E314 Leuven: aanleg nieuw op- en afrittencomplex en fiets- en voetgangersbrug voor betere toegang UZ Leuven

Regio
Gemeente
Weg
Datum 01/11/2016 tot 01/08/2018

De Vlaamse overheid verbetert de bereikbaarheid van de campus UZ Gasthuisberg. De werken gebeuren samen met de werken van het UZ aan hun ringweg en maken deel uit van het masterplan van campus Gasthuisberg van het UZ Leuven.

In maart 2017 zijn er voorbereidende grondwerken gestart. In het voorjaar van 2017 verplaatsen de nutsmaatschappijen waar nodig hun leidingen, zodat het eigenlijke project kan starten. Rond dezelfde tijd (nog in het voorjaar van 2017) start de aanleg van een nieuwe rotonde die het vernieuwde op- en afrittencomplex beter zal verbinden met de campus.

Eind 2017 start de bouw van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug. Wegen en Verkeer is de bouwheer van dit project en investeert samen met het ziekenhuis en de stad Leuven.

Met het project wordt de ontsluiting voor de fietsers, de brandweer, de hulpdiensten en de bezoekers van het ziekenhuis verbeterd.

 

Nieuw tracé voor de Terbankstraat

De Terbankstraat wordt verlegd, naast het huidige tracé. Zo kan de Terbankstraat beter aansluiten op de nieuwe rotonde en kan het fietspad langs het nieuwe tracé. Door deze ingreep krijgt de brandweer een weg die enkel door de brandweer zal gebruikt worden. Op het kaartje hieronder staat dat nieuwe tracé grafisch voorgesteld.

Rotonde zorgt voor betere ontsluiting

Dankzij een nieuwe rotonde aan het einde van de Terbankstraat zal het verkeer vlotter afgewikkeld kunnen worden. Ook het openbaar vervoer, taxi’s en nooddiensten zullen een beter doorstroming kennen.

De hoofdstroom van het verkeer, richting de nieuwe ondergrondse parking die het ziekenhuis aan het bouwen is, wordt onder de rotonde geleid. Onder de nieuwe hoofdtoegang wordt een parkeergarage voorzien met plaatsen voor bezoekers en personeel.

 

Fasering van de werken

De werken zullen klaar zijn in het voorjaar van 2019. Hieronder staat opgesomd wat er tot dan zal gebeuren:

  • In juni 2017 eindigen de werken van de nutsmaatschappijen
  • Tegen het zomers bouwverlof van 2017 werkt Wegen en Verkeer het nieuwe fietspad tussen de Terbankstraat en de Tweekleinewegenstraat af,
  • De fiets- en voetgangersbrug wordt in het voorjaar van 2018 in dienst genomen
  • De rotonde wordt eind 2018 in dienst genomen

Minderhinder-maatregelen

De meeste werken gebeuren in en rond de campus Gasthuisberg en gaan dus met lokale hinder gepaard. Het UZ Leuven zal tijdig communiceren met al haar kanalen om dit in goede banen te rijden. Tijdens de werken op de E314 behoudt het verkeer de volledige capaciteit op de E314. Tijdens enkele momenten zal de aannemer werken met versmalde rijstroken. Er zal - zoals gewoonlijk bij dergelijke werken op snelwegen - een snelheidsbeperking gelden in de hele werfzone.

 

Meer informatie? Het UZ Leuven plaatst al het actueel nieuws over de werken aan de campus Gasthuisberg en over de concrete bereikbaarheid voor bezoekers van het ziekenhuis op deze pagina.