E34: Onderhoud wegdek en renovatie tunnel in Zelzate

Regio
Gemeente
Weg
Datum 27 maart tot juni 2017 en september tot november 2017

Update 23/05: De aannemer is nu al gestart met het wegnemen van de signalisatie zonder hinder voor het verkeer. Op 24/05 van 21u tot 25/05 om 6u gaat de tunnel dicht om alles weg te halen. Het verkeer rijdt om via de R4 in Zelzate. Op donderdagochtend 25 mei om 6u zijn beide kokers terug open voor het verkeer. Tijdens de zomer wordt er niet gewerkt en blijft de beide kokers open voor het verkeer. Eind augustus starten we met de tweede fase van de werken.

Het Agentschap Wegen en Verkeer startte op 27 maart met de renovatie van de Zelzatetunnel. De wanden net voor en na de tunnel en het wegdek in de tunnel worden vernieuwd. De aannemer werkt in twee grote fasen zodat het verkeer altijd kan doorrijden zij het over één rijstrook in elke richting. Vanaf september starten ook onderhoudswerken tussen de Zelzatetunnel en Moerbeke (8km). Tijdens het zomerverlof wordt bewust niet gewerkt om het kustverkeer niet te hinderen.

Wat houden de werken in?

De Zelzatetunnel wordt grondig gerenoveerd. De wanden net voor en na de tunnel worden vernieuwd en het wegdek in de tunnel krijgt een opknapbeurt. Daarnaast worden alle voegen geïnjecteerd om ze waterdicht te maken en komen er 40 nieuwe deuren in de tunnel. Het geluidsarm wegdek en de nieuwe voegen zullen het wegcomfort verbeteren en de geluidsoverlast verminderen.

Daarnaast voeren we onderhoudswerken uit op de E34/N49 richting Antwerpen. Tussen de R4 Oost en Moerbeke krijgt het wegdek een volledig nieuwe verharding. Het gaat over een stuk van 8 km.

Timing 

27 maart tot juni 2017 (fase 1) en september tot november 2017 (fase 2)

Fasering

Er wordt gewerkt in twee fasen. Het verkeer rijdt tijdens de eerste fase over de rijbaan richting Antwerpen, daarna wordt de andere helft aangepakt en rijdt het over de weg richting Knokke. 

Fase 1: van 27 maart - juni

 • De aannemer werkt in de tunnelkoker richting kust. 
 • Alle verkeer rijdt door de tunnelkoker richting Antwerpen. Daar is één rijstrook in elke richting in plaats van twee. 
 • De doorsteken door de middenberm zijn net voor en na de tunnel. 
 • Voor de veiligheid geldt er een snelheidsbeperking van 50 km/u.

Fase 2: eind augustus - november 2017

 • Het verkeer krijgt 1 rijstrook per rijrichting in plaats van twee. 
 • Het verkeer rijdt tijdens de eerste fase in de tegengestelde rijrichting over de rijbaan Knokke. De oprit Zelzate – OOST (complex 13) naar de E34 richting Antwerpen is afgesloten. Het verkeer rijdt om via N49/E34 richting Brugge en neemt de afrit 14 Zelzate – West. De afrit Zelzate-Oost blijft open.
 • De doorsteek door de middenberm is net voor de tunnel. 
 • Voor de veiligheid geldt er een snelheidsbeperking 50 km/u in de tunnel.

Minder hinder

 • De aannemer werkt 7/7 
 • Er wordt niet gewerkt in de zomervakantie (kustverkeer)
 • Voor de veiligheid geldt er in de tunnel een snelheidsbeperking van 50 km/u. De federale wegpolitie zal hierop toezien met snelheidscontroles. 
 • De werken zijn goed afgestemd. De renovatiewerken aan de tunnel lopen bewust samen met de onderhoudswerken op de E34 tussen de Zelzatetunnel en Moerbeke.

Digitale nieuwsbrief

Wenst u verwittigd te worden via mail bij de start van de werken, dan kunt u zich via de knop rechts bovenaan deze pagina inschrijven voor de digitale nieuwsbrief