Afrit Wommelgem E313 richting Antwerpen afgesloten gedurende 2 weken

Vanaf maandag 6 oktober 2014, gedurende wellicht een tweetal weken, wordt de afrit Wommelgem (complex 18) van de E313 richting Antwerpen afgesloten. Die afsluiting is nodig om de verkeersdoorstroming en de verkeersveiligheid op de snelweg en op het rondpunt van Wommelgem te garanderen. Door nutswerken op de naburige Autolei (R11) ontstaan daar nu gemakkelijk files. De nutswerken zijn een voorloper van de grondige herinrichting van het kruispunt van de Autolei en de Draaiboomstraat in Wommelgem vanaf het voorjaar van 2015.

Afrit tijdelijk dicht om veiligheidsredenen

Sinds begin september voeren de nutsbedrijven onder leiding van Eandis nutswerken uit op de Autolei (R11) vlakbij het rondpunt van Wommelgem. Ze verplaatsen daar ondergrondse leidingen van gas, water telefoon en elektriciteit met het oog op de grondige herinrichting van het kruispunt met de Draaiboomstraat in 2015. Voor die nutswerken moet geregeld één van de twee rijstroken afgesloten worden. Vorige week gaf die afsluiting aanleiding tot ernstige filevorming en een onveilige verkeerssituatie. Door de drukte liep het rondpunt helemaal vast, waardoor er al snel ook files ontstonden op de afritten van de E313 en op de snelweg zelf in beide richtingen.

Om een herhaling van een dergelijke onveilige verkeerscongestie op de E313 in Wommelgem te vermijden, wordt vanaf maandag 6 oktober de afrit van de E313 in Wommelgem in de richting van Antwerpen afgesloten, wellicht voor een tweetal weken. Zo blijft de verkeersafwikkeling op het rondpunt van Wommelgem gegarandeerd en kan het verkeer op de E313 komende uit Antwerpen de afrit van Wommelgem normaal blijven gebruiken.

Omleiding via Antwerpse Ring

Tijdens de afsluiting van de afrit van Wommelgem rijdt het verkeer op de E313 door tot het op- en afrittencomplex van Berchem op de Antwerpse Ring (R1) om daar terug te keren en de afrit Wommelgem te nemen op de E313 in de richting van Hasselt.

Herinrichting kruispunt Autolei/Draaiboomstraat in 2015

De voorbereidende nutswerken onder leiding van Eandis zijn nodig voor de grondige heraanleg van het kruispunt van de Autolei (R11) en de Draaiboomstraat in Wommelgem volgend jaar. Op dat kruispunt gebeuren geregeld ongevallen. Na de herinrichting zal het verkeer er veel veiliger verlopen. Het verkeer naar Wijnegem zal ook beter kunnen doorstromen, want tussen het rondpunt van Wommelgem en de Makro komt er een extra rijstrook in de richting van Wijnegem.

• Het kruispunt van de Autolei (R11) en de Draaiboomstraat wordt volledig heringericht, met veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers.

• Verkeer uit de Draaiboomstraat zal via een nieuwe bypass vlot rechts kunnen afslaan in de richting van Wijnegem.

• Er komt een nieuwe fietsersbrug over de Grote Schijn.

• Tussen de rotonde van Wommelgem en de afrit van de Makro komen er nieuwe brede fiets- en voetpaden aan de oostzijde van de R11.

De werken voor de herinrichting starten op in het voorjaar van 2015 en zullen wellicht een half jaar duren. De planning en timing (en de bijhorende tijdelijke verkeerssituatie) voor die werken is nog volop in de maak. Zodra ze vaststaan, zal AWV ze communiceren via www.wegenenverkeer.be/draaiboomstraat.

Digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de werken voor de herinrichting van het kruispunt van de R11 en de Draaiboomstraat in 2015? Schrijf u dan nu al in voor de digitale nieuwsbrief via www.wegenenverkeer.be/draaiboomstraat. Telkens als er nieuws te melden valt over de werf in actie (bijvoorbeeld bij een fasewissel of extra hinder), ontvangt u een mailtje.

Tijdens de voorbereidende nutswerken, nog tot eind 2014, staat Eandis in voor de communicatie. Met specifieke vragen over de nutswerken en de bijhorende hinder kan iedereen terecht bij Eandis via het nummer 078 35 35 34 (tijdens de kantooruren) of op www.eandis.be.