Aanpassingen Kempische Steenweg x Paalsteenstraat

Regio
Gemeente
Weg
Datum voorjaar 2019

UPDATE:
Op 1 april 2019 starten de infrastructuurwerken aan het kruispunt met het verlengen van een afslagstrook op de Kempische Steenweg.
Vanaf 8 april 2019 zal de Paalsteenstraat een drietal weken afgesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer dat richting de Kempische Steenweg rijdt. Bekijk het omleidingsplan op deze webpagina.

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal het kruispunt van de Kempische Steenweg (N74) met de Paalsteenstraat en de Banneuxstraat dit voorjaar aanpakken. Hierdoor zal de verkeersveiligheid op en rond het kruispunt verhogen.
 

Beveiligde fietsoversteek, slimme lichten en verlengde afslagstroken

Aan de Paalsteenstraat zullen de oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers samensmelten tot één verhoogde oversteekzone. Door middel van een knipperlicht zullen de automobilisten in de bocht extra attent worden gemaakt op de mogelijke oversteekbewegingen. Het fietspad in de bocht richting Hasselt centrum wordt ook verhoogd aangelegd om de veiligheid van de fietsers extra te verhogen.

De verkeerslichten worden omgevormd tot slimme verkeerslichten met een maximaal conflictvrije regeling. Er worden lussen in het wegdek aangebracht die  de verkeersintensiteit op de Kempische Steenweg en in de zijstraten meten. Daarop worden dan de verkeerslichten aangestuurd. Hierdoor zal de verkeersafwikkeling op het kruispunt veiliger en vlotter kunnen verlopen.

Op de Kempische Steenweg zal het agentschap de linksafslagstrook verlengen, voor het verkeer komende van Hasselt richting Paalsteenstraat.
Ook in de Paalsteenstraat wordt de afslagstrook verlengd voor het verkeer dat rechtsaf richting Hasselt centrum wil. Door deze aanpassingen zal de doorstroming aan het kruispunt verbeteren.

Vernieuwde fietspaden en wegdek

De fietspaden aan de Kempische Steenweg worden tussen de Paalsteenstraat en de Genkersteenweg in beide richtingen in asfalt vernieuwd.

Het agentschap vernieuwt ook in beide richtingen het wegdek tussen de Corda Campus en het kruispunt met de Genkersteenweg. Tegelijkertijd zal ook de aansluiting met de Paalsteenstraat worden vernieuwd.  

 

 

Minderhinder-maatregelen: gefaseerde uitvoering om hinder te beperken

De hinder voor het doorgaand verkeer op de Kempische Steenweg (N74) wordt door de fasering tot een minimum beperkt. Slechts enkele nachten zal het verkeer over 2x1 versmalde rijstroken moeten rijden.

 

De nutsmaatschappijen starten met hun werkzaamheden in de bermen rond het kruispunt op 25 februari 2019.

Vanaf april starten aansluitend ook de infrastructuurwerken aan de weg:

 • Allereerst wordt de afslagstrook richting Paalsteenstraat verlengd, met beperkte hinder. 
   
 • De grootste verkeershinder volgt bij de aanpassingen aan de afslag vanuit de Paalsteenstraat richting N74. Daarbij zal de Paalsteenstraat een drietal weken worden afgesloten, dit enkel voor gemotoriseerd verkeer dat richting Kempische Steenweg rijdt.
  Het agentschap voorziet voor deze weggebruikers een omleiding.
  Fietsers en voetgangers kunnen steeds de werfzone blijven passeren.
 • Als finale werkzaamheden wordt het asfalt van de N74 gedurende enkele nachten volledig vernieuwd. 
  Ook worden er nog enkele nachten lussen geslepen in het wegdek ter hoogte van het kruispunt, voor de aansturing van de slimme verkeerslichten. 

 

Omleiding vanaf 8 april 2019:

 

Blijf op de hoogte: schrijf je in op de nieuwsbrief

Om updates over de werken en de minderhinder-maatregelen in je mailbox te ontvangen, kan je eenvoudig inschrijven op de nieuwsbrief via de knop deze pagina.