Herinrichting kruispunt R31-N33 in Oostende

Regio
Gemeente
Weg
Datum 08/04/2019 tot 31/05/2019

De N33 Torhoutsesteenweg is de op één na belangrijkste in- en uitvalsweg voor Oostende. In combinatie met de vele winkels langs de N33 leidt dit vaak tot een zeer moeilijke verkeersdoorstroming op drukke momenten met gevaarlijke situaties voor de zwakke weggebruikers. Daarom werden er aanpassingswerken gedaan in 2017 om de veiligheid voor fietsers en voetgangers te verbeteren. Sinds die ingreep werd vastgesteld dat er meer sluipverkeer is via de omliggende straten en woonwijken richting stadscentrum. Om die problemen te vermijden wordt het kruispunt R31 Elisabethlaan met de N33 Torhoutsesteenweg nu aangepast: er komt een aparte en verlengde afslagstrook naar rechts op de N33 en een korte afslagstrook naar links. Dit moet zorgen voor een vlottere doorstroming richting centrum Oostende en minder sluipverkeer in de omliggende straten. Op de N33 worden tegelijkertijd ook onderhoudswerken uitgevoerd aan de parkeerstroken en saneringswerken aan de waterleiding. 

De werfzone op de N33 loopt vanaf de R31 tot aan de Mariakerkelaan. Tijdens de werkzaamheden zal er steeds doorgaand verkeer (voor auto’s) mogelijk blijven in beide richtingen, weliswaar over versmalde rijstroken. Zwaar verkeer moet een omleiding volgen via de R31 Elisabethlaan, de N318 Nieuwpoortsesteenweg en de N341 Duinkerkseweg.

Omwille van veiligheidsredenen is er geen doorgang voor fietsers ter hoogte van de werken. Fietsers richting centrum moeten via de Mariakerkelaan en de Stuiverstraat rijden. Het kruispunt R31 Elisabethlaan/Stuiverstraat is beveiligd met drukknoppen voor fietsers zodat deze veilig de R31 kunnen oversteken. Richting Gistel kunnen de fietsers via de Gelijkheidsstraat, de Vrijheidsstraat en de Mariakerkelaan rijden. 

Het einde van de werken is voorzien tegen eind mei 2019.