Vernieuwing wegdek en riolering op E403 tussen Moorsele en Wevelgem

Regio
Gemeente
Weg
Datum 20 november 2017 - half april 2018

In juni 2017 werden voorbereidende werken uitgevoerd. Vanaf 22 november starten de eigenlijke hoofdwerken. Vanaf 20 november plaatst de aannemer de signalisatie. Het einde van de werken is voorzien tegen half april 2018. 

Wat & hinder?

De werfzone begint net voor de tunnel van Wevelgem en eindigt aan de verkeerswisselaar E403/A19 in Moorsele.

Eigenlijke werken

Vanaf woensdag 22 november 2017 (na de ochtendspits) starten de eigenlijke werken. De volgende ingrepen worden dan uitgevoerd:

  • Op de E403 wordt de riolering voor het oppervlaktewater op de autosnelweg volledig vernieuwd vanaf de tunnel in Wevelgem tot aan het verkeerscomplex Moorsele.
  • Daarnaast wordt de rijweg volledig opgebroken tot en met de fundering en dit vanaf de tunnel in Wevelgem tot aan het verkeerscomplex Moorsele. 
  • Aangezien 1 tunnelkoker verkeersvrij zal zijn tijdens de werken wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de nodige herstellingswerken uit te voeren in de tunnelkoker. 

Het verkeer op de E403 wordt in de rijrichting Brugge met behulp van doorsteken op de rijrichting Doornik gebracht. Alle verkeer moet vanaf dan in beide richtingen over twee versmalde rijstroken. De oprit nr. 5 Wevelgem richting Brugge is afgesloten. Het verkeer richting Brugge moet omrijden via de N8 en vervolgens de oprit Bissegem naar de R8 nemen om dan via de A19 richting E403 te rijden. Ook de afrit A19 Kortrijk ter hoogte van de verkeerswisselaar E403/A19 in Moorsele is afgesloten op de E403 voor wie van Doornik komt. Wie vanuit Doornik naar Kortrijk wil moet de drie lussen nemen op de verkeerswisselaar. 

Het gaat om complexe werken aangezien er ook rioleringswerken worden uitgevoerd. Om die timing te halen, zal de aannemer 7 dagen op 7 werken en zowel overdag als ’s nachts. Tussen 20u en 7u zal de aannemer ervoor zorgen dat er geen geluidsoverlast is.

In de tunnel van Wevelgem geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u. en in de rest van de werfzone 70 km/u. Tijdens de werken zal er een mobiele flitspaal aanwezig zijn. 

Het Vlaams Verkeerscentrum voorspelt matige hinder. Maar aangezien de rijstroken zeer smal zijn in de tunnel (2,5m breed) kan dit toch leiden tot extra file, in het bijzonder tijdens spitsuren en dit in beide richtingen.  

Aansluitend op de bovenstaande werken zullen dezelfde werken in de rijrichting Doornik worden uitgevoerd.  Meer info hierover volgt later.