Kraainem en Zaventem: LED-verlichting in middenberm van snelweg E40

Weg
Datum najaar 2019 / voorjaar 2020

UPDATE 19/11/19: Wegen en Verkeer plaatst sinds november nieuwe LED-verlichting in de middenberm van de E40, op het knooppunt van Sint-Stevens-Woluwe. 
Tot eind 2019 wordt er gewerkt op de verbindingen van de buitenring met de E40 (richting Brussel en richting Leuven/Luik). Tot die tijd zal het verkeer van 21u00 's avonds tot 5u00 's morgens omgeleid worden via het op- en afrittencomplex "Zaventem-Henneaulaan" (zie omleidingsplan op deze webpagina). 
Begin januari start de aannemer met het plaatsen van nieuwe verlichting in de verbindingslus van de E40 voor het verkeer dat vanuit Brussel komt en de binnen- of buitenring (R0) wil nemen. Deze werken duren ongeveer twee maanden. Vanaf januari zal het doorgaande verkeer van 21u00 's avonds tot 5u00 's morgens omgeleid worden via het op- en afrittencomplex van de E40 in Sterrebeek. Bestuurders die vanuit Brussel komen, zullen in Sterrebeek de afrit nemen om daarna onmiddellijk de oprit in de andere rijrichting te nemen. 

Tot eind 2019: omleiding via op- en afrittencomplex Zaventem - Henneaulaan (nr. 3)

Vanaf 11 november tot het einde van het jaar werkt Wegen en Verkeer op het knooppunt van SInt-Steven-Woluwe, op de verbindingen van de buitenring met de E40. Gedurende die tijd worden de verbindingen van de buitenring (R0, rijrichting van Waterloo/Namen naar Zaventem/Antwerpen) met de E40 richting Brussel en de E40 richting Leuven/Luik van 21u00 's avonds tot 6u00 's morgens afgesloten voor het verkeer. Automobilisten zullen 's avonds en 's nachts omgeleid worden via het op- en afrittencomplex Zaventem - Henneaulaan (nr. 3) van de ring rond Brussel. 

Het afsluiten van de verbindingslus zal gebeuren om 21u00 en uiterlijk om 5u00 zal de lus opnieuw opengesteld worden.  Het is mogelijk dat er tussen 20u en 21u wel al hinder is terwijl de aannemer de signalisatie plaatst.  

Omleidingskaart via Sterrebeek

Vanaf januari 2020: omleiding via op- en afrittencomplex Sterrebeek (nr.21)

Begin januari 2020 start de aannemer met het plaatsen van nieuwe verlichting in de verbindingslus van de E40 voor het verkeer dat vanuit Brussel komt en de binnen- of buitenring (R0) wil nemen (om resp. Richting Namen/Waterloo of richting Zaventem/Antwerpen te rijden). Deze werken duren ongeveer twee maanden. Vanaf januari zal het doorgaande verkeer van 21u00 's avonds tot 5u00 's morgens omgeleid worden via het op- en afrittencomplex van de E40 in Sterrebeek. Bestuurders die vanuit Brussel komen, zullen in Sterrebeek de afrit nemen om daarna onmiddellijk de oprit in de andere rijrichting te nemen.

 

Na E40 Brugge, R4, E313 en E314 nu ook LED-verlichting voor E40 in Kraainem en Zaventem 

Een aannemer vernieuwt de komende maanden in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer de wegverlichting langs de E40, meerbepaald tussen de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het op- en afrittencomplex van Sterrebeek, een stuk van vijf km lang. Het afgelopen jaar heeft Wegen en Verkeer in heel Vlaanderen 2500 LED-armaturen geplaatst langs de Vlaamse autosnelwegen. Na de R4 in Gent, de E40 in Brugge, de E313 en de E314 in Lummen en een hele resem andere locaties, is nu ook de E40 in Kraainem en Zaventem aan de beurt. In Kraainem en Zaventem gaat het over in totaal 340 nieuwe, energiezuinige LED-lampen die geïnstalleerd zullen worden. In heel Vlaanderen zullen er tegen het einde van dit jaar 4000 nieuwe LED-lampen hangen langs de snelwegen. Zo is Wegen en Verkeer weer een stap dichter bij de doelstelling om de komende jaren 22.000 nieuwe LED-installaties te plaatsen. 

Lagere CO2-uitstoot en langere levensduur 

Wegen en Verkeer, de beheerder van de Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen draagt met de omschakeling naar de energiezuinige LED-verlichting bij tot de klimaatdoelstellingen, door de CO2-uitstoot te verminderen. Maar LED-technologie biedt ook andere voordelen: het licht kan beter gericht worden, waardoor minder verlichtingstoestellen nodig zijn, en LED lampen hebben een langere levensduur waardoor de lichtbron minder vaak vervangen moet worden. Met de 4000 nieuwe LED-lampen die Wegen en Verkeer sinds eind 2018 langs de Vlaamse snelwegen geplaatst heeft, besparen we 655.500 kWh per jaar, of het gemiddelde energieverbruik van 188 gezinnen!  

Start werken 21 oktober 

De hele operatie langs de E40 zal ongeveer zes maanden duren. De aannemer zal ‘s avonds en ‘s nachts werken om het verkeer niet te hinderen. In een eerste fase, vanaf 21 oktober, wordt er gewerkt vanaf de grens met het Brussels gewest, in de rijrichting van Leuven. Er wordt gewerkt met een mobiele werf, dus het verkeer zal weinig hinder ondervinden. De aannemer begint telkens om 21u en zal doorwerken tot 6u, zodat het spitsverkeer geen bijkomende hinder ondervindt.