Aanleg geluidsarm asfalt op de N382 Expresweg in Waregem

Regio
Gemeente
Weg
Datum eerste fase is afgerond, tweede fase in voorjaar 2018

De heraanleg van de N382 Expresweg vormt de laatste fase die moet worden uitgevoerd in het kader van het oudere TV3V-dossier (Veilig Verkeer Vlaanderen) waarbij het gevaarlijke kruispunt van de N382 met de N43 werd aangepakt door de bouw van de brug over de N43.

Tussen de Eikenlaan en Jozef Duthoystraat wordt het wegdek in een nieuw type geluidsarm asfalt aangelegd. Onlangs werd op de E313 in Hasselt dit nieuwe type asfalt voor het eerst toegepast op een autosnelweg. Nu wordt het voor de eerste keer in Vlaanderen aangelegd op een gewestweg. Naast het motorgeluid produceert verkeer ook rolgeluid door het contact tussen de banden en het wegdek. Vanaf 70 km/uur klinkt dit geluid luider dan het motorgeluid. Deze toplaag heeft een fijnere oppervlaktetextuur dan een klassieke toplaag en zal daardoor het rolgeluid tussen de banden en het wegdek verminderen.

De eerste fase is afgerond. 
 
Midden februari 2018 start de aannemer met de tweede fase. Deze situeert zich op het rijvak richting de E17 en zal ook zo’n 5 à 6 weken in beslag nemen. De aannemer vernieuwt op dit wegvak enkel de toplaag asfalt door de geluidsarme variant. Het verkeer zal in beide richtingen over het rijvak richting Wielsbeke rijden. Tijdens fase 2 kan men vanuit de Eikenlaan weerde N382 oprijden maar is de aansluiting van de N382 met de Renthuisstraat afgesloten.
 
Het fietsverkeer moet tijdens de werken een omleiding volgen. Aan de zijde van de Renthuisstraat loopt de omleiding via de Waterstraat, de Tapuitstraat en de Desselgemseweg. Aan de zijde van de Eikenlaan rijden fietsers via de Roterijstraat, de Groene Wandeling en de Pijkstraat tot aan de Jozef Duthoystraat.

Combinatie werken R35

Momenteel kan het verkeer nog steeds op de ring (R35) de werfzone passeren in tegenwijzerzin. Wanneer de tweede fase (kruispunt met Stationsstraat en Vijfseweg) start zullen de werken op de N382 naar alle verwachting afgerond zijn. Vanaf dan zal de N382 als omleidingsweg richting Sint-Eloois-Vijve dienen, aangezien de tunnel onder de spoorweg ter hoogte van het kruispunt dan tijdelijk is afgesloten.
 
Meer info over de werken op de ring vindt u hier.