Onderhoudswerken Brug over de Demer (R25). Vertraagd rijden tussen april en november door versmalde rijstroken.

Regio
Gemeente
Weg
Datum 29/03/2019 tot 22/11/2019

Update 31/10/2019: Door de weersomstandigheden met regen en lage temperaturen zijn de waterdichting en de beschermende lagen voor de brug over de Demer vorige week aangebracht. De gehele planning is daardoor opgeschoven naar eind november. In de volgende weken wordt het voetpad verder afgewerkt met beton, worden de leuningen aangebracht en de voegen van de brug verder afgewerkt. Nadien worden ook de nieuwe asfaltlagen en de belijningen op de brug aangelegd. Asfalteringswerken zijn afhankelijk van het weer en in de huidige planning kan de oostelijke ring in Aarschot aan de brug de Demer vanaf 22 november terug opengesteld worden.

De brug over de Demer werd in de nacht van vrijdagavond 4 oktober (20u) op zaterdagochtend 5 oktober (5u) voor de vierde en laatste keer 10mm opgetild en omhoog gevijzeld. In maart, juni en augustus werd de brug al drie keer omhoog gevijzeld tijdens de onderhoudswerken. Wegen en Verkeer is sinds maandag 12 augustus gestart met de tweede fase van de renovatie van de brug, waarbij er in de richting van Rillaar wordt gewerkt. Afhankelijk van de weersomstandigheden worden volgens de huidige planning de laatste werken - waaronder het herasfalteren en belijnen van de brug - midden oktober afgerond. 

Extra omleidingstip voor weggebruikers die vanuit Rillaar Aarschot centrum binnen willen rijden tijdens de nacht afsluiting van de brug: Parking Demervallei is langs de kant van Rillaar nog steeds bereikbaar. Vanuit deze parking is een verdere lokale omleiding aangeduid door de aannemer en kan men wegrijden via de Diestsestraat, de Schoonhovendreef en Tieltsebaan richting Rillaar.  Autoverkeer gebruikt tijdens de nacht dat de brug over de Demer gesloten is dezelfde omleiding als het vrachtverkeer (zie kaart onderaan).

Waar?

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt de volledige brug over de Demer op de Oostelijke Ring op de R25/N10 in Aarschot.

Situeringskaart werken brug over de Demer op de Oostelijke Ring

Wat?

De brug wordt tijdens deze grote onderhoudsbeurt volledig “gestript”. De brug krijgt een nieuwe waterdichting en 1 koker wordt volledig vernieuwd samen met de rijweg en de fietspaden die over de brug lopen.

Wanneer? van 29/03/2019 tot 30/10/2019

Start van de werken: brug 2x afgesloten in laatste weekend van maart.

De werken starten in de nacht van vrijdag 29/3 (vanaf 20u.) op zaterdag 30/3 (tot 6u. ‘s ochtends), waarbij de brug volledig wordt afgesloten om ze omhoog te vijzelen.

Vanaf zaterdag 30/3 (6u.) tot zo 31/3 (20u.) is de brug terug open voor verkeer en geldt er een snelheidsbeperking.

De daaropvolgende nacht van zondag 31/3 (20u.) t.e.m. 1 april  (6u.) wordt de brug terug afgesloten voor één nacht.

Er wordt dus zowel overdag, ‘s avonds als ‘s nachts doorgewerkt aan de brug.

Derde vijzelactie afgerond tijdens tweede weekend van augustus

In de nacht van vrijdag 9 augustus op zaterdag 10 augustus vond een derde vijzelactie plaats aan de brug over de Demer. De brug werd daarbij 10 mm opgetild. De huidige tussenlaag van de betonnen sokkel en het brugdek en het beton van de sokkels zelf, zijn aan vervanging toe. Daarom wordt de brug tijdens de werken een aantal keer opgekrikt om zo een nieuwe tussenlaag te kunnen plaatsen. Die 'neopreen oplegging' zoals technische experten ze noemen is opgebouwd uit laagjes rubber die onderling gescheiden zijn door plaatjes staal. Dit element dient om de brug een gelijkmatige krachtoverdracht te geven, terwijl vele voertuigen over de brug rijden. In maart en juni vonden er eerder al twee vijzelacties plaats. Een laatste vijzelactie staat eind oktober gepland.

Omleiding autoverkeer tijdens de werken

Vanaf 1 april tot eind oktober kan het autoverkeer in beide richtingen door op versmalde rijstroken. Bijkomend zal de brug nog een 3-tal weekends gesloten worden tijdens deze periode. Op deze webpagina zal tijdig gemeld worden wanneer dat precies is.

Omleiding voetgangers en fietsers

Maandag 1 april wordt aan de kant van het jaagpad (kant parking Demervallei) onder de brug gewerkt. De koker wordt afgebroken en opnieuw gebouwd. Om veiligheidsredenen wordt het jaagpad vanaf dan ook afgesloten en worden voetgangers en fietsers omgeleid via de blauwe metalen brug "Demersprong" (eerder stond hier verkeerdelijk dat het een houten brug betrof) naast de grote brug en via de parking van het zwembad. Het jaagpad aan de kant Bekaf kan nog steeds gebruikt worden door fietsers en voetgangers.

Kaart omleiding fietsers naar aanleiding van werken aan de brug over de Demer

Parkeren en bereikbaarheid

Alle handelaars blijven bereikbaar .Gedurende de werken is er enkel een parkeerverbod ter hoogte van de werfzone.

Omleidingen vrachtverkeer naar E314 > 3,5 ton:

  • Omleiding vanuit Rillaar naar E314 via > Diestsesteenweg (N10) > N258 Schransstraat > op- en afrittencomplex n°23 Tielt-Winge van E314

  • Omleiding vanuit Aarschot naar E314 > R25 Oostelijke Ring > N223 Steenweg op Sint-Joris-Winge > op- en afrittencomplex n°22 Aarschot van E314

Kaart omleiding via op- en afritten E314 voor vrachtverkeer zwaarder dan 3,5 ton