E314 Leuven: aanleg nieuw op- en afrittencomplex en fiets- en voetgangersbrug voor betere toegang UZ Leuven

Regio
Gemeente
Weg
Datum 01/11/2016 tot 01/08/2018

De Vlaamse overheid verbetert de bereikbaarheid van de campus UZ Gasthuisberg. De werken gebeuren samen met de werken van het UZ aan hun ringweg en maken deel uit van het masterplan van campus Gasthuisberg van het UZ Leuven.

In maart 2017 zijn er voorbereidende grondwerken gestart. In het voorjaar van 2017 verplaatsten de nutsmaatschappijen waar nodig hun leidingen, zodat het eigenlijke project kan starten. Rond dezelfde tijd (nog in het voorjaar van 2017) startte de aanleg van een nieuwe rotonde die het vernieuwde op- en afrittencomplex beter zal verbinden met de campus.

Een nieuw fietspad langs de Terbankstraat werd opengesteld na het bouwverlof van de zomer van 2017. Eind 2017 start dan de bouw van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de E314.

Met het project wordt de ontsluiting voor de fietsers, de brandweer, de hulpdiensten en de bezoekers van het ziekenhuis verbeterd.

 

Nieuw tracé voor de Terbankstraat

De Terbankstraat wordt verlegd, naast het huidige tracé. Zo kan de Terbankstraat beter aansluiten op de nieuwe rotonde en kan het fietspad langs het nieuwe tracé. Door deze ingreep krijgt de brandweer een weg die enkel door de brandweer zal gebruikt worden. Op het kaartje hieronder staat dat nieuwe tracé grafisch voorgesteld.

Fasering van de werken

De werken zullen klaar zijn in het voorjaar van 2019. Hieronder staat opgesomd wat er tot dan zal gebeuren:

  • In juni 2017 eindigen de werken van de nutsmaatschappijen
  • Tegen het zomers bouwverlof van 2017 werkt Wegen en Verkeer het nieuwe fietspad tussen de Terbankstraat en de Tweekleinewegenstraat af,
  • De fiets- en voetgangersbrug wordt in het voorjaar van 2018 in dienst genomen
  • De rotonde wordt eind 2018 in dienst genomen

Minderhinder-maatregelen

De meeste werken gebeuren in en rond de campus Gasthuisberg en gaan dus met lokale hinder gepaard. Het UZ Leuven zal tijdig communiceren met al haar kanalen om dit in goede banen te rijden. Tijdens de werken op de E314 behoudt het verkeer de volledige capaciteit op de E314. Tijdens enkele momenten zal de aannemer werken met versmalde rijstroken. Er zal - zoals gewoonlijk bij dergelijke werken op snelwegen - een snelheidsbeperking gelden in de hele werfzone.

Sinds 2009 werken aan een betere mobiliteit voor campus Gasthuisberg

Campus Gasthuisberg wordt steeds vlotter bereikbaar per fiets en per bus.  In 2009 legde Wegen en Verkeer een nieuwe diensttoegang aan aan het kruispunt van de Tervuursesteenweg met de Celestijnenlaan.
Dankzij de busbaan die Wegen en Verkeer in 2013 aanlegde op de Lüdenscheidsingel rijdt de Leuvense ringbus vlot over dat viaduct. Een vlotte doorstroming voor de bussen tussen Gasthuisberg en het station is daarmee verzekerd. Ook de linksafstrook richting campus Gasthuisberg zorgt voor een breder en sneller bus aanbod van en naar het ziekenhuis.  Met de nieuwe fietsvoorzieningen gaat ook de fietser er nu op vooruit.

 

Meer informatie? Het UZ Leuven plaatst al het actueel nieuws over de werken aan de campus Gasthuisberg en over de concrete bereikbaarheid voor bezoekers van het ziekenhuis op deze pagina.