N41 in Temse: heraanleg met fietstunnel en ventwegen

Regio
Gemeente
Weg
Datum Vanaf 30 mei - eind 2017

 De werken op de N41 zitten erop. Bedankt voor uw geduld tijdens de werken!

Wat houden de werken in?

De N41 tussen Steenweg Hulst-Lessen (Kettermuit) en de tunnel aan de Dorpstraat (Duivenhoek) krijgt een grondige facelift. Het Agentschap Wegen en Verkeer, gemeente Temse, RioPact en Synductis slaan de handen in elkaar voor een veiligere en vlottere N41 met comfortabele, veilige fietspaden.

Ventwegen langs N41

Naast de N41 komen twee parallelle wegen of ventwegen. Woningen en handelszaken sluiten straks niet meer rechtstreeks aan op de N41, maar wel op de ventweg. Zo kunnen we het lokale verkeer van het doorgaande verkeer op de N41 scheiden. Gevaarlijke linksafbewegingen worden zo onmogelijk en het doorgaande verkeer op de N41 kan vlotter rijden. Op de ventweg rijdt u straks 50km/u op de N41 70km/u. Ook bussen maken gebruik van de ventwegen.

Veilig fietsen

Langs beide ventwegen komt een dubbelrichtingsfietspad. In het midden, ter hoogte van de toekomstige bushalte, komt een fietstunnel onder de N41 die beide fietspaden met elkaar verbindt.

Gescheiden rioleringsstelsel

Langs het tracé komt een gescheiden rioleringsstelsel. Afvalwater en regenwater scheiden, zorgt voor een betere waterzuivering en is dus goed voor ons milieu. Het water vanop de weg komt in een grachten terecht. Daar wordt het water gebufferd, afgevoerd en/of het infiltreert in de bodem. 

Hoe ziet de nieuwe N41 eruit?

dwarsdoorsnede weg

 

Ontwerp van de rotonde aan de Dorpstraat tot het kruispunt met de Kettermuitstraat

 • N41 met langs beide zijden ventwegen en dubbelrichtingsfietspaden. 
 • Fiets- en voetgangerstunnel 
 • Groene bermen met bomen
 • 3 bushaltes: aan de rotonde Dorpstraat, aan de fiets- en voetgangerstunnel, aan de Kettermuitstraat.

 

Hoe rijdt u na de werken?

Met de fiets

fietsplan na de werken

 

Met de auto

autoplan vanuit Sint-Niklaas

autoplan vanuit Hamme

 

Werken in fasen

Wanneer?

start: 30 mei 2016
duur: 1,5 jaar

Wie?

 • Het Agentschap Wegen en Verkeer is als wegbeheerder van de N41 trekker in dit dossier. Aannemer VBG voert de riolerings- en wegenwerken uit.
 • Voor hij aan de slag kan, moeten heel wat nutsleidingen (water, gas, elektriciteit en telecom) verplaatst en opnieuw aangesloten worden. De nutwerken gebeuren vlak voor deze werken. Synductis coördineert de werken voor alle nutsmaatschappijen. 
 • Een gescheiden rioleringsstelsel aanleggen betekent ook dat alle woningen in de werfzone hun regen- en afvalwater apart moeten aanbieden. Dat heeft afkoppelen. Het is RioPact die hiervoor instaat. 

Hoe?

Door achtereenvolgens aan de rotonde, de westelijke ventweg, de oostelijk ventweg en de N41 zelf te werken, blijft doorgaand verkeer op de N41 mogelijk:

 • Tijdens de werken op de rotonde aan de Dorpstraat kan verkeer door de tunnel
 • Tijdens werken op de N41 zelf kan verkeer via de nieuwe aangelegde ventwegen.

OPGELET: Enkel tijden de fase waarin de aansluiting van de ventwegen op de N41 aangelegd worden, zal er geen verkeer mogelijk zijn op de N41. Deze fase wordt beperkt tot 3 weken in het najaar van 2017.

fasering

 

Fasering en omleidingen in detail:

Fase 1 -6 :afgerond ​

Fase 7: 18 september tot half oktober

 • Wanneer? Deze fase is gestart op 18 september. De einddatum van deze fase is sterk afhankelijk van het weer.

 • Wat? Heraanleg N41 zelf

 • Hoe?

  • N41 is volledig onderbroken. Hierdoor is ook de tunnel Duivenhoek gesloten voor verkeer en rijdt iedereen via de ventwegen en rotonde.

  • Alle verkeer (fietsers en autoverkeer) rijdt om via de nieuw aangelegde ventwegen. Er gelden geen omleidingen.

Fase 8: 16 oktober tot half november 2017

Wanneer?

 • De start van deze fase is sterk afhankelijk van het weer. 

Wat? 

De aannemer legt de aansluiting van de nieuwe ventwegen aan op de N41 en werkt de N41 verder af. Er wordt verder gewerkt aan de fietstunnel en bermen (planten bomen).  Tegelijkertijd werken Waterwegen en Zeekanaal nv aan de kokers (tussen rotonde Duivenhoek en de Durmebrug) kokers aanleggen, die de ontpolderingsgebieden "Klein Broek" en "Groot Broek" met elkaar moet verbinden.

De N41 volledig onderbroken ter hoogte van de aansluiting (ten zuiden van kruispunt N41 - Steenweg Hulst-Lessen - Kettermuitstraat en in de Pontweg ten noorden van Durmebrug)

 

Omleidingen

 • Doorgaand verkeer rijdt in beide richtingen om via het op- en afrittencomplex van de E17 in Waasmunster en via de N446 naar Dendermonde. 

 

 • De ventwegen zijn beschikbaar voor plaatselijk verkeer en worden ontsloten via de rotonde in Elversele. Er wordt een doorsteek voorzien vlak voor de wegversperring.
 • Lokaal verkeer van en naar de Dorpstraat en de Legen Heirweg rijdt om via Hogenakkerstraat (Temse) of Waasmunster. De rotonde Elversele blijft in alle richtingen open.
 • Fietsers kunnen in beide richtingen het fietspad langs de westelijke ventweg gebruiken en rijden om via de Mirabrug (werken WenZ).
 • Voor de bussen van De Lijn wordt aan de kokers van WenZ een tijdelijke weg aangelegd. De bussen blijven in beide richtingen de N41 volgen. Vanaf de rotonde in Elversele volgen de  bussen een omleiding langs Legen Heirweg, Hogenakkerstraat naar Dendermondse Steenweg. 

 

Waarom de N41 nu onderbreken voor 3 weken? Het is onmogelijk om deze fase van de werken op de N41 uit te voeren zonder een volledige afsluiting van de weg. We vermijden een tweede afsluiting door samen te werken met de collega’s van WenZ. Door hun werf goed af te stemmen op onze werken, beperken we de hinder in tijd. 
Eén week van deze werken is bewust in de herfstvakantie, een verkeersluwere periode gepland. Naast deze werf zorgt ook de werf aan het op- en afrittencomplex in Lokeren voor veel verkeersdruk in de regio. Beide werven zitten in een eindfase en kunnen dit jaar klaar zijn. E
en fase uitstellen om de hinder te beperken, zou betekenen dat we pas volgend voorjaar klaar zijn. We kiezen niet voor deze aanpak, omdat de verkeershinder zo veel langer zou zijn.

Minder hinder

Slimme fasering

Door goed na te denken over de fasering, kunnen we de hinder beperken. Eerst zal er in de ruime bermen gewerkt worden voor de aanleg van de nutsleidingen, het fietspad en de ventwegen. Zodra de ventwegen af zijn wordt het verkeer van de N41 hierover geleid en kan de N41 zelf aangepakt worden. Op deze manier kunnen we steeds doorgaand verkeer op de N41 garanderen en blijven de omleidingen beperkt. Enkel 3 weken in het najaar van 2017 wordt de N41 onderbroken. 

Bovendien is de planning van de verschillende partners goed op elkaar afgestemd. Synductis coördineert de werken voor alle nutsmaatschappijen. Hun werken komen vlak voor de riolerings- en wegenwerken. 

Toegangen tot woningen en handelszaken in de werfzone

 • Steeds te voet en met de fiets aan de hand bereikbaar.
 • Door tijdelijke steenslag aan te brengen of loopbruggen te voorzien, zorgen we ervoor dat woningen en handelszaken zo veel mogelijk toegankelijk blijven. 
 • Goede communicatie met bewonersbrieven als u woning of zaak moeilijker bereikbaar is met de wagen of als er onderbrekingen zijn in uw gas- water- of elektriciteitstoevoer. 

Bereikbaarheid handelszaken

 • Er komen borden die aangeven dat handelaren bereikbaar zijn.
 • Sinds 1 augustus is een nieuwe bereikbaarheidsadviseur gestart:

Jochen Goekint

bereikbaarheidsadviseur.ovl@wegenenverkeer.be 

GSM: 0471 12 49 04

 

Op de hoogte blijven?

Infovergadering op 26 april 2016

AWV wil alle bewoners en ondernemers uit de buurt zo goed mogelijk informeren. Op 26 april was er een infovergadering in de Priester Poppenschool. De timing, de fasering, de verkeerssituatie en de praktische uitvoering van de werken werd toegelicht. U kunt de presentatie hier downloaden.

Digitale nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de werken, dan kunt u zich via de knop rechts bovenaan deze pagina inschrijven voor de digitale nieuwsbrief.  

Contact

Agentschap Wegen en Verkeer

09 276 26 00
wegen.oostvlaanderen@vlaanderen.be

-> bereikbaarheidsadviseur voor ondernemers 

Jochen Goekint
bereikbaarheidsadviseur.ovl@wegenenverkeer.be
0471 12 49 04

Synductis

078 05 35 00
info@synductis.be
www.synductis.be

RioPact

03 450 45 45 (contactcenter Aquafin)