Vervanging vangrails in middenberm E40 in Jabbeke

Vanaf maandag 26 februari starten, in opdracht van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen, onderhoudswerken op de middenberm van de E40 in Jabbeke. De bestaande stalen vangrails worden weggenomen en vervangen door ter plaatse in beton gegoten stootbanden, zogenaamde ‘New Jerseys’. Het einde van de werken is voorzien tegen 16 maart.  

Reeds in 2015 werd een deel van de stalen vangrails in de middenberm van de E40 vervangen door betonnen stootbanden.  Nu worden de nog resterende stalen vangrails ook vervangen.

De aannemer zal het struikgewas rooien, vervolgens de stalen vangrails verwijderen en ter plaatse New Jerseys in beton gieten. Ook de greppels in de middenberm worden vernieuwd.  
De werfzone begint ter hoogte van kilometerpunt 90,570 (t.h.v. fietsersbrug Jabbeke) en eindigt aan kilometerpunt 93,300 (t.h.v. verkeerswisselaar met de E40/A18 in Jabbeke).
In beide rijrichtingen wordt het snelle rijvak ingenomen (meest linkse rijvak). Alle verkeer moet dus over 2x2 in plaats van 2x3 rijstroken.

Om de hinder tijdens de werken zoveel mogelijk te beperken wordt er gewerkt buiten de schoolvakanties, namelijk tussen de krokusvakantie en de paasvakantie. Indien de weersomstandigheden het toelaten, start de aannemer op maandag 26 februari. Zodra de stootbanden gegoten zijn, moet het beton nog uitharden. Het einde van de werken, inclusief het uitharden van het beton,  is voorzien tegen vrijdag 16 maart. Opgelet: deze werken zijn weersgevoelig dus in geval van slecht weer kan de timing nog opschuiven.

Het Vlaams Verkeerscentrum voorspelt weinig hinder tijdens weekdagen en matige hinder in het weekend bij mooi weer, vooral op zondagavond richting Brussel.