Werken grendelmechanismen bruggen Berendrecht- en Zandvlietsluis

Regio
Gemeente
Weg
Datum 28 november 2016 - begin februari 2017

Vanaf 28 november 2016 tot begin februari worden, in opdracht van het Agentschap Maritieme Toegang, de grendelmechanismen van twee bruggen aan de Berendrecht- en Zandvlietsluis vernieuwd. Hoewel het niet gaat om wegenwerken in opdracht van AWV hebben de werken uiteraard wel impact op de verkeerssituatie en de mobiliteit op wegen in beheer van AWV. Daarom vindt u meer informatie over deze werken en de impact op de verkeerssituatie op de Scheldelaan op deze webpagina.

Grendelmechanismen 

Elke brug op het sluizencomplex van Zandvliet-Berendrecht heeft in de brugkelder twee grendelmechanismen (één langs de scheldekant en één langs de dokkant) die de brug vergrendelen wanneer deze in open stand staat. Deze grendelmechanismen zijn onderhevig aan slijtage en moeten voor een veilige en goede werking van de bruggen tijdig vervangen worden. In opdracht van het Agentschap Maritieme Toegang (AMT) voert de afdeling Elektromechanica en Telematica (EMT) van het Agentschap Wegen en Verkeer nu werken uit aan de Zandvlietbrug en de Berendrechtbrug, beiden op de oostelijke tak van de Scheldelaan. Aan de Oudendijkbrug en Frederik-Hendrikbrug wordt niet gewerkt.​

Fasering van de werken

Elk grendelmechanisme wordt één voor één aangepakt. De planning van de werken per mechanisme ziet eruit als volgt:

 • week 1: demontage van het mechanisme. De brug staat in open stand en is buiten dienst.
 • week 2: aanpassen van de stukken in het atelier. De brug kan normaal bediend worden
 • week 3: montage van het mechanisme. De brug staat in open stand en is buiten dienst

Wanneer montage of demontage aan de ene brug gebeurt is de andere in werking. Hierdoor zullen de Zandvlietbrug en de Berendrechtbrug aan de Scheldekant om de beurt telkens 1 week versperd zijn.

 • 1. ZANDVLIETBRUG
  Tijdelijk buiten dienst van maandag 9 januari 06.00u tot vrijdag 13 januari 20.00u.
   
 • 2. BERENDRECHTBRUG
  Tijdelijk buiten dienst van maandag 16 januari 06.00u tot vrijdag 20 januari 20.00u.
   
 • 3. ZANDVLIETBRUG
  Tijdelijk buiten dienst van maandag 23 januari 06.00u tot vrijdag 27 januari 20.00u.
   
 • 4. BERENDRECHTBRUG
  Tijdelijk buiten dienst van maandag 30 januari 06.00u tot vrijdag 3 februari 20.00u.

Hinder en omleidingen 

Voor het scheepvaartverkeer zal er geen hinder zijn, maar voor het verkeer over de weg is er wel hinder.

Tijdens deze twee maanden werken is er voor het landverkeer slechts één van de twee oversteken over de sluis beschikbaar zijn (nl via de Oudendijkbrug en Frederik-Hendrikbrug). Wanneer er echter een schip moet passeren langs één van deze twee bruggen, zullen de bruggen aan beide kanten van de sluis open staan en kan het verkeer niet verder.  

Voor automobilisten (personenwagens -3,5 ton) stelt dat niet zo'n probleem omdat doorgang mogelijk blijft over de sluisdeuren. 
Zwaar verkeer (+3,5 ton) kan echter bij de schutting niet over de sluisdeuren rijden. Het vrachtverkeer zal wanneer de bruggen aan beide kanten van de sluizen open staan moeten omrijden door een omleiding te volgen via de A12. 

Om vrachtverkeer tijdig te signaleren wanneer doorgang over de sluizen niet mogelijk is wordt er op de A12, de R2 en de Scheldelaan dynamische signalisatie geplaatst zodat men tijdig een omleiding kiezen en lange wachttijden voor de sluizen vermijdt. 

 

Algemene nieuwsbrief werken Antwerps havengebied

Wilt u op de hoogte gehouden worden van alle werkzaamheden die het Agentschap Wegen en Verkeer momenteel of in de nabije toekomst uitvoert in het Antwerpse havengebied? Schrijf u dan in op de algemene nieuwsbrief via volgende pagina: www.wegenenverkeer.be/werken/wegenwerken-antwerps-havengebied