AWV waarschuwt voor lokale gladheid

Vanavond en vannacht is er kans op lokale gladheid in Vlaanderen, vooral in het oosten. De voorspellingen geven aan dat vanaf 21 uur de wegdektemperaturen lokaal richting het vriespunt gaan. Daar waar het wegdek nog vochtig is, of waar een lokale bui passeert kan het glad worden. 

De weersvoorspeller van Meteo Wing verwacht in de loop van de avond en nacht op verscheidene plaatsen negatieve wegdektemperaturen. De neerslagzone zal dan grotendeels gepasseerd zijn maar lokaal kan nog steeds een bui vallen. Wanneer dit gebeurt kan het preventief gestrooide zout worden weggespoeld en in combinatie met een bevroren ondergrond kunnen er plaatselijk gladde plekken ontstaan.

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer volgen nauwgezet de toestand op de weg op en zullen uitrijden om zowel preventief zout te strooien waar en wanneer nodig als lokale gladheid te bestrijden. Maar wanneer een lokale bui valt nadat er gestrooid is,  kan het gestrooide zout worden weggespoeld en kunnen de wegen er tijdelijk glad bij liggen.

Weggebruikers die deze avond en nacht de weg op moeten worden gevraagd om hun rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden van het wegdek. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is zeker nodig. 

Aan weggebruikers wordt het advies gegeven om voor zij aan hun reis beginnen de website van het Vlaams Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be) te raadplegen. Hier kan de actuele toestand van de verkeerssituatie worden opgevolgd. 

Gedurende de winterperiode gebruikte het Agentschap Wegen en Verkeer 8.200 ton smeltmiddelen om de Vlaamse gewest- en autosnelwegen sneeuw- en ijsvrij te houden.