Vernieuwing wegdek Antwerpsesteenweg (N12) in West- en Oostmalle

Regio
Gemeente
Weg
Datum 2 weken en 2 weekends in juli-augustus 2017

Update 17/07/2017: Tijdens fase 4 verandert de verkeerssituatie ten opzichte van de informatie die we eerder meedeelden.
Omdat er tijdens de tweede fase van de werken vastgesteld is dat de opbouw van de weg grondiger vernieuwd moet worden dan aanvankelijk voorzien, zullen immers bijkomende werken uitgevoerd worden. Daardoor zal het niet mogelijk zijn om overdag steeds één rijrichting open te houden voor lokaal verkeer.  Dat betekent dat de werfzone (N12 tussen het kruispunt met de N179 en het kruispunt met de Nijverheidsstraat ) volledig afgesloten zal zijn voor alle verkeer vanaf maandagochtend  21 augustus 6u tot woensdagochtend 23 augustus 8u .
Vanaf woensdagochtend zal éénrichtingsverkeer (richting Malle) overdag terug mogelijk zijn zodat handelszaken en woningen terug met de wagen bereikbaar zijn. ’s Avonds vanaf 19u gaat de weg weer dicht voor asfalterings- en markeringswerken. Donderdag overdag is de weg open. Vrijdag zijn de werken volledig afgerond.

Tussen 30 juni en 26 augustus 2017 zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gedurende twee weken en twee weekends werken uitvoeren aan de Antwerpsesteenweg (N12) in het centrum van Malle. Het wegdek wordt vernieuwd om de verkeersveiligheid en het rijcomfort te waarborgen. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, vinden de werken plaats tijdens de relatief verkeersluwe
zomermaanden. Bovendien worden ze opgesplitst in verschillende fases en wordt er ook ’s nachts gewerkt om de duurtijd van de werken zo kort mogelijk te houden.

Vernieuwing wegdek 

Het wegdek van de Antwerpsesteenweg is versleten en aan vernieuwing toe. AWV zal daarom het wegdek vernieuwen vanaf het kruispunt met de Zoerselbaan (N179) in Westmalle tot en met het kruispunt van de Lierselei (N14) in Oostmalle. De nieuwe laag asfalt zal de verkeersveiligheid en het rijcomfort van de weggebruikers verbeteren. Aan de fietspaden langs de Antwerpsesteenweg wordt niet gewerkt.

Werken in vier fasen

De uitvoering van de werken gebeurt in vier fasen die gespreid worden over twee weekends en twee werkweken. De eerste twee fasen worden uitgevoerd begin juli, voor het bouwverlof. Vanaf 18 augustus, na de vakantieperiode in de bouwsector, worden de twee overblijvende fases uitgevoerd.

 • Fase 1: van vrijdag 30 juni (21u) tot maandag 3 juli (06u)
  Tijdens het weekend van fase 1 wordt er gewerkt in Oostmalle vanaf de busstelplaats van De Lijn tot en met het kruispunt van de Antwerpsesteenweg met de Lierselei (N14).
   
 • Fase 2: van maandag 3 juli (06u) tot vrijdag 7 juli (21u)
  Tijdens de week van fase 2 situeren de werken op de Antwerpsesteenweg zich tussen de busstelplaats van De Lijn en het kruispunt met de Steenovenstraat/Nijverheidsstraat. Mogelijk zal de aannemer ook ’s nachts doorwerken.
   
 • Fase 3: van vrijdag 18 augustus (21u) tot maandag 21 augustus (06u)
  In fase 3 (weekend) wordt er gewerkt in Westmalle vanaf het kruispunt met de Zoerselbaan (N179) t.e.m. het kruispunt van de Zandstraat.
   
 • Fase 4: van maandag 21 augustus (06u) tot vrijdag 26 augustus (06u)
  Tijdens de laatste fase wordt er zowel overdag als ’s nachts gewerkt en situeren de werken zich tussen het kruispunt met de Zandstraat en het kruispunt met de Steenovenstraat/Nijverheidsstraat.

Bovenstaande kaart kan u downloaden in de zijkolom rechts onder 'documenten'.

Hinder en omleidingen

Tijdens de werken wordt het doorgaand verkeer op de Antwerpsesteenweg (N12) omgeleid langs Zoersel via de Zoerselbaan (N179) en de Lierselei (N14). De werken zijn zo georganiseerd dat de grote kruispunten van de Antwerpsesteenweg (met N153, N14 en N179) tijdens de weekends (fase 1 en 3) worden vernieuwd om de hinder zoveel mogelijk te beperken. De verkeerssituatie ziet er tijdens de verschillende fases als volgt uit:

 • Tijdens fase 1 moet het verkeer vanaf vrijdag rond middernacht tot en met zaterdagmiddag in beide richtingen de algemene omleiding via Zoersel (N179, N14) volgen. Voor vrijdag middernacht en na zaterdagmiddag kan het verkeer op de Antwerpsesteenweg beurtelings passeren met behulp van tijdelijke verkeerslichten. Tijdens fase 3 is er steeds beurtelings verkeer op de Antwerpsesteenweg mogelijk. Tijdens beide fases zijn de zijtakken van de grote kruispunten in de werfzones (Sint-Lenaartsebaan, Lierselei, Zoerselbaan) afgesloten. Verkeer komende van deze zijtakken kan dan de Antwerpsesteenweg niet bereiken en wordt plaatselijk omgeleid.
 • Tijdens fase 2 en 4 is de Antwerpsesteenweg volledig afgesloten in de werfzone. Het verkeer volgt dan in beide richtingen de algemene omleiding via Zoersel (N179, N14). 
  In tegenstelling tot wat eerder werd gecommuniceerd is het niet mogelijk om in fase 4 overdag steeds één rijrichting open te houden voor lokaal verkeer. 
  Dat betekent dat de werfzone (N12 tussen het kruispunt met de N179 en het kruispunt met de Nijverheidsstraat ) volledig afgesloten zal zijn voor alle verkeer vanaf maandagochtend  21 augustus 6u tot woensdagochtend 23 augustus 8u. Vanaf woensdagochtend zal éénrichtingsverkeer (richting Malle) overdag terug mogelijk zijn zodat handelszaken en woningen terug met de wagen bereikbaar zijn. ’s Avonds vanaf 19u gaat de weg weer dicht voor asfalterings- en markeringswerken. Donderdag overdag is de weg open. Vrijdag zijn de werken volledig afgerond.
 • Voor fietsers en voetgangers is er geen hinder op de Antwerpsesteenweg.
 • De bussen van De Lijn worden tijdens de werken plaatselijk omgeleid wanneer zij geen gebruik kunnen maken van de Antwerpsesteenweg (N12) of andere wegen die uitkomen in de werfzone. Voor gedetailleerde info over de dienstregeling per buslijn of over de niet-bediende haltes kunt u terecht op de website van De Lijn.
 • Woningen en handelszaken in de werfzone blijven te voet of met de fiets steeds bereikbaar. Met de wagen is dit tijdens de werkuren meestal niet mogelijk. Na de werkuren is lokaal verkeer beperkt mogelijk. Als een kleeflaag of nieuwe asfaltlaag is aangebracht, kan er minstens enkele uren erna geen verkeer over het nieuwe wegdek.
 • De doodlopende zijstraat 'Den Brekel' wordt achteraan tijdelijk opengemaakt, zodat hier ontsluiting via de Jan Van Renesselaan naar de N14 mogelijk is.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Met een digitale nieuwsbrief wil AWV u graag op de hoogte houden van de werken op de Anwerpsesteenweg. Telkens als er nieuws te melden valt over het project ontvangen geabonneerden een mailtje. Geïnteresseerd? Klik op het icoontje met de enveloppe rechtsboven deze pagina en schrijf u in op de nieuwsbrief.