Werken aan kruispunt Krijgsbaan (R11) met Legerstraat in Wilrijk

Regio
Gemeente
Weg
Datum 10 mei t.e.m. 6 juni 2017

Update 21/04/17: Omwille van administratieve vertragingen is de startdatum van de werken verschoven. De werken zullen niet zoals aangekondigd starten op maandag 24 april, maar vanaf woensdag 10 mei 2017. De nieuwe timing van de verschillende fases kan u hieronder terugvinden. Aan de overige informatie (aanpak werken, verkeershinder, omleidingen, enz.) wijzigt niets.

Vanaf woensdag 10 mei start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met aanpassingswerken aan het kruispunt van de Krijgsbaan/Gaston Fabrélaan (R11) met de Legerstraat in Wilrijk. De proefopstelling die er sinds begin vorig jaar werd uitgetest om het kruispunt veiliger te maken, is positief geëvalueerd en zal nu definitief worden gemaakt. De werken duren tot en met 6 juni 2017. Overdag is de R11 enkel afgesloten in de rijrichting waarop gewerkt wordt. Na 16.00 uur en tijdens de weekends is de R11 steeds in beide richtingen open voor verkeer.

Veiliger kruispunt

Aan het kruispunt van de Krijgsbaan/Gaston Fabrélaan (R11) met de Legerstraat in Wilrijk gebeurden in het verleden al zware ongevallen. Begin vorig jaar startte AWV daarom een proefproject om het kruispunt veiliger te maken, voornamelijk voor zwakke weggebruikers. Door middel van betonblokken werd het aantal rijstroken op de R11 aan het kruispunt teruggebracht van twee naar één rijstrook in beide richtingen, zoals dat reeds het geval was aan één van de vier aansluitingen op het kruispunt. Ook werd ter hoogte van de Jules Moretuslei de rijweg versmald om sluipverkeer tegen te gaan en de leefbaarheid voor de omwonenden te verbeteren. Om conflicten tussen bus- en autoverkeer  zoveel mogelijk te vermijden, houden de bussen sindsdien halt op de rijbaan.

Uit de evaluatie van het proefproject is intussen gebleken dat de situatie veiliger en het effect op de doorstroming van het verkeer op de R11 aanvaardbaar is. De proefopstelling wordt nu definitief gemaakt door het wegdek hieraan aan te passen. De afslagstroken op de R11 worden vervangen door meer bermruimte zodat het kruispunt overzichtelijker en compacter wordt. Hierdoor kunnen ook de oversteken worden ingekort wat het voor fietsers en voetgangers veiliger maakt om het kruispunt over te steken. 

Werken in drie fases

Om de hinder voor het verkeer zo beperkt mogelijk te houden zijn de werken opgedeeld in drie fases.

 1. Tijdens de eerste week, van woensdag 10 tot en met dinsdag 16 mei wordt er aan de noordkant van het kruispunt gewerkt, richting de Sint-Bernardsesteenweg (fase 1). De linkse afslagstrook naar de Legerstraat wordt weggenomen en vervangen door middenberm.
 2. Vanaf woensdag 17 mei verschuiven de werken naar de zuidkant van het kruispunt, richting de Boomsesteenweg. Eerst wordt er gewerkt langs de kant van het crematorium (fase 2). De rechtsafslagstrook verdwijnt en de bushalte wordt uitgebreid zodat bussen voortaan op de rijbaan kunnen stoppen.
 3. Nadien wordt er aan de zuidkant nog gewerkt aan de hoek met de Jules Moretuslei (fase 3). De rechtsafslagstrook wordt aangelegd als uitstulping van de zijberm. Tegen dinsdag 6 juni verwacht AWV de werken volledig afgerond te hebben.

Timing

 • Fase 1: woensdag 10 mei tot en met dinsdag 16 mei 2017
 • Fase 2: woensdag 17 mei tot en met maandag 29 mei 2017
 • Fase 3: dinsdag 30 mei tot en met dinsdag 6 juni 2017

Hinder en omleidingen

 • Tijdens de werken is de R11 tussen 07.00 uur en 16.00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer in de rijrichting waarop gewerkt wordt. In de andere richting is de R11 dan gewoon open. ’s Avonds en ’s nachts en tijdens de weekends is de R11 altijd in beide richtingen beschikbaar.
 • In fase 1 (rijrichting Sint-Bernardsesteenweg) volgt het verkeer een omleiding via de Boomsesteenweg (N177), de VIIde-Olympiadelaan/De Bruynlaan en de Sint-bernardsesteenweg (N148). In fase 2 (rijrichting Boomsesteenweg) volgt het verkeer dezelfde omleiding maar dan in omgekeerde richting. In fase 3 is de R11 open in beide richtingen, maar moet het verkeer richting de Boomsesteenweg ter hoogte van de werken over een versmalde rijstrook.
 • Bewoners van de noordelijke en de zuidelijke ventwegen van de R11 blijven tijdens de werken altijd toegankelijk. Bewoners van de Jules Moretuslei rijden in fase 1 aan via de R11 komende van de Sint-Bernardsesteenweg of via de Legerstraat. In fase 2 en 3 moeten zij op de R11 komende van de Boomsesteenweg keren aan het kruispunt of via de Legerstraat rijden. Voor bewoners van de noordelijke ventweg geldt de omgekeerde situatie.
 • Fietsers en voetgangers kunnen de werken altijd passeren, maar afhankelijk van de fase zal telkens één oversteekplaats niet beschikbaar zijn en moeten zij oversteken aan de andere kant van het kruispunt.
 • De bushaltes Wilrijk Crematorium en Wilrijk Valaardreef worden niet bediend tijdens de werken. Buslijn 141 wordt in beide richtingen omgeleid via Moerelei (Wilrijk Industrie) en Boomsesteenweg. Kijk voor meer info over de dienstverlening van De Lijn op www.delijn.be.
 • De Park & Ride Schoonselhof aan de Krijgsbaan is tijdens de eerste week overdag niet bereikbaar.