Herinrichting Brusselsesteenweg (N202) en Wolvertemsesteenweg (N211) in Grimbergen

Regio
Gemeente
Weg
Datum 2016 - 2018
 • Wat? Bovengrondse herinrichting en aanleg riolering
 • Waar? Brusselsesteenweg (N202) en Wolvertemsesteenweg (N211) in Grimbergen
 • Wanneer? tot voorjaar 2020 
 • Hinder? Werken in N202 en N211 worden uitgevoerd in verschillende fasen.
  • Omleiding doorgaand verkeer via A12 en ring rond Brussel (R0)
  • Omleiding lokaal verkeer via Spaanse Lindebaan

Actuele werken en maatregelen voor het verkeer

UPDATE: Het gemeentebestuur van Grimbergen laat op 25, 26 en 27 oktober het wegdek van de Spaanse Lindebaan herstellen (NIET van 1 t.e.m. 10 november zoals eerder gemeld was). Sinds het als omleidingsroute voor de herinrichting wordt gebruikt, verkeert het wegdek in slechte staat. 

Fase 2 (tussen kruispunten Lagesteenweg en Triohofstraat) half november beëindigd

Na de herstelling van de Spaanse Lindebaan zal de aannemer het stuk van de Brusselsesteenweg (N202) tussen het kruispunt Speelbroek en het kruispunt Lagesteenweg (fase 2) een nieuwe asfalt toplaag geven. Dat zal begin november gebeuren. Half november kunnen dan de werken aan het kruispunt met Speelbroek en de Merodestraat (fase 3) van start gaan.

Omleiding fase 2 

Tijdens de werken van fase 2 (zie faseringsplan van de werken onderaan deze webpagina)  kan het bestemmingsverkeer steeds tot aan de werfzone rijden. Daarnaast is er een lokale omleiding via de Spaanse Lindebaan aangeduid. Fietsers volgen een omleiding via Speelbroek en de Lagesteenweg. 

Half november 2017: start fase 3 

Aangezien tijdens fase 3 van de werken de Brusselsesteenweg opnieuw volledig afgesloten zal zijn voor alle verkeer (dit keer ter hoogte van het kruispunt van de Triohofstraat, de de Merodestraat en Speelbroek), verandert er niet veel voor het verkeer. Dat zal opnieuw omgeleid worden via de Spaanse Lindebaan.  

Het kruispunt van de Brusselsesteenweg, de Triohofstraat, de de Merodestraat en Speelbroek zal tijdens de gehele duur van fase 3 volledig afgesloten zijn voor alle verkeer. 

Om het Koninklijk Atheneum Grimbergen zo goed mogelijk bereikbaar te houden tijdens de werken, wordt de Albrecht Rodenbachlaan opnieuw opengesteld voor het verkeer. De betonnen blokken die nu de straat afzetten, zullen verwijderd worden, zodat het lokale verkeer opnieuw vanuit de Albrecht Rodenbachlaan de Lage Steenweg kan inrijden.  

Vanaf voorjaar 2018: herinrichting Wolvertemsesteenweg

In het voorjaar van 2018 starten de werken aan de Wolvertemsesteenweg (N211). Zoals eerder gecommuniceerd, blijkt uit onderzoek dat de staat van de ondergrond niet overal toelaat om volgens de traditionele manier, met een “open sleuf”, te werken. De aannemer zal de riolering persen: dat betekent concreet dat hij de rioleringsbuizen via “persputten” in de grond boort. 

Wegen en Verkeer werkt momenteel in nauwe samenwerking met haar aannemer, het gemeentebestuur en het handelsverbond van Grimbergen een fasering en uitvoeringsmethode uit voor deze werken. Zodra er meer concrete informatie is, zal Wegen en Verkeer dat communiceren via deze webpagina en via de nieuwsbrief

Doorgaand verkeer via R0, A12 en N211

Het doorgaand verkeer moet de omleiding volgen via de R0, A12 en de Wolvertemsesteenweg (N211).

Situering van het project

Wegen en Verkeer vernieuwt van juni 2016 tot het voorjaar van 2018 de Brusselsesteenweg (N202) in Grimbergen. Wanneer die werken klaar zijn, worden de werkzaamheden in de Wolvertemsesteenweg (N211) aangevat. In beide gewestwegen wordt de riolering vernieuwd en een nieuw wegdek aangelegd. Daarnaast wordt de herinrichting afgewerkt met de aanleg van fietspaden en voetpaden.

In de Brusselsesteenweg (N202) wordt er gewerkt tussen het kruispunt met de Wolvertemsesteenweg (N211) en dat met de Spaanse Lindebaan. Er worden drie gevaarlijke kruispunten heringericht: het kruispunt van Speelbroek, het kruispunt van de Spaanse Lindebaan en het kruispunt van de Merodestraat.

In de Wolvertemsesteenweg (N211) wordt er gewerkt over een afstand van 350 meter vanaf het kruispunt met de Brusselsesteenweg (N202). Aan het kruispunt van de Brusselsesteenweg (N202) met de Wolvertemsesteenweg (N211) zelf wordt niet gewerkt. Dit kruispunt werd vroeger al aangepakt.

plan

Waarom wordt het project uitgevoerd?

 1. Herinrichting kruispunten voor veiliger en vlotter verkeer
 2. Verbetering verkeerssituatie van de zachte weggebruikers
 3. Verbetering comfort bushalten
 4. Herstelling van het versleten en beschadigd wegdek
 5. Aanleg gescheiden rioleringsstelsel dat afval- en regenwater afzonderlijk afvoert

Fasering van de werken

Brusselsesteenweg (N202)

plan

 • Fase 1: Van stelplaats De Lijn tot het kruispunt met de Lagesteenweg en de aanleg van het fietspad tussen De Merode en de Spaanse Lindebaan
  • Fase 1a: aanleg koker Maalbeek
  • Fase 1b: wegenis en rioleringswerken tussen koker Maalbeek en Lagesteenweg
  • Fase 1c: aanleg fietspad tussen De Merodestraat en Spaanse Lindebaan
 • Fase 2: Van het kruispunt met de Lagesteenweg tot dat met Speelbroek/De Merode
 • Fase 3: Kruispunt Speelbroek/De Merode

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Om u op de hoogte te houden over de voortgang van het project, stuurt Wegen en Verkeer regelmatig een nieuwsbrief uit met actueel nieuws over de werken. Inschrijven kan via de link bovenaan deze pagina (op de mobiele versie van deze website staat de link onderaan).