Hakhoutbeheer Vlaams-Brabant 2017-2018

Update 30/11/'17:  Op 11 december start het Agentschap Wegen en Verkeer met hakhoutbeheer in Beersel, Bekkevoort, Leuven en Vilvoorde. Na het kerstverlof van de aannemer ( 23/12/'17 - 07/01/'18) worden de locaties in Wezembeek-Oppem, Dilbeek en Jette aangepakt. De werken langs de E40 richting de kust zullen volgens de huidige informatie gelijktijdig met de andere werven worden uitgevoerd. De werken op de R0 en op de middenberm van de E40 tussen Haasrode en Boutersem worden 's nachts uitgevoerd.

Wat is hakhoutbeheer?

Hakhout is een vorm van bosbeheer die al eeuwen lang wordt toegepast in Vlaanderen. Bomen en struiken worden tot op 10 à 20 cm boven de grond afgezaagd. Dit lijkt op het eerste zicht drastisch, maar dit is enkel tijdelijk. In het voorjaar komen al nieuwe scheuten tevoorschijn uit de afgezaagde stompen. Vanaf dan gaat het snel. Op enkele jaren tijd vormen jonge planten en struiken opnieuw een natuurlijk groenscherm met de achterliggende weg.

Door deze aanpak blijft het groenscherm een vitaal en gesloten geheel. Het gevaar op omwaaiende bomen is daardoor veel kleiner. Te weinig onderhouden houtkanten met dood hout en overhellende takken langs de weg zijn niet alleen een gevaar voor het verkeer, maar ook voor de achterliggende bewoning.

Locaties

Hinder

De werken worden uitgevoerd met een mobiele werf. Hierdoor zal er slechts beperkte hinder zijn voor het verkeer. Soms wordt de rechterrijstrook ingenomen, maar dat zal enkel ’s nachts gebeuren.

Meer informatie over hakhoutbeheer kan u lezen op www.wegenenverkeer.be/hakhoutbeheer