Vernieuwing wegdek ring rond Turnhout (R13) tussen N12 en N140

Regio
Gemeente
Weg
Datum 27 februari t.e.m. 29 maart 2017

Update 20/03/17: Als alles volgens plan verloopt, zullen de werken volgende week donderdag klaar zijn. AWV en de aannemer mikten oorspronkelijk op vrijdag 24 maart om de werken te beëindigen, maar omwille van weerverlet tijdens de werken is dat niet langer haalbaar. Morgen wordt in principe de fundering van het nieuwe wegdek geplaatst zodat vervolgens de asfaltlagen en nadien ook de markeringen kunnen aangebracht worden. Tegen woensdag 29 maart willen we alles afgerond hebben, zodat het verkeer vanaf donderdagochtend 30 maart opnieuw over de volledig ring kan beschikken.

Vanaf maandag 27 februari 2017 voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uit aan de ring rond Turnhout (R13). De rijweg van buitenkant van de ring tussen de Antwerpsesteenweg (N12) en de Steenweg op Gierle (N140) wordt volledig opgebroken en vernieuwd. De werken zullen ongeveer een maand duren en onvermijdelijk hinder veroorzaken. 

Nieuw wegdek buitenkant ring

Omdat het wegvak tussen de Antwerpsesteenweg en de Steenweg op Gierle in slechte staat is, wordt de volledige wegopbouw tot op een diepte van ongeveer 60 cm opgebroken, verwijderd en vernieuwd. Dit garandeert een kwalitatief hoogstaand en duurzaam resultaat. Er wordt enkel gewerkt aan de rijweg tussen beide kruispunten. De fietspaden en kruispunten worden niet aangepakt, behalve het kort stukje fietspad ter hoogte van de Speelkaartenstraat. Dit wordt heraangelegd in beton en met een zachte berm zodat het in overeenstemming is met de rest van het fietspad. 

Timing en fasering

De start van de werken is momenteel voorzien op maandag 27 februari. De werken worden uitgevoerd in één doorlopende fase en duren ongeveer één maand.

Hinder en bereikbaarheid

De buitenring tussen de Antwerpsesteenweg en de Steenweg op Gierle wordt volledig afgesloten. De tijdelijke doorsteken om het verkeer van de buitenring naar de binnenring te leiden en omgekeerd, situeren zich aan de uiteinden van de werfzone. De kruispunten met de Antwerpsesteenweg en de Steenweg op Gierle blijven dus altijd open.

  • Doorgaand verkeer blijft in beide richtingen mogelijk over de rijbaan van de binnenkant van de ring. Voor elke rijrichting is er 1 rijstrook voorzien.
  • Tijdens de werken kan er niet geparkeerd worden in de werfzone, op de middenberm of op de binnenring. De parkeerstrook op de binnenring wordt pechstrook (doorgang hulpdiensten).
  • Fietsers en voetgangers kunnen de werken passeren. Het fietspad blijft open.
  • Woningen en handelszaken in de werfzone blijven steeds te voet en met de fiets bereikbaar. Toegang tot woningen of handelszaken met gemotoriseerd verkeer is niet mogelijk tijdens de werkuren (7u tot 17u). Tijdens de eerste twee weken (opbraak oud wegdek) zijn de inritten niet toegankelijk. Laden en lossen is buiten de werkuren meestal wel mogelijk.
  • De Lijn: de bushalte 'Turnhout CMO' wordt tijdelijk verplaatst naar het kruispunt met de Steenweg op Gierle (N140).

Vernieuwing ring gaat verder

Later dit jaar zal het agentschap aansluitend een tweede deel van het wegdek op de ring rond Turnhout vernieuwen. Deze zone situeert zich tussen de kruispunten met de Antwerpsesteenweg (N12) en de Steenweg op Merksplas (N124). Momenteel is de start van deel 2 gepland na het bouwverlof, vanaf begin augustus tot eind september. De brug over het kanaal Dessel-Schoten wordt tijdens deze werken volledig vernieuwd en zal daardoor ook twee maanden afgesloten zijn.

AWV zal hierover nog tijdig communiceren voor deze werken van start gaan.