Guldenbodemlaan: Herinrichting

Regio
Gemeente
Weg
Datum 30/09/2016 tot zomer 2018

Nieuwsflash

De werken op het kruispunt van de Guldenbodemlaan met Gillebroek zijn bijna afgerond. Aanstaande vrijdag (30 maart) brengt de aannemer de toplaag asfalt aan op het kruispunt en de bijbehorende aansluitingen. 

Gedurenden deze werken is er tijdelijk geen gemotoriseerd verkeer mogelijk op het kruispunt en wordt de Guldenbodemlaan in beide richtingen afgesloten voor doorgaand verkeer. We voorzien een omleiding vanaf het kruispunt van de Steenweg Borgloon (N754) en Sittardstraat (N754a) via de zijtak van de Sittardstraat, Hagebroekstraat, Tapstraat en Oorsprongstraat naar de Rullecovenstraat (N76).

Plaatselijk verkeer kan op vrijdag de Guldenbodemlaan in- en uitrijden vanaf de kant van het politiekantoor. 

De asfalteringswerken starten vrijdagochtend om 6.00 uur. Zodra de werken klaar zijn en het asfalt afgekoeld is, wordt het kruispunt opnieuw opengesteld. Vermoedelijk zal dit in de loop van de avond zijn. Op de Guldenbodemlaan geldt daarna opnieuw het eenrichtingsverkeer zoals dat vandaag ook het geval is en dit tot het einde van de werken.

De Guldenbodemlaan, vanaf het reeds vernieuwde kruispunt met de Sittardstraat tot en met het kruispunt met de Kernielerweg, en de Ervaertstraat worden opnieuw aangelegd. De werken startten najaar 2016 en worden tegen de zomer van 2018 afgerond.

Over de volledige lengte van de Guldenbodemlaan en Ervaertstraat komt een gescheiden rioleringsstelsel en een nieuw wegdek. In de Ervaertstraat worden samen met deze werken ook de nutsleidingen aangepast. In de Guldenbodemlaan gebeurde dit al in de vorige fase (2013-2014). Hier zijn nu enkel nog kleine aanpassingen nodig. 
De Guldenbodemlaan krijgt hetzelfde wegprofiel als de Sittardstraat, met aan beide zijden van de weg een fietspad en voetpad. Het kruispunt met de Kernielerweg wordt aangepast zodat de rijrichting vanuit de Guldenbodemlaan naar Kernielerweg (en andersom) de prioritaire rijrichting wordt. Na de herinrichting zal deze as als hoofdweg gelden en zal het verkeer komende vanuit de Gillebroek voorrang moeten geven.

Verloop van de werken

De werken zijn opgedeeld in 3 grote fases: 
1. de Ervaertstraat vanaf huisnummer 20 (de 2 doodlopende delen) - AFGEROND
2. de Ervaertstraat tussen de Guldenbodemlaan en huisnummer 20 - AFGEROND
3. de Guldenbodemlaan, inclusief het kruispunt met de Kernielerweg/Gillebroek - augustus 2017 - zomer 2018

 

Eenrichtingsverkeer Guldenbodemlaan vanaf 1 augustus

Om de veiligheid van bewoners, voetgangers en fietsers, én onze arbeiders te kunnen garanderen, zal er tijdens de rioleringswerken op de Guldenbodemlaan eenrichtingsverkeer gelden voor gemotoriseerd verkeer. Verkeer kan vanaf 1 augustus op de Guldenbodemlaan enkel nog vanaf de Sittardstraat richting de Gillebroek/Kernielerweg rijden. In de andere richting voorziet het agentschap een omleiding. 

Van maandag 27 november tot maart 2018 wordt ook het kruispunt met Gillebroek aangepast. Om de werken aan dit kruispunt te kunnen uitvoeren, wordt Gillebroek tussen de Guldenbodemlaan en de Tongersesteenweg afgesloten in beide richtingen. Als u de Guldenbodemlaan uitrijdt, moet u verplicht linksaf rijden naar de Kernielerweg richting Kortessem. Plaatselijk verkeer dat vanuit Kerniel richting het centrum wil rijden, wordt omgeleid via Boeshoven naar de Tongersesteenweg.

Zwaar verkeer rijdt om via de N20 richting Tongeren en via de N79 terug naar Borgloon. Deze omleiding geldt tijdens de volledige duur van de werken op de Guldenbodemlaan, naar verwachting tot de zomer van 2018.