Heraanleg kruispunt “De Vos” N42/N46 in Zottegem

Regio
Gemeente
Weg
Datum Begin maart-eind april

Update 29/03: De werken aan het kruispunt "De Vos" zijn bijna afgerond. Vanaf 18 april start de aannemer aan het kruispunt met de Leenstraat. Lees hier alle info over deze werken.

 

Op 27 februari startte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met twee werven. Enerzijds vernieuwt de aannemer de Provincieweg (N46) in Hillegem tussen de kerk van Hillegem en Daalkouterlaan. Anderzijds wordt vanaf begin maart het wegdek op het kruispunt van de Europaweg (N42) met de Steenweg op Aalst (N46) in Zottegem heraangelegd. De N46 moet voor de beide werven dicht. Daarom kiezen we hier bewust voor een gelijktijdige uitvoering.  De  werken duren ongeveer een maand. De vooropgestelde timing hangt af van het weer. 

Timing

van begin maart- begin april

Wat houden de werken in?

De aannemer werkt ter hoogte van het kruispunt “De Vos”. De zijtakken van het kruispunt gaan dicht en krijgen een nieuwe asfaltlaag.  Ook de fietspaden ter hoogte van het kruispunt worden vernieuwd. De werken duren 1 maand.

Fasering en omleidingen

De aannemer werkt in twee fasen. Eerst pakt de aannemer de zijde Herzele aan (van 1 maart tot 15 maart), daarna de kant van Zottegem (van 17 maart tot begin april).

Fase 1: van 1 maart tot 17 maart

Autoverkeer

 • Het verkeer op de Europaweg (N42) blijft steeds mogelijk in de beide richtingen  maar rijdt over 1 rijstrook in plaats van twee. 
 • Het verkeer van Aalst naar Wetteren en Geraardsbergen rijdt via Oombergenstraat (N462), Polbroek, Mgr. Meulemanstraat, Bruisbeke, Houtemstraat naar N42.
 • Het verkeer van Oudenaarde naar Geraardsbergen en Wetteren rijdt via de Elenestraat, Bruggenhoek (N462) en Buke naar N42.
 • De N46 richting Aalst afgesloten. Die richting wordt omgeleid  via de Europaweg (N42), Leenstraat, Hoogstraat, Burg. Mathijsstraat en Stationsstraat. 
 • De richting naar N46 Oudenaarde is open en het verkeer van Wetteren kan de bypass op het kruispunt gebruiken.

Fietsers

 • Fietsers rijden om via het dubbelrichtingsfietspad op de Oude Trambaan, de Veldweg tot Minnebergstraat, Astridstraat en parallelweg langs N42 tot aan Parksken. Of via Oude Trambaan en oversteken aan het kruispunt Buke en dan de Gentsesteenweg, Kruisdreef en Nieuwegestraat verder volgen.

 

Fase 2: van 17 maart tot begin april

 • Het verkeer op de Europaweg (N42) blijft steeds mogelijk in de beide richtingen  maar rijdt over 1 rijstrook in plaats van twee. 
 • Het verkeer van Aalst naar Wetteren en Geraardsbergen rijdt via Oombergenstraat (N462), Polbroek, Mgr. Meulemanstraat, Bruisbeke, Houtemstraat naar N42.
 • Het verkeer van Oudenaarde naar Geraardsbergen en Wetteren rijdt via de Elenestraat, Bruggenhoek (N462) en Buke naar N42.
 • De N46 richting Zottegem/Oudenaarde is afgesloten. Die omleiding loopt via Europaweg (N42), Buke  (N462), Bruggenhoek, Voetbalstraat, Grote Lage, Elenestraat naar N46.
 • Vanaf nu kan de bypass vanuit Geraardsbergen naar Herzele op het kruispunt terug gebruikt worden.
 • De fietsers rijden om via het dubbelrichtingsfietspad op de Oude Trambaan.

Rond het kruispunt ‘De Vos’ nemen we een aantal flankerende maatregelen.

 • In een aantal straten zoals de Astridstraat, Waterstraat en Minnebergstraat wordt enkel plaatselijk verkeer toegelaten. Ook de toegang van de N42 naar de Astridstraat wordt afgesloten om sluipverkeer te beperken.
 • De Sterrestraat is tijdens de eerste fase van de werken aan kruispunt De Vos afgesloten. De Sterrestraat blijft bereikbaar vanop de N42 uit de richting Geraardsbergen. Ook wegrijden via de N42 kan in de richting van Wetteren

Werken aan Kruispunt Leenstraat (van 18 april tot 1 mei)

Net na de paasvakantie, vanaf dinsdag 18 april werken we wat verder ter hoogte van het kruispunt met de Leenstraat en Europaweg (N42). De aannemer pakt tussen Sluizeken en de N42a Gentsesteenweg de snelle rijstroken en fietspaden aan. Ook de fietspaden tussen Leenhoutstraat en Leenstraat krijgen een nieuwe verharding.

Tijdens de werken rijdt het verkeer op de N42 over één rijstrook ipv twee. 

 • Van 18 april tot 24 april pakt de aannemer de snelle rijstrook tussen Sluizeken en de N42a Gentsesteenweg aan. Het verkeer in de Leenstraat kan de N42 Europaweg niet kruisen en op de N42 kan je niet links afslaan naar de Leenstraat. Het verder moet doorrijden op de N42 Europaweg en keren aan het volgende kruispunt.
 • Van 24 april tot 1 mei worden de pechstroken en fietspaden vernieuwd. Fietsers richting Geraardsbergen kunnen hierdoor tijdelijk niet op de N42 rijden en worden omgeleid via Sluizeken. Pardassenhoek wordt afgesloten gedurende 5 dagen, het verkeer rijdt om via Arestraat, Bloemenstraat en de Hoogstraat. 

Minder hinder

 • De werken lopen bewust gelijktijdig met de werken aan de Provincieweg (N46) in Hillegem.
 • Deze werken zijn ook goed afgestemd op de werken in het centrum van Sint-Lievens-Houtem.