Vernieuwing E19 tussen Brecht en Loenhout richting Nederland

Weg
Datum 19 oktober tot 18 november 2018

Update 14-11-2018: Goed nieuws voor wie regelmatig gebruik maakt van de E19 tussen Brecht en Loenhout: de vernieuwingswerken richting Nederland zijn bijna achter de rug. De aannemer kan de werkzaamheden een week vroeger afronden dan voorzien. De komende dagen wordt de laatste hand gelegd aan de vernieuwing van het wegdek. Zondagochtend 18 november zijn de werken volledig klaar en is er geen hinder meer voor het verkeer.

Grondige vernieuwing wegdek E19 op 3 locaties

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant dit en volgend jaar grondige vernieuwingswerken op drie verschillende locaties van de E19 ten noorden van Antwerpen. Ter hoogte van het knooppunt Antwerpen-Noord (richting Nederland), tussen Brecht en Loenhout (richting Nederland) en tussen Sint-Job-in-'t-Goor en Kleine Bareel (richting Antwerpen) wordt het wegdek grondig vernieuwd. Op alle locaties blijft er altijd verkeer mogelijk in beide richtingen, maar wordt er sterk vertraagd verkeer verwacht. Hieronder vindt u alle informatie terug over de werfzone tussen Brecht en Loenhout.

 • E19 ter hoogte van knooppunt Antwerpen-Noord richting Nederland ►(AFGEROND)
   
 • E19 tussen Brecht en Loenhout richting Nederland ► (uitvoering in najaar 2018)
  Meer info hieronder.
   

 • E19 tussen Sint-Job-in-'t-Goor en Kleine Bareel richting Antwerpen ► (uitgesteld naar zomer 2019)
  Meer info over deze werf? Klik hier.

Vernieuwing E19 tussen Brecht en Loenhout richting Nederland

Vanaf vrijdagavond 19 oktober starten de werken op de E19. Over een afstand van 5,5 km, vanaf het op- en afrittencomplex Brecht (nr. 3) tot net voorbij het complex van Loenhout (nr. 2), wordt het wegdek vernieuwd in de richting van Nederland. Op de linker- en rechterrijstrook worden de toplaag en een onderlaag vernieuwd. Op de pechstrook is enkel de toplaag asfalt aan vernieuwing toe. Daarnaast zal AWV ook de metalen vangrails op de middenberm vervangen door betonnen veiligheidsconstructies. De werken zullen ruim een maand in beslag nemen, tot 26 november. Vanaf maandagnacht 15 oktober kunnen er 's nachts al enkele voorbereidende werken plaatsvinden (bv. plaatsen van borden of aanbrengen tijdelijke wegmarkeringen) waarbij maximaal 1 rijstrook wordt ingenomen.  

Meeste hinder verwacht tijdens weekends

In de richting van Antwerpen beschikt het verkeer tijdens de volledige periode van de werken over twee versmalde rijstroken. In de richting van Nederland is dat overdag op weekdagen ook zo, maar ’s nachts en tijdens de weekends moet het verkeer er meestal over één rijstrook passeren. Enkel tijdens het plaatsen en het wegnemen van de signalisatie moet het verkeer telkens gedurende één nacht over één rijstrook passeren in beide richtingen.

 • Verkeer richting Antwerpen beschikt steeds over twee versmalde rijstroken (pechstrook en rechterrijstrook).
 • Verkeer richting Nederland beschikt overdag op weekdagen over twee versmalde rijstroken (spookstrook en rijstrook door werfzone). Om dit mogelijk te maken zal er gewerkt worden met tijdelijke doorsteken in de middenberm die het verkeer naar de andere zijde van de snelweg leiden.

 • ’s Nachts (21u-06u) en tijdens de weekends beschikt het verkeer richting Nederland steeds over één rijstrook (de spookstrook). AWV en de aannemer engageren zich echter om ook ’s nachts en tijdens de weekends in de mate van het mogelijke twee rijstroken richting Nederland open te houden. Tijdens sommige nachten en weekends zullen er dus twee rijstroken beschikbaar zijn.

 • Tijdens de ‘herfstvakantie-weekends’ (26-29/10 en 1-5/11) wordt er om de hinder te beperken niet gewerkt en beschikt het verkeer in beide richtingen over twee rijstroken.
 • Richting Antwerpen zijn alle op- en afritten steeds beschikbaar.
 • Richting Nederland zal de afrit Brecht altijd open zijn. De oprit Brecht en de afrit Loenhout zijn overdag beschikbaar, maar ’s nachts en tijdens de weekends dicht. Verkeer voor de oprit Brecht volgt een omleiding via de Veldstraat en de Hoogstraatseweg (N144) naar de oprit van Loenhout. Verkeer voor de afrit Loenhout verlaat de snelweg al in Brecht en volgt dezelfde omleiding naar Loenhout.
  De oprit Loenhout zal vrijwel steeds open zijn, op één dag na. Momenteel is de éénmalige afsluiting van deze oprit voorzien op zondag 11 november, maar afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit nog verschuiven naar zaterdag 10 november. Verkeer naar de oprit wordt omgeleid via de N144 richting Loenhout, de Meerseweg/Terbeeksestraat richting Meer en via de N146 naar oprit Meer (nr. 1).

Raadpleeg actuele verkeersinfo

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum verwachten tijdens de weekends de meeste verkeershinder, maar ook op weekdagen houden weggebruikers best rekening met vertraagd verkeer ter hoogte van de werken. Weggebruikers raden we aan om voor hun vertrek de verkeersinformatie op de radio en de website van het Vlaams Verkeerscentrum te raadplegen. 

Snelheidsbeperking

Tijdens de werken geldt er ter hoogte van de werfzone een snelheidslimiet van 70 km/uur, in de doorsteken bedraagt de maximale toegelaten snelheid 50 km/u. De snelheidsbeperking komt zowel de veiligheid van de weggebruikers als de wegenarbeiders ten goede.

Weersgevoelig

De werken zijn zeer sterk afhankelijk van het weer. Zo kan het asfalteren en het betonneren niet doorgaan bij regenweer of koude temperaturen. In geval van ongunstige weersomstandigheden kan de planning dus nog wijzigen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Met een digitale nieuwsbrief wil AWV u graag op de hoogte houden van de drie werven op de E19. Telkens als er nieuws te melden valt over de werken (bijvoorbeeld bij een fasewissel of een tijdelijke wijziging in de verkeerssituatie) ontvangen geabonneerden een mailtje.

Geïnteresseerd? Klik op het icoontje met de enveloppe rechtsboven deze pagina en schrijf u in op de nieuwsbrief.