Hakhoutwerken in Lier, Duffel en langs E19 Antwerpen-Mechelen

Tijdens de komende weken zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Lier, Duffel en op verschillende locaties langs de E19 Antwerpen-Mechelen groenwerken uitvoeren in het kader van hakhoutbeheer. De hakhoutwerken veroorzaken meestal geen hinder voor het verkeer of slechts in beperkte mate. 

Hakhoutwerken

Vanaf volgende week vinden er hakhoutwerken plaats in de bermen langs de binnenzijde van de ring rond Lier (R16), tussen de kruispunten met de Antwerpsesteenweg (N10) en de Aarschotsesteenweg (N10). Daarna volgen er nog twee kortere zones: langs de Kesselsesteenweg (N13) in Lier ter hoogte van het ‘Hof van Ravenstein’ en langs de Berkhoevelaan (N108) in Duffel tussen de Borzestraat en de Hoogstraat. Op de N13 wordt plaatselijk een rijstrook ingenomen en moet het verkeer de mobiele werfzone passeren over de andere rijstrook.

In december en begin januari zullen er ook hakhoutwerken plaatsvinden langs de E19 tussen Antwerpen en Mechelen. De werkzones langs de E19 bevinden zich op het grondgebied van Mechelen, Rumst, Kontich, Edegem en Wilrijk. Voor het verkeer op de snelweg is er geen hinder.

De duurtijd van bovenstaande hakhoutwerken varieert van één dag tot enkele dagen.

Winst voor natuur én voor verkeersveiligheid

Hakhoutbeheer is een bijzondere vorm van terugzetten van bomen en struiken. Het groen in de bermen en taluds wordt tot net boven de grond gesnoeid, zodat het daarna weer snel kan uitschieten tot een jong en dicht groenscherm. Het snoeien kan op het eerste gezicht drastisch lijken, maar over enkele maanden zullen alweer nieuwe scheuten uit de stompen en wortels tevoorschijn komen.

Naast de verrijking van het ecosysteem in de bermen zorgt hakhoutbeheer ook voor een betere lokale verkeersveiligheid. Oude, afgestorven bomen kunnen immers omvallen of ontworteld raken bij felle windstoten. Ze kunnen dan op de weg terechtkomen en een gevaar vormen voor de weggebruikers. Met hakhoutbeheer worden zulke risico’s vermeden. Meer informatie over hakhoutbeheer vindt u op: www.hakhoutbeheer.be.