Heraanleg Provincialeweg (N17) in Sint-Amands

Regio
Gemeente
Weg
Datum start ten vroegste zomer 2017

Ten vroegste in de zomer van 2017 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met een grondige vernieuwing van de Provincialeweg (N17) in Sint-Amands. Tussen de Oppuurseweg en de rotonde met Fok krijgt de gewestweg een nieuw kleedje. De Vlaamse overheid investeert 3,4 miljoen euro om de weg veiliger en comfortabeler te maken voor fietsers en voor automobilisten. Als alles vlot verloopt, starten de voorbereidende werken voor de heraanleg al tegen het einde van dit jaar.

Nieuwe fietspaden voor de Provincialeweg

AWV wil de verkeersveiligheid op de Provincialeweg verbeteren en zorgen dat het zowel voor autoverkeer als voor fietsers comfortabel rijden is. Daarom zullen een aantal ingrepen gedaan worden. Zo wordt het wegdek tussen het kruispunt met de Oppuurseweg en de rotonde met Fok tot en met de fundering volledig vernieuwd. Er komen ook verkeerslichten op het kruispunt van de N17 met de Oppuurseweg en Lippelo-dorp. De belangrijkste ingreep is echter de nieuwe, aanliggende, verhoogde fietspaden langs beide zijden van de rijbaan. Eindelijk zal het mogelijk zijn om voldoende veilig langs de N17 te fietsen. Met die ingreep hoopt de Vlaamse overheid dan ook meer mensen aan te zetten om meer de fiets te gebruiken en minder in de file te staan.

Op langere termijn is het de bedoeling om vrijliggende fietspaden langs de N17 te voorzien. Dat betekent echter dat er grond moet ingenomen worden om die fietspaden te kunnen aanleggen. Omdat de grondverwervingsprocedure zeker nog enkele jaren in beslag neemt wil de Vlaamse overheid niet langer wachten en alvast nu actie ondernemen om de verkeerssituatie voor fietsers veiliger te maken. Later worden deze fietspaden vervangen door fietspaden die verder van de weg liggen en dus nog veiliger zijn.

 

​Huidig wegprofiel:

Wegprofiel op korte termijn:

Toekomstig wegprofiel:

Voorbereidende werken eind 2016/begin 2017

Voordat de werken aan de weg beginnen, is er heel wat voorbereidend werk nodig. De bomen langs de weg moeten gerooid worden en de nutsmaatschappijen zullen vooraf nog verschillende werkzaamheden uitvoeren zoals het verplaatsen van kabels en leidingen. Als de stedenbouwkundige vergunning tijdig afgeleverd wordt (aanvraag in najaar), starten de voorbereidende werken tegen het einde van 2016 of begin 2017. Als alle voorbereidingen achter de rug zijn, start de heraanleg van de weg. De eigenlijke heraanleg zal ten vroegste tegen de zomer van 2017 starten en ongeveer 8 tot 9 maanden duren. Om de hinder te beperken zullen de werken in verschillende fases uitgevoerd worden.

Communicatie

Ruim voor de start van de werken organiseren gemeente en AWV nog een informatievergadering. Hier worden de plannen toegelicht en uitleg gegeven over hoe de werken aangepakt worden, wat de hinder zal zijn, en wat we doen om de bereikbaarheid zoveel mogelijk te garanderen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Met een digitale nieuwsbrief wil AWV u graag op de hoogte houden van de voortgang van de werken. Telkens als er nieuws te melden valt over de werf (bijvoorbeeld bij een fasewissel of een tijdelijke wijziging in de verkeerssituatie) ontvangen geabonneerden een mailtje. Zo kunnen ze altijd goed voorbereid op weg gaan.

Geïnteresseerd? Klik op het icoontje met de enveloppe rechtsboven deze pagina en schrijf u in op de nieuwsbrief.