Reiniging Limburgse carpoolparkings

Regio
Gemeente
Weg
Datum nachten van 22 op 23 en 29 op 30 maart

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal in de nachten van 22 op 23 en 29 op 30 maart de carpoolparkings in Limburg reinigen. Om grondig en efficiënt te werk te kunnen gaan, geldt tijdens de reinigingswerken een parkeerverbod. Door de werken over 2 nachten te verspreiden, blijven telkens andere carpoolparkings beschikbaar als alternatief. 

Lege parking voor optimale poetsbeurt

De reiniging gebeurt grotendeels met een grote borstelwagen. Om de parking efficiënt en doeltreffend te kunnen reinigen, is het belangrijk dat die volledig leeg is. Daarom worden deze reinigingswerken ook ter plaatse intensief aangekondigd. Twee weken op voorhand installeert het agentschap telkens een groot infobord aan de ingang, het parkeerverbod wordt enkele dagen op voorhand geplaatst, en 24 uur voor de start van de reiniging wordt opnieuw gewaarschuwd voor de afsluiting van de parking. 

Tijdens de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 maart reinigt het agentschap de carpoolparkings:

  • Halen
  • Hasselt-Zuid
  • Houthalen
  • Paal (Beringen)
  • Tongeren 

Tijdens de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 maart zijn de volgende parkings aan de beurt:

  • Diepenbeek
  • Heusden-Zolder
  • Lummen 
  • Maasmechelen 

Alternatieve parkings

Om de hinder te beperken, zal de aannemer op elke parking één nacht (20.00 uur - 06.00 uur) doorwerken. Voor de reinigingswerken zijn de parkings in 2 reeksen opgesplitst, zodat de andere nabijgelegen carpoolparkings als alternatief beschikbaar blijven voor de pendelaars. 

Maasmechelen: alternatief in Maasmechelen zelf 
Omdat de carpoolparking van Maasmechelen relatief ver van de andere locaties ligt, voorziet het agentschap i.s.m. het gemeentebestuur een alternatief in Maasmechelen zelf. Deze carpoolers kunnen tijdens de reinigingswerken gebruik maken van de gemeentelijke parking langs de Kolenmijn Limburg-Maaslaan tegenover het voetbalstadion van Patro Eisden Maasmechelen. 

Heusden-Zolder: Op- en afrit complex 27 ‘Circuit Zolder’ richting Leuven afgesloten 
Op het ogenblik van de reinigingsacties zullen de op- en afrit van het complex 27 ‘Circuit Zolder’ richting Leuven afgesloten zijn omwille van de werkzaamheden op de E314. Wie de parking via de E314 richting Leuven wil bereiken, kan daarom best de snelweg via complex 28 ‘Heusden-Zolder’ verlaten en omrijden via de Meylandtlaan (N72) en de Onze-Lieve-Vrouwstraat (N729). 

Reinigingswerken op regelmatige basis houden parkings proper voor pendelaars

Het Agentschap Wegen en Verkeer reinigt regelmatig haar carpoolparkings in de buurt van autosnelwegen. Deze poetsbeurten creëren een nette omgeving voor de carpoolers en zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat de afvoerputjes niet verstopt geraken. De aannemer verwijdert zowel veegvuil (onkruid, bladeren, steentjes, …) als zwerfvuil. Tijdens de reinigingsacties in 2018 werden op de verschillende Limburgse parkings zo bijna 14 ton veegvuil opgeruimd.