Structureel onderhoud op N9 in Oordegem (Lede)

Regio
Gemeente
Weg
Datum 19 september tot 13 oktober + voorjaar '17

De heraanleg van de rijweg wordt mee opgenomen tijdens de werken aan de N9 in Oordegem, die van start gaan op 27 februari. 

Het wegdek van de N9 (Grote Steenweg) te Oordegem (Lede) tussen de Fauconniersmolen en de grens met Westrem is dringend aan vernieuwing toe. Het Agentschap Wegen en Verkeer investeert in een nieuw wegdek, fietspaden en parkeerstroken. Op 19 september gingen de werken van start. In de eerste fase zijn de fietspaden aangelegd. Door de te natte ondergrond, is de heraanleg van de rijweg uitgesteld naar het voorjaar van 2017. 

Wat houden de werken in?

Om het rijcomfort en de veiligheid voor de weggebruikers  te verhogen, moeten zowel de betonnen rijweg, de parkeerstroken als de fietspaden inclusief de fundering vernieuwd worden tussen de Fauconniersmolen en de grens met Westrem. De indeling van de weg wijzigt niet. De nieuwe rijweg en het fietspad worden in beton aangelegd, de parkeerstroken in asfalt. Het agentschap kiest voor een betonnen fietspad omdat er meteen naast het fietspad bomen staan.

Dit onderhoud staat los van de heraanleg van de doortocht Oordegem. Het was de bedoeling om beide werken samen uit te voeren, maar helaas kunnen de werken voor de doortocht nog niet aanvatten. Gelet op de slechte staat van de rijweg is het noodzakelijk om het onderhoud uit te voeren voor de winterperiode. 

 

Uitvoering van de werken

Stand van zaken

  • De nieuwe fietspaden zijn afgewerkt. Ze gaan op 13 oktober in gebruik. 
  • Op de parkeerstrook moet enkel nog een toplaag komen.
  • Aan de rijweg is nog niet gewerkt. 

Het was de bedoeling om de rijweg, parkeerstroken en fietspaden samen aan te leggen en de klus voor de winter te klaren.  Op het terrein is echter vastgesteld dat de ondergrond er bijzonder nat bijligt. Als we nu verderwerken en de temperaturen dalen, dan is de kans groot dat de werken moeten stilgelegd worden en de weg weken- of maandenlang niet terug kan opengesteld worden voor verkeer. Om dat risico te vermijden, is beslist om de heraanleg van de rijweg uit te stellen naar het voorjaar van 2017. Ook de toplaag van de parkeerstroken wordt dan aangelegd omdat die mooi moet aansluiten op de rijweg. 
 

Verkeerssituatie en bereikbaarheid tot 14 oktober

Om de werken op een veilige en kwalitatieve manier uit te voeren, gaat de rijrichting Gent dicht voor het verkeer. Richting Aalst kan het verkeer wel langs de werfzone. Fietsers krijgen een dubbelrichtingsfietspad langs de zijde van de weg waar niet gewerkt wordt. Er zal een parkeerverbod gelden in de werfzone.
 

Omleidingen tot 14 oktober

  • Vrachtwagens en doorgaand verkeer richting Gent rijden om via de N46 (vanaf kruispunt Vijfhuizen), oprit E40 te Erpe-Mere, E40, afrit Wetteren en N42.
  • Lokaal autoverkeer richting Gent wordt omgeleid via Oordegemkouter, Molenhoek, Kapellenhoek, Oud-Smetlede, Smetledesteenweg, Zuidlaan (N417) en Massemsesteenweg (N462).
  • Fietsers  zullen via tijdelijke oversteken naar het fietspad aan de overzijde worden geleid, dit fietspad zal tijdelijk worden ingericht als dubbelrichtingsfietspad.
  • Ook de bussen van De Lijn rijden om. Info over de omleiding en de tijdelijke bushaltes is te vinden aan de bushaltes zelf.