Criteria toeristische borden langs autosnelwegen liggen vast

De Vlaamse ministers Hilde Crevits en Geert Bourgeois hebben de nieuwe ontwerpen van toeristische borden langs Vlaamse autosnelwegen op 17 oktober 2013 voorgesteld. Elk bord bestaat uit 1 tot 2 doordachte foto's, van de hand van topfotograaf Carl De Keyzer.

Iedereen kent ze wel: de achthoekige bruine toeristische borden langs de autowegen die toeristische locaties weergeven. De borden dateren van de jaren ’80 en zijn aan vervanging toe. Het Agentschap Wegen en Verkeer van minister Crevits staat in voor het bestek, de plaatsing en de technische omschrijving van de borden. Het Agentschap Toerisme Vlaanderen van minister Bourgeois zorgde mee voor de inhoudelijke invulling.

De nieuwe borden moeten reizigers wijzen op de rijkdom en verscheidenheid aan toeristische bestemmingen in Vlaanderen. De geselecteerde steden en regio’s gaven zelf aan welke troeven zij in beeld wilden brengen. Toerisme Vlaanderen engageerde Carl De Keyzer, verbonden aan het internationaal vermaarde fotoagentschap Magnum, om de keuzes van steden en regio’s in beeld te brengen, en het stelde een communicatiebureau aan om de borden te ontwerpen. De 39 verschillende toeristische borden vormen elk een uniek puzzelstuk in een groter geheel: de promotie van Vlaanderen. Steden die al over een bord beschikten, behielden hun bord. 4 steden werden aan de lijst van steden toegevoegd en daarnaast werden de 14 toeristische regio’s aangeduid. Bekijk alle nieuwe borden op de website van Toerisme Vlaanderen: http://www.toerismevlaanderen.be/nieuws/toerisme-vlaanderen-stelt-nieuwe...

Toerisme Vlaanderen had een aantal toeristische criteria vooropgesteld : over minimum 2 toeristische attracties beschikken, minimum 55.000 overnachtingen realiseren, minimum 15 beschermde landschappen, archeologische zones, dorps- en stadsgezichten hebben, minimum 90 beschermde monumenten hebben, over minimum 9 verblijfsinstellingen beschikken, tenminste 30 procent buitenlandse overnachtingen realiseren, een overnachtingcapaciteit van ten minste 400 slaapeenheden en een ratio van minder dan 155 inwoners per horecazaak.

Een stad moet niet aan die 8 criteria voldoen, wel aan 5 van de 8 criteria. Alle centrumsteden van Vlaanderen beantwoorden daar aan, en een aantal andere steden ook.

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkte de '7 kilometer regeling' uit om de link tussen de locatie op de autosnelweg en de aangeduide toeristische attractie te behouden. Dit afstandcriterium is richtinggevend.

[Kaart van Vlaanderen met de indeling van de toeristische regio's]

23 steden en 14 toeristische regio’s

De 19 steden die over een toeristisch bord beschikten krijgen een nieuw bord. Het gaat om Aalst, Antwerpen, Brugge, Diest, Diksmuide, Gent, Hasselt, Herentals, Ieper, Koksijde, Kortrijk, Leuven, Lier, Mechelen, Nieuwpoort en Oostende, Tongeren, Turnhout en Veurne.

Volgens de uitgewerkte criteria werden nog 4 extra steden aangeduid: Brussel, Genk, Roeselare, Sint-Niklaas.

Ook de door de Toerisme Vlaanderen aangeduide toeristische regio’s krijgen alle 14 een nieuw bord. Het gaat om de regio’s Brugse Ommeland, Groene Gordel, Hageland, Haspengouw, Kempen, Kust, Leiestreek, Maasland, Meetjesland, Scheldeland, Vlaamse Ardennen, Voerstreek, Waasland en Westhoek.

Er werden enkele subregio’s aangeduid zoals Pajottenland en Druivenstreek in de regio Groene Gordel. De twee monumenten Alden Biesen en Breendonk behouden hun bord.