Vernieuwing 7 kilometer wegdek N123 van Retie tot Kasterlee

Regio
Gemeente
Weg
Datum 20 mei - juni 2019

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt vanaf 20 mei 2019 op de N123 in Retie en Kasterlee gedurende twee weken het asfalt van de rijweg. De werfzone strekt zich uit over ongeveer 7 kilometer tussen de twee dorpskernen. Per werkdag wordt een gedeelte volledig vernieuwd, te beginnen vanaf Retie tot in Kasterlee. Overdag is de werkzone afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Er geldt een omleiding tussen Retie en Kasterlee via de E34. 

De toplaag het wegdek wordt afgefreesd en terug aangelegd met nieuw asfalt. Daarna worden nieuwe wegmarkeringen aangebracht. Het vernieuwde wegdek zal het rijcomfort en de verkeersveiligheid van de weggebruikers verbeteren.  

De rijwegvernieuwing op de N123 wordt gedurende twee weken uitgevoerd vanaf 20 mei 2019.  Men werkt overdag op weekdagen.

*Opgelet: asfalteringswerken zijn erg weersgevoelig. Bij regenweer kan de planning nog wijzigen.

De werken starten aan de Kasteelstraat in Retie, ter hoogte van het kruispunt met de R18 . Elke dag wordt een stuk van ongeveer één kilometer volledig uitgevoerd, en zo schuiven we op richting Kasterlee. Daar eindigen de werken ter hoogte van het begin van de vrijliggende fietspaden op de Retiesebaan (een stukje voor het kruispunt met de Schuttersstraat). 

Proefvakken: asfalt met kleinere ecologische voetafdruk 

In samenwerking met de Universiteit Antwerpen en het OCW (Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw) zal AWV in dit project ook drie proefvakken met verschillende soorten asfalt aanleggen. Dit kadert in een onderzoek naar nieuwe asfaltvarianten waarin gerecycleerde materialen verwerkt zitten, om zo de ecologische voetafdruk te verkleinen. De Vlaamse overheid wil op die manier ook in de aanleg van wegen duurzamer gaan werken. In de Kasteelstraat in Retie zal over een afstand van 3 x 150 meter het verschil in materiaalgebruik visueel zichtbaar zijn voor de weggebruiker. De proefvakken zullen op maandag 20 mei als eerste aangebracht worden.

Minderhinder-maatregelen: gefaseerde uitvoering en omleiding tijdens de werkuren

Tijdens de werkuren (7u – 17u) is de werkzone afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dan geldt een omleiding tussen Retie en Kasterlee via de E34. 
Buiten deze uren en tijdens het weekend wordt de weg steeds terug opengesteld voor verkeer. 
De fietspaden blijven steeds toegankelijk in beide richtingen.

Bovenstaande omleidingskaart kan u downloaden in de rechterkolom onder 'documenten'.

Bereikbaarheid in de werfzone?

De werken worden in fases van één dag uitgevoerd om de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Per dag wordt één gedeelte, van om en bij één kilometer, volledig afgewerkt. Vanaf 7u wordt dan het oude wegdek afgefreesd. Rond 17u is het stuk dan alweer klaar en beschikbaar voor verkeer. 
Percelen en zijstraten in de werfzone zullen één dag niet bereikbaar zijn met gemotoriseerde voertuigen tussen 7u en 17u. De aannemer verwittigt de naaste bewoners hiervan op voorhand. 
De zijstraat Rode Akkers in Kasterlee blijft steeds bereikbaar.