Zaventem (Sint-Stevens-Woluwe): vervangen verlichting door LED op het complex E40-R0

Regio
Gemeente
Weg
Datum najaar 2019 / voorjaar 2020

UPDATE 03/04/'20: vanaf maandag 13 april starten de werken aan de laatste verbindingslus op het verkeersknooppunt in Sint-Stevens-Woluwe. De aannemer start met het verwijderen van de betonnen verlichtingspalen in de verbindingslus waar het verkeer, dat vanuit Leuven komt, de binnen- of buitenring (R0) oprijdt. De lus wordt tijdens deze nachtelijke werken, van maandagnacht tot donderdagnacht, volledig afgesloten voor verkeer. Het doorgaande verkeer richting Gent/Antwerpen en richting Charleroi/Namen wordt van 21.00 uur ‘s avonds tot 5.00 uur ‘s morgens omgeleid via het op- en afrittencomplex van de E40 in Evere. Luchthavenverkeer (Brucargo en passagiers) volgt een alternatieve omleiding via afrit Sterrebeek (nr. 21) op de E40 en via Zaventem. Het verwijderen van de betonnen verlichtingspalen duurt volgens de huidige planning drie weken. 

Fase 4: omleiding via op- en afrittencomplex Evere voor doorgaand verkeer, via Sterrebeek voor luchthavenverkeer

Verkeersituatie vanaf 13 april

 

Fase 3 (voorlopig stopgezet): omleiding via op- en afrittencomplex Wezembeek-Oppem (nr. 2)

De strijd tegen de verspreiding van het coronavirus (Covid-19) en de maatregelen die daaruit voort vloeien, hebben ook gevolgen voor de wegenbouwsector. De lopende derde fase van de werken op het verkeersknooppunt Sint-Stevens-Woluwe werd op 27 maart voorlopig stopgezet omwille van de sluiting van de betoncentrales (waardoor de funderingen van de nieuwe LED-verlichtingspalen niet gegoten kunnen worden). Wegen en Verkeer zal de werken op de verbindingslus vanuit Gent/Antwerpen richting E40 (Brussel of Leuven) in een latere fase dan ook verderzetten. 

Wezembeek-Oppem: op- en afritten blijven open 

De afritten (van het op- en afrittencomplex van Wezembeek) zullen de hele tijd open blijven. Verkeer dat op de buitenring rijdt, komende uit Namen/ Waterloo, en in Wezembeek-Oppem de afrit neemt, moet wel verplicht rechts afslaan omdat de Wezembeeklaan richting Kraainem afgesloten wordt. Om richting Kraainem te rijden kan dat verkeer de lokale omleiding via de Gergelstraat en de Frans Landrainstraat volgen. Ook de opritten naar de R0, zowel richting Zaventem als richting Namen/ Waterloo, blijven voor het lokale verkeer vanuit Kraainem en Wezembeek-Oppem steeds open en bereikbaar.

Fase 2 tot begin maart 2020: omleiding via op- en afrittencomplex Sterrebeek (nr. 21) 

Op 13 januari start de aannemer met het plaatsen van nieuwe verlichting in de verbindingslus van de E40 voor het verkeer dat vanuit Brussel komt en de binnen- of buitenring (R0) wil nemen (om resp. Richting Namen/Waterloo of richting Zaventem/Antwerpen te rijden). Deze werken duren ongeveer twee maanden en worden 's nachts uitgevoerd, tussen 21u00 en 5u00. Volgens de huidige planning zal de lus volledig afgesloten worden vanaf de avond van 13 januari. 

Verkeer omgeleid via op-en afrittencomplex Sterrebeek

Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via het op- en afrittencomplex van de E40 in Sterrebeek. Bestuurders die vanuit Brussel komen zullen in Sterrebeek de afrit nemen, om daarna onmiddellijk de oprit in de andere rijrichting opnieuw te nemen.  Om de keerbeweging via het op- en afrittencomplex van Sterrebeek vlot te laten verlopen, zal bovendien de Mechelsesteenweg in de richting van Sterrebeek afgesloten worden voor het doorgaande verkeer. In de richting van Sterrebeek worden bestuurders omgeleid via de Weiveldlaan, de Sterrebeekstraat en de Oude Keulseweg. Er zal een tweede omleidingsroute zijn via de Voskapelstraat en de Oude Baan.  Die omleidingsroute is echter niet geschikt voor voertuigen die langer zijn dan 10 meter. Wegen en Verkeer zal signalisatie plaatsen om dat te melden. De Mechelsesteenweg in de richting van Nossegem blijft wel open voor het verkeer. 

Sterrebeek: afritten blijven open, oprit richting Brussel wordt afgesloten voor verkeer dat vanuit Sterrebeek komt

De afritten van het op- en afrittencomplex van Sterrebeek zullen de hele tijd open blijven voor het verkeer. Bestuurders die normaal gezien in Sterrebeek de E40 richting Brussel oprijden, zullen dat tijdens de avondlijke en nachtelijke werken niet kunnen als zij vanuit Sterrebeek komen. De oprit richting Brussel is wel bereikbaar voor verkeer dat vanuit Nossegem komt. Het verkeer vanuit Sterrebeek zal dan gebruik moeten maken van de nabijgelegen opritten van de ring rond Brussel, namelijk die van “Zaventem-Henneaulaan” (nr. 3) en “Wezembeek-Oppem” (nr. 3), afhankelijk van welke richting ze uit willen. De oprit in de rijrichting van Leuven zal volledig open blijven. Om de circulatie op de omleidingsroutes mogelijk te maken, zal er in bepaalde straten een parkeerverbod gelden tijdens de werken.

Verkeerssituatie vanaf 13 januari tot begin maart


 

 

Omleiding voor verkeer op Mechelsesteenweg (N227)

 

Fase 1 tot eind 2019 (afgerond): omleiding via op- en afrittencomplex Zaventem - Henneaulaan (nr. 3)

Vanaf 11 november tot het einde van het jaar werkt Wegen en Verkeer op het knooppunt van SInt-Steven-Woluwe, op de verbindingen van de buitenring met de E40. Gedurende die tijd worden de verbindingen van de buitenring (R0, rijrichting van Waterloo/Namen naar Zaventem/Antwerpen) met de E40 richting Brussel en de E40 richting Leuven/Luik van 21u00 's avonds tot 6u00 's morgens afgesloten voor het verkeer. Automobilisten zullen 's avonds en 's nachts omgeleid worden via het op- en afrittencomplex Zaventem - Henneaulaan (nr. 3) van de ring rond Brussel. 

Het afsluiten van de verbindingslus zal gebeuren om 21u00 en uiterlijk om 5u00 zal de lus opnieuw opengesteld worden.  Het is mogelijk dat er tussen 20u en 21u wel al hinder is terwijl de aannemer de signalisatie plaatst.  

Omleidingskaart via Sterrebeek

 

Het project: LED-verlichting langs de E40 in Kraainem en Zaventem 

Een aannemer vernieuwt de komende maanden in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer de wegverlichting langs de E40, meerbepaald tussen de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het op- en afrittencomplex van Sterrebeek, een stuk van vijf km lang. Het afgelopen jaar heeft Wegen en Verkeer in heel Vlaanderen 2500 LED-armaturen geplaatst langs de Vlaamse autosnelwegen. Na de R4 in Gent, de E40 in Brugge, de E313 en de E314 in Lummen en een hele resem andere locaties, is nu ook de E40 in Kraainem en Zaventem aan de beurt. In Kraainem en Zaventem gaat het over in totaal 340 nieuwe, energiezuinige LED-lampen die geïnstalleerd zullen worden. In heel Vlaanderen zullen er tegen het einde van dit jaar 4000 nieuwe LED-lampen hangen langs de snelwegen. Zo is Wegen en Verkeer weer een stap dichter bij de doelstelling om de komende jaren 22.000 nieuwe LED-installaties te plaatsen. 

Lagere CO2-uitstoot en langere levensduur 

Wegen en Verkeer, de beheerder van de Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen draagt met de omschakeling naar de energiezuinige LED-verlichting bij tot de klimaatdoelstellingen, door de CO2-uitstoot te verminderen. Maar LED-technologie biedt ook andere voordelen: het licht kan beter gericht worden, waardoor minder verlichtingstoestellen nodig zijn, en LED lampen hebben een langere levensduur waardoor de lichtbron minder vaak vervangen moet worden. Met de 4000 nieuwe LED-lampen die Wegen en Verkeer sinds eind 2018 langs de Vlaamse snelwegen geplaatst heeft, besparen we 655.500 kWh per jaar, of het gemiddelde energieverbruik van 188 gezinnen!  

Zes maanden werken

De hele operatie langs de E40 zal ongeveer zes maanden duren. De aannemer zal ‘s avonds en ‘s nachts werken om het verkeer niet te hinderen. In een eerste fase, vanaf 21 oktober, wordt er gewerkt vanaf de grens met het Brussels gewest, in de rijrichting van Leuven. Er wordt gewerkt met een mobiele werf, dus het verkeer zal weinig hinder ondervinden. De aannemer begint telkens om 21u en zal doorwerken tot 6u, zodat het spitsverkeer geen bijkomende hinder ondervindt.