Brugvoegen op viaduct A12 in Wilrijk worden vernieuwd: 6 weekends en 4 nachten hinder

Vanaf 7 juni vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de brugvoegen op het viaduct van de A12 in Wilrijk. In totaal worden er 16 brugvoegen van het viaduct grondig vernieuwd in beide richtingen. De werken worden gespreid over zes weekends en vier weeknachten. Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden, worden de werken aan de voegen gelijktijdig uitgevoerd met de grondige renovatiewerken in de Jan De Vostunnel. Vanaf 16 juni is de Jan De Vostunnel omwille van de renovatiewerken immers gedeeltelijk afgesloten gedurende een tweetal maanden. De werfzone op het viaduct bevindt zich in het verlengde van de Jan De Vostunnel. Tijdens de weekends moet het verkeer op de kant waar gewerkt wordt over 1 rijstrook passeren. Tijdens twee van de zes weekends wordt er op beide kanten gewerkt en is er in elke richting 1 rijstrook beschikbaar. 
 

Vernieuwing brugvoegen

Op bruggen en viaducten bevinden zich doorgaans uitzettingsvoegen die de beweging van een brugconstructie opvangen en tegelijkertijd de waterdichtheid verzekeren. Door de permanente verkeersbelasting zijn deze voegen gevoelig voor slijtage. De vernieuwing van de brugvoegen moet spoorvorming in het wegdek vermijden en het rijcomfort verbeteren. In totaal worden er 16 brugvoegen op het viaduct in Wilrijk (A12) volledig vernieuwd. De werken aan de brugvoegen worden gespreid over zes weekends en vier weeknachten. De werfzone situeert zich tussen de Jan De Vostunnel en het kruispunt met de Oudestraat.
 

Zes weekends en vier nachten hinder

Om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken, worden de werken in de autoluwere zomermaanden uitgevoerd en gespreid over zes weekends en vier weeknachten. Daarnaast worden de werken aan de voegen gecombineerd met de renovatiewerken in de Jan De Vostunnel (2 maanden vanaf 16 juni). Door beide werken gelijktijdig uit te voeren en nauw op elkaar af te stemmen, vermijden we twee opeenvolgende periodes met verkeershinder.
 
Planning en hinder tijdens de weekends:

 • Weekends van 16-17 juni en 4-5 augustus: werken richting Brussel
  Er wordt gewerkt op de rijrichting Brussel. Het verkeer richting Brussel beschikt over 1 rijstrook. Er wordt ook 1 rijstrook van de Bevrijdingstunnel richting Brussel afgesloten om verkeerscongestie ter hoogte van de werfzone te vermijden. De oprit Wilrijk-Valaar is afgesloten. Richting Antwerpen zijn alle rijstroken beschikbaar. 
   
 • Weekends van 23-24 juni en 11-12 augustus: werken richting Antwerpen
  Er wordt gewerkt op de rijrichting Antwerpen. Het verkeer richting Antwerpen beschikt over 1 rijstrook. De oprit ter hoogte van Krëfel/Ikea richting Antwerpen is afgesloten. Richting Brussel zijn alle rijstroken beschikbaar. 
   
 • Weekends van 30 juni - 1 juli en 18-19 augustus: werken in beide richtingen
  Er wordt gewerkt in beide richtingen. Het verkeer beschikt in beide richtingen over 1 rijstrook. Er wordt ook 1 rijstrook van de Bevrijdingstunnel richting Brussel afgesloten om verkeerscongestie ter hoogte van de werfzone te vermijden. Zowel de oprit Wilrijk-Valaar richting Brussel als de oprit ter hoogte van Krëfel/Ikea richting Antwerpen zijn afgesloten.

De werken starten telkens op vrijdagavond vanaf 21u en eindigen op maandagochtend om 05u.
 
Planning en hinder tijdens de weeknachten:

 • Nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 juni: richting Brussel
 • Nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 juni: richting Antwerpen
 • Nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 augustus: richting Brussel
 • Nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 augustus: richting Antwerpen

Tijdens deze nachten worden er voorbereidende asfalteringswerken uitgevoerd ter hoogte van de voegen en is de A12 volledig afgesloten langs de kant waarop gewerkt wordt. Tijdens de nachten richting Brussel zijn zowel de Bevrijdingstunnel en de Jan De Vostunnel afgesloten voor verkeer richting Brussel. Het verkeer richting Brussel wordt lokaal omgeleid naar de Boomsesteenweg (N177). De oprit Wilrijk-Valaar is tijdens de nachten richting Brussel afgesloten, tijdens de nachten richting Antwerpen is de oprit ter hoogte van Krëfel/Ikea afgesloten.
 

Snelheidsbeperking

Op de kant richting Antwerpen geldt er ter hoogte van de werfzone een snelheidsbeperking van 70 km/u. Op de kant richting Brussel wordt de snelheid beperkt tot 50 km/u, omdat het verkeer komende van de Jan De Vostunnel en de Bevrijdingstunnel op 1 rijstrook wordt gezet. De politie zal tijdens de werken flitscontroles organiseren.
 

Goed om weten

Omdat het nieuwe materiaal in de voegen tijd nodig heeft om volledig uit te harden, zal er tijdens bepaalde periodes geen werfactiviteit te zien zijn.
 

Weersgevoelig

Deze werken zijn erg weersgevoelig. Bij regenweer kunnen de werken niet plaatsvinden. Daarom zal pas kort voor de start van ieder weekend beslist worden of de werken effectief kunnen doorgaan. De meest actuele info is steeds beschikbaar op de website van het agentschap: www.wegenenverkeer.be/antwerpen.