Nachtelijke vernieuwingswerken in Jan De Vostunnel (A112) richting Antwerpen

Vorige zomer is het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) begonnen met grondige sanerings- en renovatiewerken in de Jan De Vostunnel (A112) in Antwerpen. In de tunnelkoker richting Antwerpen werden toen in een eerste fase uitgebreide saneringswerken uitgevoerd. Vanaf 14 januari begint deel twee van de renovatie en wordt de nieuwe uitrusting van de tunnelkoker geïnstalleerd. De verkeershinder zal nu minder groot zijn omdat de tunnelkoker enkel ’s nachts wordt afgesloten. Tegen 16 maart moeten de werken klaar zijn. 

Installatie nieuwe uitrusting

Tijdens de voorbije zomer was de koker van de Jan De Vostunnel richting Antwerpen gedurende vijf weken afgesloten voor sanerings- en renovatiewerken. De bekleding van de tunnelwanden en het plafond werd toen waar nodig vernieuwd. Nu zal de nieuwe elektromechanische uitrusting in de tunnelkoker aangebracht worden. Het gaat daarbij over onderdelen van de verlichting, ventilatie- en veiligheidssystemen zoals nieuwe camera’s, nieuwe LED-verlichting, een nieuwe laagspanningsinstallatie, nieuwe signalisatie voor nooduitgangen, enz.

Tunnelkoker enkel ’s nachts dicht

De werken vinden enkel ’s nachts plaats en zullen ongeveer twee maanden in beslag nemen. In deze periode wordt er iedere week gedurende vijf nachten gewerkt (telkens van zondagnacht tot en met donderdagnacht) tussen 21.00 uur en 05.00 uur. De werken starten vanaf zondag 14 januari en tegen 16 maart moet de vernieuwing van de koker richting Antwerpen volledig klaar zijn.

Verkeershinder richting Antwerpen

De tunnelkoker richting Antwerpen wordt enkel ’s nacht afgesloten tussen 21u en 05u. Overdag is de koker altijd open. Voor het verkeer richting Antwerpen en richting Gent/Brugge (via de R1) zijn er omleidingsroutes voorzien wanneer de koker ’s nachts dicht is:
het verkeer richting Gent en Brugge wordt bovengronds omgeleid via de Jan De Voslei (N186), de Kolonel Silvertopstraat (N148) en de Binnensingel (R10) om zo via de oprit Berchem (nr. 5) op de Ring (R1) te komen, wie naar Antwerpen-centrum moet, wordt via de Bevrijdingstunnel naar de R1 omgeleid, wie grotere afstanden moet afleggen, wordt aangeraden de E19 te nemen.