N72 Zonhoven - Verkeersveilige herinrichting kruispunt Donkweg klaar

Het Agentschap Wegen en Verkeer, Infrax en de gemeente Zonhoven vernieuwden het afgelopen jaar de Wijerstraat (N72) in Zonhoven. Dit vanaf het kruispunt Donkveldweg x Alkenhoofseweg tot net voorbij de kantoren van Oben. De ingrepen verhogen de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers. Meteen werd dit gedeelte van een gescheiden rioleringsstelsel voorzien. De weg opent voor alle verkeer tegen vrijdagavond 15 november.

 

De eerste werken aan de nutsleidingen startten in het najaar 2018 en sinds april 2019 gingen ook de grote riolerings- en infrastructuurwerken van start. Door een gefaseerde uitvoering en slimme minderhinder-maatregelen, kon het doorgaand verkeer steeds in één richting blijven doorrijden op de N72.
Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters: ‘We investeerden hier in Zonhoven 2,6 miljoen euro in meer veiligheid voor alle weggebruikers op deze gevaarlijke kruispunten. Vooral voor de fietsers en voetgangers zijn deze vernieuwingen een sterke verbetering. Zij krijgen nu de ruimte om zich veilig en comfortabel in de omgeving voort te bewegen.’
 
Verhoogde veiligheid voor fietser en voetganger
De Wijerstraat (N72) kreeg over de volledige lengte van de projectzone een verbrede middenberm in gras of sierbeton. Enkel ter hoogte van de inritten en de kruispunten is die overrijdbaar. Langs de gewestweg werden verhoogde, vrijliggende fietspaden aangelegd.

Op de kruispunten Donkweg x Stationsstraat en Alkenhoofseweg x Donkveldweg liggen nu veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Verkeersplateaus ter hoogte van diezelfde kruispunten moeten dan weer het verkeer remmen en de verlaagde maximumsnelheid van 50km/uur helpen respecteren. Het kruispunt van de Donkveldweg met de Grote Hellekensstraat werd meteen mee vernieuwd.

 

www.wegenenverkeer.be/zonhoven