Aanpassing verkeerslichten op kruispunten R4 in Gent/Evergem

Regio
Gemeente
Weg
Datum november 2018

In de week van 5 november 2018 zijn aanpassingen gebeurd aan de verkeerslichten van de R4 met de Zeeschipstraat/Evergemsesteenweg (N456) en de overweg vlakbij het kruispunt met de Evergemsesteenweg/Schouwingstraat in Gent. De aanpassingen waren nodig om de veiligheid te verhogen en om de doorstroming van de tram op de overweg te verbeteren.

Veilig linksaf

De regeling van de verkeerslichten aan het kruispunt van de R4 met de Zeeschipstraat/Evergemsesteenweg is aangepast. Wie linksaf slaat vanop de R4 krijgt een aparte groenfase en kan bij het afslaan niet in conflict kan komen met tegenliggers die op de R4 rechtdoor rijden. Deze bewegingen zijn met andere woorden conflictvrij en dus veiliger en vlotter.

Vlottere tram

De tramhalte van tram 1 ligt vlakbij de overweg over de R4. Tot voor kort zorgde dit voor vertraging voor de aan- en afrijdende trams. Onder andere omdat de sporen soms geblokkeerd stonden met verkeer dat aan het aanschuiven is voor de verkeerslichten. Om dit te verhinderen lopen de verkeerslichten aan de overweg nu samen met de verkeerslichten aan het kruispunt met de Evergemsesteenweg/Schouwingstraat. We begrijpen dat het even wennen is als je als autobestuurder aan de overweg (dus even voor het kruispunt) moet wachten, zeker als je op dat moment geen tram ziet aankomen. Toch zorgt deze aanpassing voor een veel vlottere doorstroming voor de trams op dit kruispunt doordat de tram de R4 altijd kan oversteken, samen met het verkeer vanuit de Evergemsesteenweg/Schouwingsstraat.

Bijsturing in de komende dagen en weken

De afgelopen weken is het kruispunt van nabij opgevolgd en zijn er nog bijsturingen gebeurd. Die bijsturingen waren erop gericht om de afstemming tussen beide kruispunten te verbeteren. We stellen vast dat er sinds 21/11 een verbetering is van de verkeersdoorstroming. Vertraging of file tijdens de spitsuren volledig uitsluiten, is helaas niet mogelijk.