Vernieuwing brugvoegen A12 op viaduct in Wilrijk

Regio
Gemeente
Weg
Datum augustus 2018

Update 17-08-2018: De werken aan de brugvoegen die gepland waren voor het weekend (17-18-19 augustus - richting Antwerpen), voor volgende week (20-21-22-23 augustus - richting Brussel), en voor het weekend (24-25-26 augustus - richting Brussel) gaan NIET door. Er is tijdens deze periodes geen hinder voor het verkeer op het viaduct van Wilrijk. Nieuwe data voor deze fases zijn er momenteel nog niet. 

Deze zomer vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de brugvoegen op het viaduct van de A12 in Wilrijk. In totaal worden er 16 brugvoegen van het viaduct grondig vernieuwd in beide richtingen. Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden, worden de werken aan de voegen grotendeels gelijktijdig uitgevoerd met de grondige renovatiewerken in de Jan De Vostunnel. Vanaf 15 juni is de Jan De Vostunnel omwille van de renovatiewerken immers gedeeltelijk afgesloten gedurende een tweetal maanden. De werfzone op het viaduct bevindt zich in het verlengde van de Jan De Vostunnel. Tijdens de weekends moet het verkeer op de kant waar gewerkt wordt over 1 rijstrook passeren. Tijdens werken op weekdagen blijven er steeds 2 rijstroken beschikbaar. In elke rijrichting zal het viaduct ook één nacht afgesloten zijn voor asfalteringswerken. Het verkeer wordt dan over de Boomsesteenweg (N177) geleid. 

Vernieuwing brugvoegen

Op bruggen en viaducten bevinden zich doorgaans uitzettingsvoegen die de beweging van een brugconstructie opvangen en tegelijkertijd de waterdichtheid verzekeren. Door de permanente verkeersbelasting zijn deze voegen gevoelig voor slijtage. De vernieuwing van de brugvoegen moet spoorvorming in het wegdek vermijden en het rijcomfort verbeteren. In totaal worden er 16 brugvoegen op het viaduct in Wilrijk (A12) volledig vernieuwd. De werfzone situeert zich tussen de Jan De Vostunnel en het kruispunt met de Oudestraat.

Planning werken op viaduct A12 Wilrijk

Om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken, worden de werken aan de voegen gedeeltelijk gecombineerd met de renovatiewerken in de Jan De Vostunnel (2 maanden vanaf 15 juni). Door beide werken deels binnen dezelfde periode uit te voeren en nauw op elkaar af te stemmen, vermijden we twee opeenvolgende periodes van verkeershinder.

Planning en hinder (data onder voorbehoud)
 

 • Weekend van 29-30 juni - 1 juli: richting Brussel (AFGEROND)
  De werken starten op vrijdag 29 juni om 21.00 uur en eindigen op maandag 2 juli om 05.00 uur. Het verkeer richting Brussel beschikt over 1 rijstrook. Er wordt ook 1 rijstrook van de Bevrijdingstunnel richting Brussel afgesloten om verkeerscongestie ter hoogte van de werfzone te vermijden. De oprit Wilrijk-Valaar richting Brussel is afgesloten. 
   

 • Weekend van 3-4-5 augustus: richting Brussel (AFGEROND)
  De werken starten op vrijdag 3 augustus om 21.00 uur en eindigen op maandag 6 augustus om 05.00 uur. Het verkeer richting Brussel beschikt over 1 rijstrook. Er wordt ook 1 rijstrook van de Bevrijdingstunnel richting Brussel afgesloten om verkeerscongestie ter hoogte van de werfzone te vermijden. De oprit Wilrijk-Valaar richting Brussel is afgesloten. 
   
 • Week van 6-7-8-9-10 augustus: richting Antwerpen (AFGEROND)
  De werken starten op maandag 6 augustus om 06.00 uur en eindigen op vrijdag 10 augustus om 22.00 uur. Het verkeer richting Antwerpen beschikt over 2 rijstroken. De oprit ter hoogte van Krëfel/Ikea richting Antwerpen is afgesloten.
   
 • Weekend van 10-11-12 augustus: richting Antwerpen (AFGEROND)
  De werken starten op vrijdag 10 augustus om 21.00 uur en eindigen op maandag 13 augustus om 05.00 uur. Het verkeer richting Antwerpen beschikt over 1 rijstrook. De oprit ter hoogte van Krëfel/Ikea richting Antwerpen is afgesloten.
   
 • Weekend van 17-18-19 augustus: richting Antwerpen (UITGESTELD)
  De werken starten op vrijdag 17 augustus om 21.00 uur en eindigen op maandag 20 agustus om 05.00 uur. Het verkeer richting Antwerpen beschikt over 1 rijstrook. De oprit ter hoogte van Krëfel/Ikea richting Antwerpen is afgesloten. 
   
 • Week van 20-21-22-23 augustus: richting Brussel (UITGESTELD)
  De werken starten op maandag 20 augustus om 06.00u en eindigen op donderdag 23 augustus om 22.00u. Het verkeer richting Brussel beschikt over 2 rijstroken. Er wordt ook 1 rijstrook van de Bevrijdingstunnel richting Brussel afgesloten om verkeerscongestie ter hoogte van de werfzone te vermijden. De oprit Wilrijk-Valaar richting Brussel is afgesloten. 
   
 • Weekend van 24-25-26 augustus: richting Brussel (UITGESTELD)
  De werken starten op vrijdag 24 augustus om 21.00 uur en eindigen op maandag 27 augustus om 05.00 uur. Het verkeer richting Brussel beschikt over 1 rijstrook. Er wordt ook 1 rijstrook van de Bevrijdingstunnel richting Brussel afgesloten om verkeerscongestie ter hoogte van de werfzone te vermijden. De oprit Wilrijk-Valaar richting Brussel is afgesloten. 

Planning en hinder tijdens twee nachten (data onder voorbehoud)
 

 • Nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 augustus: richting Antwerpen (AFGEROND)
  Het viaduct is volledig afgesloten richting Antwerpen van donderdagavond 2 augustus tot vrijdagochtend 3 augustus tussen 20.00 uur en 05.00 uur. 
   
 • Nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 augustus: richting Brussel (AFGEROND)
  Het viaduct is volledig afgesloten richting Brussel van donderdagavond 9 augustus tot vrijdagochtend 10 augustus tussen 20.00 uur en 05.00 uur. 

Tijdens deze nachten worden er voorbereidende asfalteringswerken uitgevoerd ter hoogte van de voegen en is de A12 volledig afgesloten langs de kant waarop gewerkt wordt. Het verkeer wordt lokaal via de Boomsesteenweg (N177) geleid. Tijdens de nachten richting Brussel zijn zowel de Bevrijdingstunnel en de Jan De Vostunnel afgesloten voor verkeer richting Brussel. De oprit Wilrijk-Valaar is dan ook afgesloten. Tijdens de nacht richting Antwerpen is de oprit ter hoogte van Krëfel/Ikea afgesloten.

Snelheidsbeperking

Op de kant richting Antwerpen geldt er ter hoogte van de werfzone een snelheidsbeperking van 70 km/u. Op de kant richting Brussel wordt de snelheid beperkt tot 50 km/u, omdat het verkeer komende van de Jan De Vostunnel en de Bevrijdingstunnel op 1 rijstrook (enkel tijdens de week van 20-21-22-23 augustus) wordt gezet. De politie zal tijdens de werken flitscontroles organiseren.

Goed om weten

Omdat het nieuwe materiaal in de voegen tijd nodig heeft om volledig uit te harden, zal er tijdens bepaalde periodes geen werfactiviteit te zien zijn.

Weersgevoelig

Deze werken zijn erg weersgevoelig. Bij regenweer kunnen de werken niet plaatsvinden. Daarom zal pas kort voor de start van ieder weekend beslist worden of de werken effectief kunnen doorgaan.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Met een digitale nieuwsbrief wil AWV u graag op de hoogte houden van de werken in de Jan De Vostunnel én van de werken aan de brugvoegen op het viaduct van Wilrijk. Telkens als er nieuws te melden valt over deze werken ontvangen geabonneerden een mailtje. Zo kunnen ze altijd goed voorbereid op weg gaan.

Geïnteresseerd? Klik op het icoontje met de enveloppe rechtsboven deze pagina en schrijf u in op de nieuwsbrief.