LED-verlichting langs 12 km Limburgse autosnelwegen in 2019

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat in 2019 verder met het ombouwen van de wegverlichting naar LED. Langs de autosnelwegen E313 en E314 worden een aantal zones aangepakt vanaf begin januari. In de omgeving van het Klaverblad in Lummen (richting Halen en richting Hasselt) en tussen Tessenderlo en Ham wordt de middenbermverlichting omgebouwd. Goed voor een eerste schijf investeringen van 550.000 euro. Alle werken gebeuren ‘s nachts, met mobiele werfsignalisatie op de autosnelweg. 

In 2019 bouwt het Agentschap Wegen en Verkeer over een totale afstand van zo’n 12km Limburgse autosnelweg 195 verlichtingspalen in de middenberm om. 
Dat maakt dat de 780 oude lampen worden vervangen door 390 LED-exemplaren
Die zijn meer dan 3 keer zuiniger in verbruik. 

Op dit moment zijn al enkele kilometers Limburgse autosnelweg voorzien van LED-verlichting, bijvoorbeeld in de recent vernieuwde zone tussen Lummen en Beringen.
Bij deze ombouw gaat het om zones die veelal permanent verlicht zijn bij duisternis. Daarnaast zijn er zones die dynamisch worden verlicht. De Vlaamse lichtvisie sinds 2011 stelt immers dat het licht uitgaat als het kan en enkel aan blijft als het moet voor de verkeersveiligheid. 

 

Bijdrage aan klimaatdoelstellingen

Het Agentschap Wegen en Verkeer streeft ernaar het energieverbruik van haar installaties terug te dringen, om zo bij te dragen tot de klimaatdoelstellingen door de uitstoot van CO2 te verminderen. Daarom wordt sinds 2017 stap voor stap overgeschakeld naar een energiezuinigere wegverlichting. Dat moet voor Vlaanderen zo’n 40 ton CO2 per jaar besparen.

Naast energiezuinigheid, biedt LED-technologie ook het voordeel dat het lichtniveau dynamisch gestuurd kan worden in functie van de verkeersintensiteiten. Zo wordt lichtvervuiling optimaal vermeden. LED lampen hebben bovendien een langere levensduur waardoor de lichtbron minder frequent  moet worden vervangen.

Voorbeeld nieuwe LED-verlichting:

Voorbeeld huidige verlichting (gasontladingslampen, NaLP):

 

'Op het beeldmateriaal dat u samen met dit bericht bezorgd wordt, is copyright van toepassing. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt met aandrang om bij publicatie van dit beeldmateriaal op online en offline media '© AWV' te vermelden als bijschrift bij het beeldmateriaal.'