Fietspadenproject Bergensesteenweg (N6) in Halle

Regio
Gemeente
Weg
Datum januari – juni 2017

 

 • Wat: aanleg van verhoogde fietspaden in asfalt naast de rijweg in beide rijrichtingen
 • Waar: tussen het Bevrijdingsplein en het kruispunt met Prinsenbos en de Weerstandsstraat.
 • Wanneer: Januari - juni 2017
 • Hinder:
  • Fase 1: verkeer in twee richtingen mogelijk
  • Fase 2, 3 en 4: verkeer richting Halle mogelijk
  • Omleiding via Edingensesteenweg (N7) en Hondzochtsesteenweg

 

Situering van het project

Op 23 januari 2017 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de vernieuwing van de fietspaden, voetpaden en bermen in de Bergensesteenweg (N6) in Halle. De werken vinden plaats tussen het Bevrijdingsplein en het kruispunt met Prinsenbos en de Weerstandsstraat.

Voor de uitvoering van de werken stelt Wegen en Verkeer een timing van 5 maanden voorop. Onder normale omstandigheden zullen de werkzaamheden tegen de zomer van 2017 klaar zijn.  

Project sluit aan op nutswerken Vivaqua en Eandis

De vernieuwing van de Bergensesteenweg door Wegen en Verkeer volgt op de werkzaamheden van watermaatschappij Vivaqua en nutsmaatschappij Eandis. Vivaqua voerde in de zomer van 2016 al werken uit aan de waterleidingen, terwijl Eandis van oktober 2016 tot maart 2017 gasleidingen vervangt in de Bergensesteenweg. Daarnaast wordt ook de laagspanning ondergronds gebracht.

Omdat Wegen en Verkeer de fietspaden, voetpaden en bermen van de Bergensesteenweg aansluitend vernieuwt, herstellen de nutsmaatschappijen na afloop van hun werken deze zones slechts tijdelijk. Wegen en Verkeer vernieuwt in 2017 de fietspaden definitief. 

Start weken Wegen en Verkeer op 23 januari 

Vanaf maandag 9 januari  komt voor het verkeer in de rijrichting van Lembeek opnieuw de omleiding via de Edingensesteenweg (N7) en de Hondzochstesteenweg in voege. De werken van Wegen en Verkeer starten op 23 januari 2017.

Vrijliggende fietspaden moeten fietsers beter beschermen

Op dit moment zijn de fietspaden in de Bergensesteenweg smal, gelijkgronds, gemarkeerd en aangeduid op de rijweg. Om fietsers beter te beschermen op deze drukke verbindingsweg tussen Halle en Tubeke worden aan de beide zijden van de steenweg verhoogde fietspaden in asfalt aangelegd naast de rijweg. Dit gebeurt door over de hele lengte van het project het asfalt in te zagen, de bestaande fietspaden op te breken en nieuwe fietspaden aan te leggen.

Uitvoering in vier fasen

Om ook tijdens de werken het verkeer tussen Halle en Lembeek mogelijk te houden, voeren we de werken uit in vier fasen:

 1. Fase 1: werken tussen het Bevrijdingsplein en de brug van de E429/A8 kant richting Lembeek
 2. Fase 2: werken tussen het Bevrijdingsplein en de brug van de E429/A8 kant richting Halle
 3. Fase 3: werken tussen de brug van de E429/A8 en het kruispunt met Prinsenbos en de Weerstandsstraat kant richting Halle

 4. Fase 4: werken tussen de brug van de E429/A8 en het kruispunt met Prinsenbos en de Weerstandsstraat kant richting Lembeek

 

Hinder en omleidingen

Verkeer blijft mogelijk in twee richtingen tijdens fase 1

Tijdens de werken tussen het Bevrijdingsplein en de brug van de E429/A8 kant richting Lembeek (fase 1) blijft verkeer in beide richtingen mogelijk. Wel wordt er tijdelijk een parkeerverbod ingesteld in de hele projectzone.

 

Omleidingen richting Lembeek in fase 2, fase 3 en fase 4

Tijdens de werken van fase 2, fase 3 en fase 4 blijft verkeer in de richting van Halle altijd mogelijk. Wanneer er wordt gewerkt in de fasen 2 en 4, is verkeer richting Halle mogelijk op de rijstrook richting Lembeek. Wanneer Wegen en Verkeer werkt in fase 3 is verkeer richting Halle mogelijk op de rijstrook richting Halle. Het verkeer richting Lembeek wordt in fase 2, fase 3 en fase 4 omgeleid via de Edingensesteenweg (N7) en de Hondzochtsesteenweg.

 

Stad Halle schakelt verkeerslichten aan Colruyt uit

Door de werken van de nutsmaatschappijen ontstonden er lange files in en rond Halle, onder meer ter hoogte van het Bevrijdingsplein, Auguste Demaeghtlaan, Ninoofsesteenweg en in het centrum zelf. Na het bestuderen van verschillende mogelijkheden heeft de stad Halle beslist om de verkeerslichten in de Edingensesteenweg ter hoogte van de Colruyt tijdelijk uit te schakelen om de doorstroming opnieuw te bevorderen. Als gevolg van deze maatregel werd ook de afrit van de snelweg richting Halle afgesloten voor het verkeer om files op de snelweg te vermijden.

 

 

Door een fout van de drukker zijn er de afgelopen dagen brieven in het Frans gebust bij bewoners van Halle. Wegen en Verkeer zit heel verveeld met deze situatie, temeer er bij een vorige brief al een fout gebeurd is (toen stond er een Franstalige passage in een Nederlandstalige brief, toen lag de schuld bij Wegen en Verkeer).  Wij wensen ons te excuseren voor deze fout en we bekijken momenteel met de drukker hoe dergelijke fouten in de toekomst vermeden kunnen worden. We verspreiden spoedig een nieuwe brief, met de nodige informatie in het Nederlands en met onze excuses voor deze vervelende situatie.