Aanstaande maandag start werken voor ondertunneling kruispunt Ring (R16) en Mechelsesteenweg (N14) in Lier

Aanstaande maandag, 6 oktober 2014, starten de eigenlijke werken voor de ondertunneling van het kruispunt van de Lierse Ring (R16) en de Mechelsesteenweg (N14). Vanaf dan gelden er tal van omleidingen in de buurt. Hieronder vindt u nog eens een overzicht van de tijdelijke verkeerssituatie vanaf maandag.

Opstart op maandag 6 oktober

Vanaf omstreeks 9.00 uur wordt het verkeer geleidelijk in de tijdelijke verkeerssituatie overgezet onder politiebegeleiding. Het wordt op de nieuwe parallelwegen aan de buitenkant van de Ring gebracht.

De verkeerslichten op het kruispunt worden verwijderd en het zal niet meer mogelijk zijn om vanuit de Mechelsesteenweg het kruispunt in het midden over te steken. Autoverkeer kruist vanaf dan de Ring via tijdelijke keerlussen rond de bouwput. De zwakke weggebruikers doen dat via de tijdelijke voetgangersbrug en de fietsoversteek.

Ook de verkeerslichten in de buurt van het kruispunt van de Lintsesteenweg en de Oud-Strijderslaan worden verwijderd. Daar geldt tijdens de werken eenrichtingsverkeer. Zie onderstaand kaartje.

Wij herinneren er ook aan dat de middenberm op de Ring ter hoogte van de Boomlaarstraat dichtgemaakt wordt om de verkeersveiligheid bij de werf te garanderen. De Boomlaarstraat en de site "De Boom" blijven tijdens de werken via de Ring bereikbaar, maar verkeer uit de Boomlaarstraat aan de kant van het stadscentrum kan alleen rechtsaf de Ring oprijden. Verkeer op de Ring vanuit de richting van Antwerpen zal de Ring niet meer via de middenberm kunnen kruisen om de Boomlaarstraat in te rijden, maar moet rond de bouwput rijden om daarna via de overzijde van de Ring de Boomlaarstraat te bereiken.

Hinder komende maanden

Hoewel er dankzij de twee tijdelijke parallelwegen verkeer mogelijk blijft op de Lierse Ring, zijn er ook omleidingen nodig om de complexe werken vlot en veilig uit te kunnen voeren.

Autoverkeer

Omleidingen ter hoogte van het kruispunt

N14-omleiding autoverkeer

 • Het autoverkeer op de Ring rijdt op tijdelijke parallelwegen naast de bouwwerf.
 • Verkeer naar Carrefour beschikt over een extra oprit.
 • Verkeer vanuit Lint/Duffel rijdt via de Mechelsesteenweg naar het centrum van Lier of naar de E313/E34. Bij de werken van Hoog-Lachenen geldt er eenrichtingsverkeer.
 • Verkeer vanuit Lier rijdt via de Lintsesteenweg naar Lint.
 • Verkeer vanuit Lier rijdt via de tijdelijke parallelweg naar de E19, Aarschot en Herentals.
 • Voetgangers steken de Ring over via een tijdelijke voetgangersbrug.

Omleiding verkeer richting Duffel

Verkeer komende van Lier richting Duffel wordt op de Ring omgeleid via de Waversesteenweg (N108). Dat is ook de omleiding die al enkele weken geldt voor de werken bij Hoog-Lachenen.

Fietsverkeer

De werfzone is moeilijk toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Omleidingen zorgen voor een veilig en vlot alternatief.

N14-omleiding fietsverkeer

 • Fietsers tussen Boechout en Lier rijden om via de Antwerpsesteenweg (N10), de Baron Opsomerlaan en de Mechelsesteenweg (N14).
 • Fietsers tussen Aarschot en Lier rijden om via de Sint-Annastraat en de Aarschotsesteenweg (N10).
 • Fietsers tussen Duffel/Lint en Lier maken gebruik van de Waterschransweg, Ringenhofweg, de oversteekplaats voor fietsers en de Elzenlaan.
 • Fietsers die het centrum van Lier willen bereiken, rijden via de Mechelsestraat.

Vrachtverkeer

 • Zwaar vervoer (> 3.5 ton) komende van Lint rijdt om via de Duffelsesteenweg, Lintsesteenweg, Berkhoevelaan, Oude Liersebaan en Waversesteenweg.
 • Zwaar vervoer (> 3.5 ton) komende van Duffel rijdt om via de Berkhoevelaan, Oude Liersebaan en Waversesteenweg.
 • Op de Liersesteenweg, Lintsesteenweg en Mechelsesteenweg (N14) geldt er tijdens de werken een tonnagebeperking tot 3.5 ton.

N14-omleiding vrachtverkeer

Bewoners en ondernemers met vragen?

Buurtbewoner met vragen over de werkzaamheden? Zij kunnen terecht bij het contactpunt van Wegen en Verkeer Antwerpen: bereikbaar.antwerpen@wegenenverkeer.be en 0477 477 476.

Handelaars en bedrijfsleiders kunnen bij de bereikbaarheidsadviseur van Wegen en Verkeer Antwerpen terecht met vragen over de bereikbaarheid van hun zaak tijdens de werken: johan.vanloon@unizo.be en 0479 691 483.

Via een handig systeem van digitale nieuwsbrieven communiceert AWV regelmatig over de voortgang van de werken en over eventuele extra hinder. Iedereen kan zich abonneren via www.wegenenverkeer.be/werken-lier.