Vernieuwing wegdek en riolering op E403 tussen Moorsele en Wevelgem

Regio
Gemeente
Weg
Datum 20 november 2017 - 23 november 2018

Update 14/11/2018: 
Hierbij een verfijning van de planning van het einde van de werken. Woensdagavond 14 november na 19 u wordt het verkeer richting Doornik op één rijvak gebracht om de aanpassingen aan de signalisatie door te voeren.
Tegen donderdagochtend zal het verkeer richting Doornik op 2 normale rijvakken verlopen. Het linker rijvak blijft nog afgesloten voor werken.
Alle af- en opritten richting Doornik zullen vanaf donderdagochtend ook open zijn.
Voor het verkeer richting Brugge blijft alles nog gelijk. Oprit Brugge blijft nog afgesloten.
Uit te voeren werken:
- aanpassingen en afwerkingen in de middenberm aan de doorsteken
- asfalteringen op het linker rijvak richting Brugge tussen tunnel en Aalbeke (tegen de tunnel)
Eind volgende week (+/- 23 november) wordt alle signalisatie verwijderd en wordt het werk volledig vrijgegeven voor het verkeer.

Update 09/05/2018: 
Op de E403 komende van Brugge is het niet meer mogelijk om naar Kortrijk te rijden via de A19, de parallelstrook is hiervoor afgesloten, naar Ieper rijden blijft wel nog mogelijk. Deze beweging werd bijkomend afgesloten om veiligheidsredenen wegens het conflict met het verkeer dat komt van de A19 en naar de E403 richting Doornik moet.
Komende van Brugge met bestemming Kortrijk, Kuurne, industriezone Gullegem en Wevelgem wordt aangeraden de E403 te volgen en om te rijden via het complex Aalbeke.

 

 

In juni 2017 werden voorbereidende werken uitgevoerd. Vanaf 22 november starten de eigenlijke hoofdwerken. Vanaf 20 november plaatst de aannemer de signalisatie. Het einde van de werken is voorzien tegen half april 2018. 

Wat & hinder?

De werfzone begint net voor de tunnel van Wevelgem en eindigt aan de verkeerswisselaar E403/A19 in Moorsele.

Eigenlijke werken

Vanaf woensdag 22 november 2017 (na de ochtendspits) starten de eigenlijke werken. De volgende ingrepen worden dan uitgevoerd:

  • Op de E403 wordt de riolering voor het oppervlaktewater op de autosnelweg volledig vernieuwd vanaf de tunnel in Wevelgem tot aan het verkeerscomplex Moorsele.
  • Daarnaast wordt de rijweg volledig opgebroken tot en met de fundering en dit vanaf de tunnel in Wevelgem tot aan het verkeerscomplex Moorsele. 
  • Aangezien 1 tunnelkoker verkeersvrij zal zijn tijdens de werken wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de nodige herstellingswerken uit te voeren in de tunnelkoker. 

Het verkeer op de E403 wordt in de rijrichting Brugge met behulp van doorsteken op de rijrichting Doornik gebracht. Alle verkeer moet vanaf dan in beide richtingen over twee versmalde rijstroken. De oprit nr. 5 Wevelgem richting Brugge is afgesloten. Het verkeer richting Brugge moet omrijden via de N8 en vervolgens de oprit Bissegem naar de R8 nemen om dan via de A19 richting E403 te rijden. Ook de afrit A19 Kortrijk ter hoogte van de verkeerswisselaar E403/A19 in Moorsele is afgesloten op de E403 voor wie van Doornik komt. Wie vanuit Doornik naar Kortrijk wil moet de drie lussen nemen op de verkeerswisselaar. 

Het gaat om complexe werken aangezien er ook rioleringswerken worden uitgevoerd. Om die timing te halen, zal de aannemer 7 dagen op 7 werken en zowel overdag als ’s nachts. Tussen 20 u en 7 u zal de aannemer ervoor zorgen dat er geen geluidsoverlast is.

In de tunnel van Wevelgem geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u en in de rest van de werfzone 70 km/u. Tijdens de werken zal er een mobiele flitspaal aanwezig zijn. 

Het Vlaams Verkeerscentrum voorspelt matige hinder. Maar aangezien de rijstroken zeer smal zijn in de tunnel (2,5m breed) kan dit toch leiden tot extra file, in het bijzonder tijdens spitsuren en dit in beide richtingen.  

Aansluitend op de bovenstaande werken zullen dezelfde werken in de rijrichting Doornik worden uitgevoerd. 

De huidige tweede fase loopt tot 3 mei 2018. Daarna vangt de derde fase aan.

In de nacht van donderdag 3 mei op vrijdag 4 mei wordt het verkeer in beide rijrichtingen op één rijvak gebracht voor de aanpassingen van de signalisatie.
Vanaf 4 mei 7 u zal het verkeer dan geschieden volgens de nieuwe situatie.

Indien door omstandigheden de aanpassingen van de signalisatie tijdens deze ene nacht niet voltooid kunnen worden, wordt er de volgende nacht verder gewerkt en zal de nieuwe verkeerssituatie ingaan vanaf 5 mei 7 u.

Tijdens de nieuw verkeerssituatie zal het verkeer komende van Brugge de doorsteek moeten nemen om op het andere rijvak via 2 versmalde rijstroken richting Doornik te rijden.
Richting Brugge krijgt het verkeer ook 2 versmalde rijstroken.

De oprit Wevelgem richting Brugge blijft afgesloten (omleiding idem als bij de vorige fase).
De oprit E403 komende van de A19 Ieper richting Doornik aan het klaverblad Moorsele is afgesloten, de omleiding verloopt via de 3 lussen van het klaverblad.
De afrit Wevelgem richting Doornik is ook afgesloten, de omleiding verloopt via het complex Aalbeke en zo terug naar de afrit Wevelgem richting Brugge.

Deze derde fase zal tot eind oktober duren.