Herinrichting kruispunt Brusselsesteenweg (N1) met Zemstbaan in Mechelen

Regio
Gemeente
Weg
Datum 27 februari - 9 juni 2017

Update 26/04/17: De eerste fase van de herinrichting van het kruispunt van de Brusselsesteenweg (N12) met de Zemstbaan in Mechelen is bijna afgerond. De kant van het kruispunt in de richting van Carrefoursite is zo goed als klaar. Op 10 mei start de tweede en laatste fase van de werken. Eerder was er sprake van de werken in 3 fasen uit te voeren, maar de tweede en derde fase zullen gelijktijdig uitgevoerd worden. Tijdens fase 2 is er op de Brusselsesteenweg slechts 1 rijstrook beschikbaar richting Mechelen. De Zemstbaan is vanaf 10 mei weer open in 2 rijrichtingen. Meer info kan u hieronder terugvinden.

Op 27 februari 2017 startte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met werken op de Brusselsesteenweg (N1) en de Zemstbaan op de grens van Mechelen met Zemst. Ter hoogte van de Carrefoursite wordt de doorsteek van de Brusselsesteenweg naar de Zemstbaan volledig heringericht om de doorstroming op de N1 te verbeteren. Langs beide wegen worden er ook veilige en vrijliggende fietspaden aangelegd die het comfort en de veiligheid van de fietsers zullen verhogen. Alles samen zullen de werken ongeveer vier en een halve maand duren. Het verkeer op de N1 moet tijdens de werken meestal over één rijstrook in plaats van twee.

Herinrichting doorsteek en aanleg fietspaden

De verbinding van de Brusselsesteenweg met de Zemstbaan naar het winkelterrein met onder meer Carrefour is niet voorzien op de hedendaagse verkeersintensiteit. Dit bemoeilijkt de verkeersdoorstroming op de Brusselsesteenweg. AWV zal daarom de doorsteek tussen de Brusselsesteenweg en de Zemstbaan volledig herinrichten. De verschillende verkeersstromen zullen op een duidelijke manier van elkaar gescheiden worden met aparte opstel- en afslagstroken en verkeerseilandjes. Ook de toegang tot de Carrefoursite en de aansluiting op de Brusselsesteenweg worden aangepast naar deze nieuwe indeling. Voor fietsers en voetgangers komen hier veilige oversteken met verkeerslichten. Het asfalt van het wegdek in de directe omgeving van de werken wordt waar nodig mee vernieuwd.

Naast het verbeteren van de doorstroming, neemt AWV ook de fietsinfrastructuur ter plekke onder handen. Langs de Brusselsesteenweg en de Zemstbaan worden in beide richtingen nieuwe, vrijliggende fietspaden aangelegd die zullen aansluiten op de bestaande fietspaden. Ook op het nieuwe kruispunt komen er veilige fietspaden en fietsoversteken. In totaal goed voor zo’n 1,2 km aan nieuwe fietspaden. Met deze investering in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur worden de handelszaken in de omgeving beter bereikbaar voor fietsers.

Werken in twee fasen

Om de hinder te beperken worden de werken uitgevoerd in twee fasen:

Fase 1 (27 februari - 9 mei): 

Zowel het doorgaand als het plaatselijk verkeer moet dan een omleiding volgen (zie omleidingskaart). De Zemstsesteenweg wordt afgesloten tussen de rode kruisen op de kaart. Plaatselijk verkeer kan nog door, behalve aan de werfzone zelf (zone in oranje aangeduid op onderstaande kaart).

Kaart te downloaden onder 'documenten' in zijkolom rechts.

Fase 2 (10 mei - 9 juni):

In fase 2 wordt de oostelijke kant van het kruispunt verder afgewerkt. Ook worden de bushalte aan de Zemstbaan en het stuk fietspad aan de kant van de Carrefour aangepakt. Tegen 9 juni plant AWV klaar te zijn met de werken in deze zone.

Voorts wordt er in fase 2 ook op de Brusselsesteenweg gewerkt aan het fietspad. Hier wordt het fietspad uitgebroken om daarna de waterleidingen te vernieuwen. Wanneer Pidpa hier half juni mee klaar is, neemt AWV het over en wordt het fietspad heraangelegd. Deze werken zullen voor het bouwverlof in juli klaar zijn. De opritten blijven steeds toegankelijk en er blijft speciale aandacht uitgaan naar veilige oversteekmogelijkheden voor de fietsers.  

Verkeerssituatie tijdens fase 2

  • Tijdens de werken is er op de Brusselsesteenweg slechts 1 rijstrook beschikbaar en dit voor het verkeer richting Mechelen. Het doorgaand verkeer richting Zemst, volgt een omleiding via de Zemstbaan en het nieuw aangelegde kruispunt. Dit blijft zo tot het einde van de werken.
     
  • De Zemstbaan is vanaf 10 mei weer open in 2 rijrichtingen, ook voor wie verder richting Hofstade rijdt. Ook voor verkeer vanaf de Carrefoursite en verkeer vanaf de Geerdegemstraat verandert de situatie. Daar kan je tot 9 juni aan het kruispunt enkel rechtsaf slaan, richting Zemst. Na 9 juni wordt het kruispunt opengesteld en zijn alle bewegingen mogelijk.
     
  • Op de Brusselsesteenweg rijden fietsers in beide richtingen op het fietspad aan de overkant van de werfzone. Net voor het kruispunt met de Abeelstraat wordt een veilige oversteekplaats voorzien, zodat de fietsers richting Mechelen weer op het eigen rijvak rijden.  

Deze kaart kan u downloaden in de zijkolom rechts onder 'documenten'.

Algemene omleidingen

Om het verkeer zo vlot mogelijk te laten verlopen zijn er enkele omleidingen van kracht. Doorgaand en zwaar verkeer wordt omgeleid via de E19. Bestemmingsverkeer en lokaal verkeer kan via de werfzone passeren via versmalde rijstroken. Wel moeten ze een omleiding volgen naar de Carrefoursite, aangezien de Geerdegemstraat enkelrichting wordt. Om verkeer via de Zemtsesteenweg te ontmoedigen wordt deze ook in Hofstade afgesloten voor doorgaand verkeer. Bewoners en bezoekers kunnen uiteraard wel tot op hun bestemming in de wijk raken.

Busomleidingen De Lijn

De werkzaamheden aan het kruispunt van de Brusselsesteenweg en de Zemstbaan zullen ook een invloed hebben op de dienstverlening van De Lijn. Tijdens de werken rijden buslijnen 282, 682 en 683 lokaal om in Hofstade en Mechelen. Aan het traject van bussen 280 en 501 wijzigt niets. Voor meer info over de tijdelijke regeling van het busverkeer, kunt u terecht op de website van De Lijn.

Bereikbaarheidsadviseur

Wegen en Verkeer Antwerpen heeft voor dit project een bereikbaarheidsadviseur aangesteld. Bewoners en ondernemers uit de omgeving van de werf kunnen bij dit contactcenter terecht met concrete vragen over de bereikbaarheid van hun zaak of woning tijdens de werken. Dit kan via bereikbaar.antwerpen@wegenenverkeer.be of 0477/477 476.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Met een digitale nieuwsbrief wil AWV u graag op de hoogte houden van de voortgang van de werken aan de brug. Telkens als er nieuws te melden valt over de werf (bijvoorbeeld bij een fasewissel of een tijdelijke wijziging in de verkeerssituatie) ontvangen geabonneerden een mailtje. Zo kunnen ze altijd goed voorbereid op weg gaan.

Geïnteresseerd? Klik op het icoontje met de enveloppe rechtsboven deze pagina en schrijf u in op de nieuwsbrief.