E40 en R4 in Gent: weefstrook en nieuwe oprit naar R4

Regio
Gemeente
Weg
Datum 2018

Er staan twee wijzigingen op stapel voor de E40 en de R4 in Gent. Tussen het op- en afrittencomplex in Sint-Denijs-Westrem en de verkeerswisselaar in Zwijnaarde legt het het Agentschap Wegen en Verkeer en weefstrook aan. De oprit van de N60 naar de E40, die in de weefzone uitkomt, verdwijnt. In de plaats komt een nieuwe oprit van de N60 naar de R4-buitenring richting Merelbeke. 

Een weefstrook voor de E40

Er komt een weefstrook langs beide zijden van de E40 tussen het op- en afrittencomplex in Sint-Denijs-Westrem en de verkeerswisselaar in Zwijnaarde. We verbinden de uitvoegstrook en de invoegstrook van beide complexen. Zo creëren we een lange, veilige zone om in- en uit te voegen of te 'weven'. 

 

 

 

 

Nieuwe oprit van de N60 naar de R4 richting Merelbeke

De oprit van de N60 naar de E40 verdwijnt. De afrit Zwijnaarde is al veel langer afgesloten, binnenkort volgt ook de oprit. Deze oprit ligt zeer dicht bij de verkeerswisselaar in Zwijnaarde, wat voor veel in- en uitvoegend verkeer zorgt in een hele korte zone. Bovendien komt de oprit uit in de geplande weefzone. Ook dat willen we vermijden om veiligheidsredenen. Om het verkeer van de N60 toch vlotte ontsluiting te geven, bouwen we een nieuwe oprit van de N60 naar de R4-buitenring richting Merelbeke. Ook fietsers krijgen hier een nieuwe verbinding tussen de N60 en de R4. Het fietspad zal onder de oprit doorlopen, zodat fietsers de oprit niet langer moeten oversteken.

Timing

  • De bouw van de nieuwe oprit naar de R4 start in de loop van 2018 en zal ongeveer een half jaar duren
  • Met de weefstrook starten we in de zomer van 2018. Eind 2018 moet alles klaar zijn.

De weefstrook richting Brussel zal pas in gebruik gaan als de oprit naar de R4 klaar is en het nieuwe op- en afrittencomplex in De Pinte afgewerkt zijn.