Rotonde Doorniksesteenweg-Balcaenstraat wordt lichtengeregeld kruispunt in Avelgem

Regio
Gemeente
Weg
Datum 19/08/2019 tot 31/12/2019

Vanaf maandag 19 augustus 2019 wordt de rotonde op de N353 Doorniksesteenweg ter hoogte van de N391a Etienne Balcaenstraat omgevormd tot een lichtengeregeld kruispunt voor een betere verkeersveiligheid, in het bijzonder voor fietsers.

Wat?

De huidige rotonde is te onveilig voor fietsers gezien het vele vrachtverkeer in de industriezone. Daarom wordt de rotonde omgebouwd tot een verkeerslichtengeregeld kruispunt.

Alle oversteekbewegingen voor fietsers en voetgangers worden conflictvrij uitgezonderd het verkeer komende van Outrijve-Bossuit. Op termijn zal ook deze richting conflictvrij worden maar dat kan pas wanneer vierkant groen kan geïnstalleerd worden. Maar daarvoor is het nog wachten op een aanpassing van het koninklijk besluit. Meer info over vierkant groen vind je hier.

De werken omvatten de ombouw van de rotonde tot verkeerslichtengeregeld kruispunt waarbij de rijweg wordt opgebroken en vernieuwd, inclusief de greppels, fietspaden en voetpaden. De Watergroep maakt van de gelegenheid gebruik om ook de waterleidingen op en rond het kruispunt te vernieuwen.

Timing en hinder?

De wegenwerken worden uitgevoerd in 2 fases. In iedere fase voert De Watergroep voorafgaand werken uit.

Fase 1 (19 aug – 20 nov 2019):

  • Werken De Watergroep: 19 aug – 6 sept 2019
  • Wegenwerken AWV: 9 sept – 20 nov 2019 

Fietsers volgen omleiding via Vredestraat, het vrijliggend fietspad langs Balta, Etienne Balcaenstraat.

Omleiding lokaal verkeer: de Etienne Balcaenstraat blijft bereikbaar vanuit en richting Spiere – Helkijn. Er worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst om alternerend verkeer mogelijk te maken. Voor het verkeer vanuit Bossuit/Outrijve naar het centrum van Avelgem is een omleiding voorzien via de Raaptorfstraat (éénrichtingsverkeer) en Kouterlosstraat. Het verkeer vanuit het centrum van Avelgem richting Outrijve/Bossuit moet omrijden via de Spichtestraat, Outrijvestraat, Heestertstraat.

Zwaar verkeer van en naar de industriezone is enkel mogelijk vanuit Spiere – Helkijn (N353) via Kortrijk (N50). Ter hoogte van het kruispunt Doorniksesteenweg – Etienne Balcaenstraat worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst om alternerend verkeer mogelijk te maken.

 

Fase 2: (21 nov – 31 dec 2019):

  • Werken De Watergroep: start gelijktijdig met aannemer AWV vanaf 21 nov 2019, einde voorzien tegen 13 dec 2019. 
  • Wegenwerken AWV: 21 nov – 31 dec 2019. Tijdens het kerstverlof zullen de verkeerslichten geplaatst worden. 

Fietsers kunnen omleiding volgen via Munkkouter, Pontstraat, Kouterlostraat, Raaptorfstraat of via de trage wegel.

Omleiding lokaal verkeer: de Etienne Balcaenstraat blijft bereikbaar vanuit en richting Avelgem centrum. Er worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst om alternerend verkeer mogelijk te maken. Voor het verkeer vanuit Bossuit/Outrijve naar het centrum van Avelgem is een omleiding voorzien via de Raaptorfstraat (éénrichtingsverkeer) en Kouterlosstraat. Het verkeer vanuit het centrum van Avelgem richting Outrijve/Bossuit moet omrijden via de Spichtestraat, Outrijvestraat, Heestertstraat.

Zwaar verkeer van en naar de industriezone is enkel mogelijk vanuit Avelgem (N8) via Zwevegem (N391) en via de autosnelweg E17 naar Kortrijk en via N50 naar Spiere-Helkijn en Avelgem.  Ter hoogte van het kruispunt Doorniksesteenweg – Etienne Balcaenstraat worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst om alternerend verkeer mogelijk te maken.