E313, Spitsstroken Lummen - Beringen: Start werkzaamheden

Maandag 9 april start het Agentschap Wegen en Verkeer op het Klaverblad in Lummen met de aanpassingen van een aantal in- en uitvoegstroken. Deze werkzaamheden kaderen in de aanleg van de spitsstroken tussen de verkeerswisselaar en het op- en afrittencomplex 26 ‘Beringen’ en het verbeteren van de doorstroming op en rond de wisselaar. Om de verkeershinder te beperken, verloopt dit project in 3 grote fases. 

Fase 1

Maandag 9 april start de eerste fase met de aanpassingen op de verkeerswisselaar. 
Voor het verkeer komende van Antwerpen, Leuven en Luik worden de in- en uitvoegstroken verlengd en in sommige gevallen verbreed. Dit gebeurt voornamelijk door het aanpassen van de markeringen. Het wegdek van de lus van Antwerpen richting Leuven en Genk wordt net voor de splitsing effectief verbreed. Ook de afslagstrook van Hasselt richting Genk zal licht aangepast worden. 

Enkel aan de zijde van Genk gebeuren geen aanpassingen omdat die al gebeurd zijn of zullen gebeuren in het kader van de verhoging van de kanaalbrug.  

Het agentschap laat deze werkzaamheden voornamelijk ‘s nachts uitvoeren zodat de verkeershinder beperkt blijft. De aannemer kan gedurende de nachtelijke werken tijdelijk de snelweg gedeeltelijk innemen, maar alle rijrichtingen op de verkeerswisselaar blijven gedurende deze volledige fase open voor de weggebruikers. Gezien deze werkzaamheden sterk weersafhankelijk zijn, is het niet mogelijk om de data concreet mee te delen. 

Fase 2 en 3 in een notendop

Vanaf 12 mei start de aannemer met de renovatie van de E313 richting Antwerpen ter hoogte van het complex ‘Beringen’ en de aanleg van de spitsstrook en pechhavens in deze rijrichting. Gedurende deze fase kan het verkeer op de E313 in beide richtingen over 2 versmalde rijstroken blijven rijden. De afrit van het complex ‘Beringen’ komende van het Klaverblad wordt gedurende deze fase afgesloten. Voor deze weggebruikers voorziet het agentschap een omleiding via complex 25a ‘Tessenderlo’ en de Industrieweg. 

Eind juni start vervolgens de laatste fase waarin de aannemer de E313 richting Luik zal renoveren en de spitsstrook en pechhavens zal aanleggen. In deze fase wordt de oprit richting Luik op het complex ‘Beringen’ afgesloten. Voor wie in deze fase vanaf de Paalsesteenweg naar Leuven, Genk of Luik wil, voorziet het agentschap een omleiding via de Gestelstraat (N717) of de Kasteletsingel-Zuid (N72). 

Eind augustus zouden de werkzaamheden klaar moeten zijn. 

In de aanloop naar de volgende fases zal het agentschap opnieuw en uitgebreid over deze werken en omleidingen communiceren. Geïnteresseerden kunnen op de webpagina www.wegenenverkeer.be /E313SpitsstrokenLummen meer uitleg vinden of zich inschrijven op de digitale nieuwsbrief.