Herinrichting kruispunt Steenweg N78 met Rekemerstraat en Heidestraat in Lanaken

Regio
Gemeente
Weg
Datum 2019

UPDATE:
Op vrijdagavond 8 november 2019 opent de nieuwe rotonde voor alle verkeer. De werken zijn dan achter de rug.

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal het kruispunt van de Steenweg (N78) met de Rekemerstraat en de Heidestraat in Rekem (Lanaken) herinrichten. Er komen een rotonde met vrijliggende fietspaden en veilige oversteken. Ondergronds wordt meteen een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. De bushaltes  nabij het kruispunt op de N78 werden eerder al vernieuwd.

 

Projectzone:

 • Steenweg N78, tussen huisnummer 36 en 88
 • Heidestraat, tot net voorbij huisnummer 4
 • Rekemerstraat, tot aan huisnummer 110
 • Heirbaan (zijde Neerharen), aansluiting

 

Verhoogde veiligheid op gevaarlijk kruispunt

In Rekem worden op het kruispunt van de Steenweg N78 met de Heidestraat en de Rekemerstraat de verkeerslichten vervangen door een rotonde waarop de Heidestraat en Rekemerstraat rechtstreeks aansluiten. Ook de aansluiting met de Heirbaan wordt mee vernieuwd.

Met dit nieuwe ontwerp zet het agentschap volop in op de verkeersveiligheid van alle weggebruikers.  Dankzij vrijliggende fietspaden met oversteekplaatsen krijgt ook de actieve weggebruiker zijn plaats op de weg. De rotonde zal ook de doorstroming blijven bewaken.

 

Overstekende fietsers en voetgangers

Vanuit de Rekemerstraat wordt een aparte afslagstrook voorzien om rechtsaf te rijden naar de Steenweg. Fietsers en voetgangers kunnen op die plaats vanop een middeneiland oversteken. 

Het autoverkeer op de N78 krijgt ter hoogte van de rotonde in elke richting één rijstrook . De weghelften zijn gescheiden door een middenberm. De rechtsafslagstroken op de N78 verdwijnen, waardoor die ruimte in de toekomst gebruikt kan worden voor langsparkeren. Ter hoogte van de bushaltes op de N78 komt er een linkafslagstrook voor verkeer komende van Maasmechelen richting de parking van de winkels langs de N78. 

 

Gescheiden rioleringsstelsel

Tegelijkertijd met de aanleg van de rotonde en fietspaden legt Fluvius ondergronds een nieuw en gescheiden rioleringsstelsel aan. Bij een gescheiden rioleringsstelsel worden afvalwater en regenwater in aparte rioleringsbuizen opgevangen. Het afvalwater wordt naar een waterzuiveringsstation gevoerd. Het regenwater wordt zoveel mogelijk in de omgeving gebufferd of vertraagd afgevoerd naar de Ziepbeek. 

 

Timing en fasering

 

Nutswerken starten begin april 2019 (afgerond)

Op maandag 1 april 2019 starten de nutsmaatschappijen met het verplaatsen en vernieuwen van de kabels voor water, gas, elektriciteit en telecom te vernieuwen. De aannemer van de nutsmaatschappijen werkt voornamelijk in de bermen op de hoeken van het kruispunt. In de Heidestraat en de Rekemerstraat moet hij plaatselijk de rijweg dwarsen. Deze werken duren vermoedelijk tot midden mei 2019.

Riolerings- en wegeniswerken van midden mei tot november 2019

De riolerings- en wegeniswerken starten aansluitend op de nutswerken, naar verwachting midden mei 2019. Deze werken worden uitgevoerd in drie fases. Tegen november 2019 moet de herinrichting afgerond zijn. 

 • Fase 1: midden mei – juni 2019*
  In de eerste fase legt de aannemer de nieuwe riolering aan onder de middenberm van de Steenweg N78 en in de Rekemerstraat en de aansluiting met de Heirbaan (zijde Neerharen).
   
 • Fase 2: juli – midden september 2019*
  Vanaf juli volgen de rioleringswerken op de rijstroken van de Steenweg N78 in de rijrichting van Lanaken. In diezelfde fase wordt een deel van de rotonde aangelegd aan de kant van de Heidestraat. 
   
 • Fase 3: midden september – november 2019*
  In de derde en laatste fase wordt er gewerkt op de Steenweg in de richting van Maasmechelen en wordt de rotonde aangelegd aan de kant van de Rekemerstraat. De Rekemerstraat en de Heirbaan worden afgewerkt, net zoals de middengeleiders op de Steenweg N78.

* De fasering is steeds onder voorbehoud van werf- en weeromstandigheden. De planning kan dus nog wijzigen. 

 

Minderhinder-maatregelen voor fietsers, voetgangers, plaatselijk en doorgaand verkeer 

 

In fase 1 en 2 kan doorgaand verkeer op de Steenweg tussen Lanaken en Maasmechelen steeds via één versmalde rijstrook langs de werken rijden. 

In fase 3, vanaf maandag 16 september 2019, kan verkeer op de Steenweg richting Maasmechelen nog steeds via één versmalde rijstrook langs de werfzone, maar moet verkeer richting Lanaken een omleiding volgen via de Daalbroekstraat en de Heidestraat. Dat komt omdat de ruimte op de Steenweg ter hoogte van de werken te beperkt is. Deze verkeerssituatie duurt vermoedelijk tot eind oktober.

 


 

Plaatselijk verkeer richting de Heidestraat, Rekemerstraat en Heirbaan (zijde Neerharen) volgt respectievelijk een omleiding via de Daalbroekstraat, Populierenlaan en Ladderstraat. Vanaf de Heidestraat is het opnieuw mogelijk om rechtstreeks via de Steenweg richting Lanaken te rijden. Wegrijden richting Maasmechelen gebeurt nog steeds via de Zonnelaan. 

 

Fietsers gebruiken in beide richtingen het nieuwe fietspad langs de Steenweg aan de kant van de Heidestraat. Ze kunnen ook opnieuw vanaf de Heidestraat richting de Steenweg fietsen. De verbinding vanuit de Heidestraat naar de Rekemerstraat is voorlopig nog niet mogelijk. Voetgangers kunnen de werken steeds passeren. 

Fietsers en voetgangers tussen Rekem boskant en centrum kunnen de Steenweg veilig oversteken ter hoogte van de Nieuwstraat.  

 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op deze nieuwsbrief  'Werken in Rekem' via de knop rechts bovenaan deze pagina om de nieuwsbrief in uw mailbox te ontvangen.