Herinrichting kruispunt Brusselsesteenweg (N1) met Zemstbaan in Mechelen

Regio
Gemeente
Weg
Datum vanaf begin maart 2017

In maart 2017 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met werken op de Brusselsesteenweg (N1) en de Zemstbaan op de grens van Mechelen met Zemst. Ter hoogte van de Carrefoursite wordt de doorsteek van de Brusselsesteenweg naar de Zemstbaan volledig heringericht om de doorstroming op de N1 te verbeteren. Langs beide wegen worden er ook veilige en vrijliggende fietspaden aangelegd die het comfort en de veiligheid van de fietsers zullen verhogen. De werken zullen maximum 4 maanden en een half duren. Het verkeer op de N1 moet tijdens de werken meestal over één rijstrook in plaats van twee.

Herinrichting doorsteek en aanleg fietspaden

De verbinding van de Brusselsesteenweg met de Zemstbaan naar het winkelterrein met onder meer Carrefour is niet voorzien op de hedendaagse verkeersintensiteit. Dit bemoeilijkt de verkeersdoorstroming op de Brusselsesteenweg. AWV zal daarom de doorsteek tussen de Brusselsesteenweg en de Zemstbaan volledig herinrichten. De verschillende verkeersstromen zullen op een duidelijke manier van elkaar gescheiden worden met aparte opstel- en afslagstroken en verkeerseilandjes. Ook de toegang tot de Carrefoursite en de aansluiting op de Brusselsesteenweg worden aangepast naar deze nieuwe indeling. Voor fietsers en voetgangers komen hier veilige oversteken met verkeerslichten. Het asfalt van het wegdek in de directe omgeving van de werken wordt waar nodig mee vernieuwd.

Naast het verbeteren van de doorstroming, neemt AWV ook de fietsinfrastructuur ter plekke onder handen. Langs de Brusselsesteenweg en de Zemstbaan worden in beide richtingen nieuwe, vrijliggende fietspaden aangelegd die zullen aansluiten op de bestaande fietspaden. Ook op het nieuwe kruispunt komen er veilige fietspaden en fietsoversteken. In totaal goed voor zo’n 1,2 km aan nieuwe fietspaden. Met deze investering in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur worden de handelszaken in de omgeving beter bereikbaar voor fietsers.

Fasering en hinder

De precieze timing, fasering en aanpak van de werken wordt op dit moment nog verder uitgewerkt. Wanneer er gewerkt wordt op de Brusselsesteenweg (N1), zal het verkeer meestal over één rijstrook moeten in plaats van twee. Van zodra meer informatie over de fasering en hinder beschikbaar is zullen we hierover communiceren. Bedrijven en bewoners in de onmiddellijke omgeving van de werken mogen in de loop van januari nog een brief met meer details in de bus verwachten.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Met een digitale nieuwsbrief wil AWV u graag op de hoogte houden van de voortgang van de werken aan de brug. Telkens als er nieuws te melden valt over de werf (bijvoorbeeld bij een fasewissel of een tijdelijke wijziging in de verkeerssituatie) ontvangen geabonneerden een mailtje. Zo kunnen ze altijd goed voorbereid op weg gaan.

Geïnteresseerd? Klik op het icoontje met de enveloppe rechtsboven deze pagina en schrijf u in op de nieuwsbrief.