N78, Rijksweg, Maasmechelen: Einde werkzaamheden

In de loop van vandaag zal het Agentschap Wegen en Verkeer de Windmolenweg in Maasmechelen opnieuw openstellen voor het verkeer. Dit betekent meteen ook het einde van de werkzaamheden op de Rijksweg. 

Het agentschap werkte tussen de aansluiting met de E314 (zuidelijke rotonde) en het kruispunt met de Windmolenweg maar liefst vier gevaarlijke punten weg. De werken startten in augustus 2016 en zijn na 17 maanden afgerond.

Het project in een notendop

Kruispunt Weg naar Zutendaal

Ter hoogte van de Weg naar Zutendaal werd het kruispunt omgevormd tot een volwaardige rotonde. De rotonde is de nieuwe veilige hoofdtoegang tot Oude Bunders en dient ook als keerpunt voor het verkeer op de Rijksweg. 

Kruispunt Breitwaterstraat 

De aansluiting van de Breitwaterstraat op de Rijksweg werd beperkt. Het verkeer kan hier enkel het industrieterrein verlaten in de richting van de snelweg.

Fietstunnel en bypass rotonde E314

Aan de rotonde die de Rijksweg verbindt met de E314 (kant Oude Bunders) legde het agentschap een bypass aan voor het verkeer op de Rijksweg komende vanuit Lanaken. 
Een nieuwe fietstunnel ter hoogte van de rotonde leidt fietsers nu veilig onder de Rijksweg door.

Kruispunt Windmolenweg/Kerkstraat

Op de Windmolenweg ligt nu een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad. De verkeerslichten zijn aangepast zodat de verkeersafwikkeling op dit kruispunt voortaan veiliger en vlotter kan verlopen.

“Vlaanderen heeft hier 5 miljoen euro geïnvesteerd om in 1 klap 4 gevaarlijke punten weg te werken”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “We hebben oog voor álle weggebruikers en zorgen ook voor vlotte én veilige fietsverbindingen. Zo kunnen we hopelijk nog meer Limburgers verleiden om de auto wat vaker te ruilen voor de fiets”.