E17/N47 Lokeren: heraanleg N47 ter hoogte van op- en afritten E17

Regio
Gemeente
Weg
Datum 14 november 2016 - eind 2017

De werken met de grootste hinder voor het verkeer zitten erop. Er wordt nu enkel nog gewerkt aan de Oeverstraat. Bedankt voor uw geduld tijdens de werken! Een nieuwe verkeerssituatie is altijd even wennen: wees alert en pas uw rijstijl aan.

We konden het eindresultaat al vastleggen vanuit de lucht!

 

N47 richting Zele

© DMOW_ATO

Eindresultaat richting Lokeren

© DMOW_ATO

Het Agentschap Wegen en Verkeer startte op 3 april 2017 met de heraanleg van de N47 ter hoogte van het op- en afrittencomplex aan de E17 in Lokeren. In dit project wordt ook een nieuwe toegangsweg tot de industriezone aangelegd. De werken zullen ongeveer één jaar duren. Op maandag 14 november gingen de nutsmaatschappijen al aan de slag.

Wat houden de werken in?

Op- en afritten E17

Om de kruispunten van de op- en afritten van de E17 met de N47 te beveiligen, worden ze uitgerust met verkeerslichten. We nemen ook maatregelen om de doorstroming vlotter te laten verlopen. De links afslagstroken worden langer, zodat er meer opstelcapaciteit komt aan de kruispunten. De oprit van de N47 richting Zele naar de E17 richting Gent verdwijnt, om plaats te maken voor de nieuwe ontsluitingsweg van de industriezone. Verkeer vanuit Lokeren dat de snelweg wil oprijden richting Gent, zal na de werken linksaf moeten slaan en gebruik maken van de oprit aan de andere zijde van het kruispunt.

Vlotte bereikbaarheid industriezone

Voor de ontsluiting van de industriezone E17 2 en 3 komt er een nieuwe toegangsweg tussen de industriezone en de N47. Deze nieuwe weg sluit aan op het nieuwe kruispunt aan de op- en afrit Lokeren. Deze nieuwe toegangsweg zal het zwaar verkeer weghouden uit de woonstraat Oosteindestraat.  Langs deze nieuwe toegangsweg komt een nieuwe carpoolparking die plaats zal geven aan een honderdtal wagens.  

Heraanleg kruispunt N47/Dijkstraat

Ter hoogte van de Dijkstraat maken we een compacter kruispunt. De toegang tot de winkelzone schuift een beetje op, zodat die recht tegenover de Dijkstraat komt te liggen. Op die manier wordt de ontsluiting van het retailpark veel overzichtelijker en veiliger.  Ook op dit kruispunt komt er meer opstelcapaciteit en zullen meer bewegingen mogelijk zijn, oa de links afbeweging vanuit Zele naar het retailpark. In beide richtingen zullen er 2 rijstroken zijn met daarnaast een links- en rechts afslagstrook 

Fietsen

We leggen een dubbelrichtingsfietspad aan langs de zuidzijde van de N47.  Dit fietspad loopt door een nieuwe fietstunnel onder de afrit Zele. Voorbij de fietstunnel takt dit fietspad aan op de Hof ten Goededreef. Deze laatste krijgt een nieuwe asfaltverharding om het fietscomfort te verbeteren. Langs de noordzijde van de N47 komt een dubbelrichtingsfietspad tussen de Dijkstraat en Wolfsakker. Het fietspad langs de rijrichting Lokeren verdwijnt ter hoogte van de op- en afritten, eens het veilig alternatief aan de zuidzijde gerealiseerd is. 

Heraanleg N47 en Oeverstraat

De weg wordt over de volledige zone heraangelegd. Ook de Oeverstraat krijgt nieuwe asfalt. We sluiten de middenberm op de N47, behalve aan de kruispunten met lichten. Links afslaan naar de Oosteindestraat zal niet langer kunnen.

Er komen ruime grachten en bufferzones om het regenwater te bufferen.  De openbare verlichting wordt vernieuwd. 

Groen

We zorgen ook voor meer groen: in de middenberm van de N47 en aan de carpoolparking komen bomen. Tussen de nieuwe toegangsweg en de Oosteindestraat komt buffergroen.

Sluipverkeer blijft uit de woonstraten

Stad Lokeren heeft na jarenlang ijveren voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid in de buurt, eindelijk de kans om het sluipverkeer uit de woonstraten in uw buurt te weren. De stad doet daarvoor een aantal ingrepen.

 • Afsluiten van de Spieveldstraat net voor de Bokslaarstraat met een slagboom (die moet nog worden geleverd). De slagboom zal alleen in noodsituaties opengaan voor en door tussenkomst van de hulpdiensten. In afwachting van de slagboom wordt de straat afgesloten door middel van betonblokken.
 • Afsluiten van de Scherpeputstraat door middel van wegneembare hinderpaaltjes. Voshol wordt een doodlopende straat. Het verkeer rijdt via Wolfsakker.   In afwachting van de levering van de wegneembare hinderpaaltjes, worden er betonblokken geplaatst
 • Afsluiten van de Oosteindestraat ter hoogte van het tankstation Texaco.
 • Plaatsen van een hoogtebegrenzer in de Heikantstraat. Die staat op een hoogte van 2,2 meter. Op die manier kunnen personenwagens en bestelwagens nog gebruik maken van deze verbinding, maar vrachtverkeer niet meer.
 • Plaatsen van een hoogtebegrenzer op het einde van de Spieveldstraat, net voor de Nieuwe Straat . Eveneens op een hoogte van 2,2 meter.

De stad gaat begin volgend jaar ook nog een aantal woonstraten (o.m. Oosteindestraat en Sint-Elooistraat )opnieuw asfalteren. Die hebben immers zwaar te lijden gehad onder jarenlang druk en zwaar verkeer. En de maximumsnelheid in het deel van de Everslaarstraat waar nu maximum 70 km per uur mag worden gereden, gaat omlaag naar 50 km per uur. Met de voormelde maatregelen wil de stad Lokeren de verkeersleefbaarheid in de woonstraten sterk verbeteren.
 

Heraanleg: 3 april tot eind november 2017

De heraanleg is zo goed als achter de rug. Enkel de fietstunnel onder de afrit Zele en de Oeverstraat moet nog afgewerkt worden. Hierdoor is de N47 nog niet toegankelijk voor (brom)fietsers. Ze rijden in beide richtingen om via de Lokerenbaan, Koelaarstraat, het fietspad langs de spoorweg, Bakkerstraat en Rivierstraat. Industriepark E17/1 is met de fiets te bereiken via het jaagpad langs de Durme.

 

 

Einde van de werken

Einde werken Oeverstraat en opening fietstunnel 

De Oeverstraat is dicht aan de N47. De industriezone E17/1 is enkel toegankelijk via de Dijkstraat volgens het principe rechts in/rechts uit. In de loop van de maand november zullen de werken afgerond zijn. Onder de afrit van Zele is er een nieuwe fietstunnel gebouwd. IN de loop van de week van 20/11 gaat de tunnel in gebruik.

Minder hinder

 • Uiterst korte uitvoeringstermijn
 • Verkeer op N47 blijft steeds in beide richtingen mogelijk
 • Rechts in, rechts  uit -> geen linksaf mogelijk
 • keerpunten aan Vierschaarstraat en Lokerenbaan
 • Op- en afritten zo weinig mogelijk afsluiten
 • Industrieparken E17/1, E17/2 en E17/3 blijven steeds bereikbaar vanaf de N47
  • Oosteindestraat open aan de N47 tot de nieuwe toegangsweg is aangelegd
  • Oeverstraat en Dijkstraat afwisselend dicht
 • In- en opritten zijn niet bereikbaar enkel als er beton- en asfalteringswerken zijn voor de deur 
 • De fietsomleiding blijft de hele duur van de werken dezelfde. 

Communicatie

Om alle ondernemers, bewoners en geïnteresseerden goed te informeren over deze werf, organiseerden we twee infovergaderingen op 8 november 2016. De presentatie (PDF) van de infoavond vindt u rechtsboven op deze pagina terug.

Digitale nieuwsbrief

U wilt graag op de hoogte blijven over dit project, schrijf u rechtsboven in op onze digitale nieuwsbrief.

Vragen?

Synductis

Met vragen over de nutswerken kunt u steeds terecht bij Synductis:

info@synductis.be
078 05 35 00

Bereikbaarheidsadviseur 

Voor ondernemers in en rond de werfzone zetten we een bereikbaarheidsadviseur in. Hij fungeert als brugfiguur tussen de opdrachtgevers en de ondernemers. Heb je als ondernemer vragen over je bereikbaarheid, over hoe je beleverd kan worden, over financiële tegemoetkomingen waarop je beroep kunt doen tijdens de werken, ... dan kun je bij hem terecht.

 

-> bereikbaarheidsadviseur voor ondernemers 

Vanaf 1 december neemt een dame de taak op als bereikbaarheidsadviseur. Met al uw vragen over uw bereikbaarheid tijdens de werken, kunt u vanaf nu bij haar terecht:

Marloes Cattersel
bereikbaar.ovl@wegenenverkeer.be
0476 72 22 57