Nieuwe verkeerssituatie op E17 en E40 in Gent vanaf 6 oktober

Het Agentschap Wegen en Verkeer is volop bezig met een grondig onderhoud van de E40 tussen Sint-Denijs-Westrem en de verkeerswisselaar in Zwijnaarde. Op vrijdagavond 5 oktober vanaf 20u start de aannemer met het plaatsen van de nodige signalisatie. Deze fase zal opnieuw gepaard gaan met grote hinder, zeker tijdens de spitsuren. Het agentschap raadt de weggebruiker aan om de zone zo veel mogelijk te mijden en gebruik te maken van alternatieve vervoersmodi. Wie toch de weg op moet, informeert zich best goed voor vertrek. Volg ook goed de boodschappen langs en boven de weg en hou u aan de snelheidsbeperking van 50 km/u. 

Fasewissel op 5 oktober vanaf 20u

In de volgende fase vernieuwt de aannemer het wegdek in de richting van Brussel. Hij start op vrijdagavond vanaf 20u met de snelweg voor te bereiden op de volgende fase. De markeringen wijzigen en de signalisatie moet aangepast worden. Tussen 21u en 6u neemt hij daarvoor één en vervolgens twee rijstroken in. Tijdens deze fasewissel gaan de opritten van de E40 naar de E17 ook al dicht. Op zaterdagochtend 6 oktober start de aannemer met de werken op de E40 in de richting van Brussel. Deze fase duurt tot en met 16 oktober.

Hoe rijdt het verkeer?

Verkeer op de E40 rijdt in beide richtingen over twee versmalde rijstroken. Alle verkeer vanuit de richting kust kan niet naar de E17 richting Kortrijk of richting Antwerpen rijden. Ook de oprit van Flanders Expo -The Loop naar de E40 richting Brussel gaat dicht. De lus van de E17 naar de E40 richting kust vanuit Kortrijk blijft in deze fase afgesloten. Ook de oprit van de N60 naar de E40 richting Brussel in Zwijnaarde blijft afgesloten. 

Er zijn heel wat omleidingen in voege. Het agentschap vraagt om de omleidingen en de info op de borden boven en langs de weg goed op te volgen. 

Structureel onderhoud van 16 oktober tot midden november

Aansluitend, vanaf dinsdag 16 oktober schuift de werfzone op. De aannemer start met onderhoudswerken op de E40 van net voor de verkeerswisselaar in Zwijnaarde tot net voor de Tijarm in Merelbeke. Ook hier zal gewerkt worden in verschillende fasen om de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Verkeerssituatie 

Het verkeer op de E40 krijgt in de beide rijrichtingen twee versmalde rijstroken. Ook gaan verschillende op- en afritten dicht en zal het verkeer omgeleid worden. 

Alle info over de volgende fasen en omleidingskaartjes kun je nalezen op www.wegenenverkeer.be/gent.

Veiligheid aan de werf

Het agentschap verwacht file op E40 en E17, zeker tijdens de spitsuren. Om aanrijdingen in de staart van de file te voorkomen, wordt er een filedetectiesysteem ingezet. Dat systeem waarschuwt weggebruikers hoe ver ze van de werf of file verwijderd zijn. 

In de werfzone geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u. Dat komt zowel de veiligheid van de weggebruikers als de wegenarbeiders ten goede.