Vernieuwing brug E313 over spoorlijn Lier-Herentals in Grobbendonk

Regio
Gemeente
Weg
Datum maart 2016 - eind april 2017

Vernieuwing brug E313 in Grobbendonk

Vanaf maandag 21 maart 2016 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met werken aan de brug van de E313 over de spoorlijn Lier-Herentals in Grobbendonk. Het noordelijke brugdeel van de E313 is dringend aan vervanging toe. De zuidelijke helft werd eerder al versterkt, in 2012. De noordelijke brughelft wordt volledig afgebroken, inclusief de pijlers en funderingen, en daarna heropgebouwd. De nieuwe brug zal meteen ook wat breder zijn dan de vorige. Moest de E313 in de toekomst ooit verbreed worden, dan is deze brug hier al op voorzien.
 

Werken aan snelwegbrug eind april afgerond

Op 21 januari 2017 werden de 11 brugliggers, die de verbinding vormen tussen de landhoofden en de brugpijler, op hun plaats gelegd. Deze cruciale fase is met succes voltooid en de aannemer kan de brug nu verder afwerken. Eerst worden de wapeningsstaven voor het nieuwe brugdek geplaatst om dan begin februari, als het niet vriest, beton te storten voor de brugdekplaat. Daarna moet het beton ongeveer een maand lang uitharden. Tijdens deze uithardingsperiode voert de aannemer werken uit aan de onderzijde van de brug. Wanneer de betonnen brugdekplaat voldoende is uitgehard, zal de aannemer starten met het naspannen van de brug. Dit is nodig om het geheel sterker te maken. Na het naspannen worden de brugliggers finaal vastgelegd en wordt het brugdek afgewerkt (plaatsing waterdichtingslagen en asfaltverharding). Tegen eind april wil AWV klaar zijn met de werken.

 

Verkeerssituatie vanaf begin tot einde werken

Ter hoogte van de werfzone wordt het doorgaand verkeer op de E313 vanaf 21 maart 2016 volledig op de zuidelijke brughelft geplaatst. Zowel het verkeer richting Antwerpen als het verkeer richting Hasselt verloopt dus over twee versmalde rijstroken. Dat kan in beide richtingen vertragingen veroorzaken. Deze verkeerssituatie blijft zo tot het einde van de werken in het voorjaar van 2017.


Voor de buurt zal de hinder beperkt blijven. De bewoners van de Spoorwegstraat kunnen hinder ondervinden van het werfverkeer, dat voornamelijk via deze straat zal verlopen. Maar de woningen zelf blijven op elk moment bereikbaar.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Met een digitale nieuwsbrief wil AWV u graag op de hoogte houden van de voortgang van de werken aan de brug. Telkens als er nieuws te melden valt over de werf (bijvoorbeeld bij een fasewissel of een tijdelijke wijziging in de verkeerssituatie) ontvangen geabonneerden een mailtje. Zo kunnen ze altijd goed voorbereid op weg gaan.

Geïnteresseerd? Klik op het icoontje met de enveloppe rechtsboven deze pagina en schrijf u in op de nieuwsbrief.